بخشی از مقاله

چکیده

اهداف: ازدواج یکی ازمهمترین پدیده های اجتماعی،زیستی و فرهنگی مربوط به جامعه وانسان محسوب می شود.همچنین ازدواج به عنوان فریضه الهی باعث سلامت جسم وروان جامعه است وآرامش روحی وروانی افرادجامعه را به همراه دارد وباعث پیشرفت وتکامل افراد جامعه می شود. بنابراین دین اسلام ازدواج را به عنوان امری مثبت مورد نظر قرارداده و آن را در ردیف عبادات دیگر به شمار می آورد، بطوریکه آن را محبوبترین وعزیزترین نهاد نزد خداوند اعلام می کند.

روش:روش اجرای تحقیق براساس ویژگیهای موضوع کتابخانه ای است ومبتنی برمطالعه منابع واسناد مربوط به موضوع می باشدکه با بررسی دیدگاه صاحب نظران ودیدگاه اسلام، قرآن، روایات وهمچنین ازنظرات روانشناسان وجامعه شناسان در رابطه با تاخیرسن ازدواج جوانان، این معضل بهتر شناخته شود.

دستاوردها: پس ازمطالعه وجمع آوری مطالب، موضوعات استخراج شده موانع تاخیرسن ازدواج شامل، پیشرفت علم وتکنولوژی، بالا رفتن سطح زندگی، شغل، تحصیلات، آرزوهای زندگی، توقعات نامتعارف،عدم آموزش مسئولیت پذیری، تفریحات بیرون ازخانه، ارتباط راحت بین پسران ودختران، مقایسه در زندگی، سربازی،بیکاری، اشتغال زنان، نگرانی از روزی، مسکن می باشد.

نتیجه گیری: تحقیقات نشان داده است با توجه به بالا رفتن میزان این معضل در بین جوانان امروزی راه حلهای پیشنهاد می شود که عبارتند از:تغییرتفکرودیدگاه جوانان ازمادیگرایی وسطحی نگری به سوی خدا ومعنویت ودین باوری، ارزش دانستن تاهل، سخت نگرفتن ازدواج، مسئولیت پذیری، راهبردهاری فرهنگی، گسترش فرهنگ حجاب، فرهنگ قناعت وساده اندیشی، پاسداشت مفهوم خانواده، اعتقادبه فضل خداوند،گسترش اعتقادات مذهبی خانواده، میزان تحمل شرایط اقتصادی زندگی.

مقدمه

خانواده در اسلام ازمهمترین واساسی ترین واحدهای اجتماعی محسوب می شود

به دلیل اثرسازنده تشکیل خانواده در اسلام به ازدواج بسیارتشویق شده است. استحکام خانواده به اعتماد ، اعتقادات مذهبی ، ازدواج و رابطه زناشویی پایدار بستگی دارد

خداوند متعال در اهمیت این کاروتشویق به ازدواج می فرماید: "بی همسران خود وغلامان وکنیزان درستکاتان را همسر دهید". اگرتنگ دست اند،خداوند آنان را از فضل خویش بی نیاز خواهدکرد وخدا گشایشگر داناست. - پسندیده 1390،سوره نورآیه . - 32 ازدواج نیز مانند خانواده دارای اصول وضوابط معین است که ازیک سو دارای ریشه های تاریخی مربوط به شرایط اجتماعی و محیطی بوده و ازسوی دیگر متکی بر هنجارهای دینی است که از طرف خدا یقین گردیده است.

بنابراین خانواده به عنوان نهادهای اجتماعی دارای مجموعه ای از الگوهای رفتاری است که به منظور برآورده ساختن نیازهای انسانی به وجود آمده است که یکی از آن نیازها موضوع ازدواج می باشد.ازدواج یکی از مهمترین پدیده های اجتماعی،زیستی وفرهنگی مربوط به جامعه و انسان محسوب می شود.ازدواج منجر به پدید آمدن خانواده های جدید می گردد.جوانی که هنوزازدواج نکرده اند وارد مسیر پرتلاطمی بنام ازدواج می شوند که شکست درعشق یا تهدیدی پایدار نهایت آن است

ازدواج به عنوان فرضیه ای الهی باعث سلامت جسم و روان جامعه است وآرامش روحی و روانی افراد جامعه را به همراه دارد و باعث پیشرفت و تکامل افراد جامعه می شود.

بیان مساله

تغییر نگرش در سالهای اخیر در کشور ما سبب افزایش سن ازدواج دختران وپسران شده است. بالا رفتن سن ازدواج یا تجرد قطعی،می تواند به افزایش اضطرابها و فشارهای عصبی، کاهش انگیزه فعالیتهای اقتصادی و آسیب پذیری جنسی منجر شود. چه بسا دختران وپسران که امید وآرزوی خود را در زندگی فردا می جستند، حالا آن را پیش روی دارند و در صدد بهره برداری صحیح و دلپسند از زندگی می باشند؛ اما با سپری شدن دورا ن شور جوانی انگیزه تشکیل خانواده کم وحتی به عنولن مثال، ممکن است دخترانی را که به سنین بالا رسیده اند، از دسترسی به تشکیل خانواده مایوس شوند بخصوص در کشور ما که به لحاظ ساختار سنی، بخش اعظم جمعیت آن را جوانان و نوجوانان تشکیل می دهند، مطالعه این امر اهمیت بسیار، به ویزه از لحا ظ سیاستگذاری و برنامه ریزی دارد؛ زیرا مسائل ومشکلات ونابسامانیهای موجود در این بخش می تواند پیامدهای ناخواسته فرهنگی و اجتماعی ناگوار، در سطح فردی و اجتماعی، قابل مشاهده است - باقرساروخانی، - 1375 تعداد ازدواج در سال 1393 عبارتند از:173903 تعداد ازدواج نسبت به سال 1392 افزایش 10/3داشته است.بیشترین ترکیب ازدواج ثبت شده، مرتبط به ترکیب سنی مردان گروه سنی 20-24 ساله با زنان 15-19 ساله بوده است.

صرفنظر از آثار سو اجتماعی که پدیده افزایش سن ازدواج به دنبال دارد، تبعات جمعیتی این پدیده هم میتواند نگرانکننده باشد. کمترین تأثیر افزایش سن ازدواج، بر هم خوردن تعادل هرم جمعیتی کشور و در نتیجه، بروز شکل جدیدی از چالشهای مربوط به سن ازدواج، در کشور است.سازمان ثبت احوال از سال 83 آمارهای منسجم جمعیتی از وقایع حیاتی از جمله ازدواج و طلاق را گردآوری کرده و بر این اساس امکان تحلیل آماری این وقایع فراهم شده است. طبق گزارش سازمان ثبت احوال کشور سن ازدواج برای مردان و زنان نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته و به میانگین 27,2 سال برای مردان و حدود 23 سال برای زنان رسیده که این آمارها زنگ خطری برای افزایش تجرد قطعی در جامعه است.

در سال 91 حدود 12 میلیون نفر مرد در گروه سنی 20 تا 34 ساله و 11 میلیون و 800 هزار نفر زن در گروه سنی 15 تا 29 ساله قرار داشتند که حدود 32 درصد از کل جمعیت کشور بود. از این تعداد 46 درصد مردان و 48 درصد زنان در این گروههای سنی، هرگز ازدواج نکردهاند. بر همین اساس میزان تجرد قطعی مردان از 5,1 درصد به 3,1 درصد کاهش یافته، اما این تعداد برای دختران از 8 درصد به 8,1 درصد افزایش یافته است.

آمار ارائه شده به طور کلی از بالا رفتن سن ازدواج در میان دختران و افزایش آمار تجرد قطعی آنان حکایت دارد. محاسبات صورت گرفته مشخص میکند که در سال 85 جمعیت زنان مجرد هرگز ازدواج نکرده 35 سال به بالا، 308 هزار نفر بوده که شاید از این جمعیت تنها 10 درصد از آنها تمایلی به ازدواج نداشته و مابقی فرصت ازدواج را به دست نیاورده و در تجرد باقی ماندهاند.

هرچه ازدواج در سنین پایینتر اتفاق بیفتد، اختلاف سنی کمتر خواهد بود و هرچه این سن افزایش پیدا کند، این اختلاف سن بیشتر خواهد شد؛ چراکه مردانی با سنین بالا ترجیح میدهند با دخترانی بسیار جوانتر از خود ازدواج کنند و هرچه سن ازدواج پسران بیشتر شود، به همان نسبت دختران بیشتری نیز مجرد باقی خواهند ماند

اهداف تحقیق

در سالهای گذشته آمار تجرد دختران و پسران بسیار بالا بوده است تا جاییکه سازمان ثبت احوال کشور هم درباره افزایش تجرد قطعی پسران و دختران ایرانی هشدار داد.درسال 1393 هم زنگ خطر برای تجرد قطعی پسران پنج میلیون و پانصد و هفتاد هزار نفر بوده است وهمچنین برای دختران پنج میلیون و ششصدو هفتاد هزار نفر بوده است.بر همین اساس این تحقیق با استنادهای قرآنی و احادیث و روایات درصد شناسایی مشکلات ازدواج و ارائه راهکارهای مفید در زمینه کاهش سن ازدواج انجام گرفت.

تعریف مفاهیم واطلاعات تعریف علمی ازدواج

از دیدگاه علم ازدواج فرایندی علاقمندی،کشش جسمی، جنسی، روانی وبه دنبال آن فراهم سازی شرای اقتصادی، اجتماعی، علمی، شغلی، خانوادگی، شخصی دو جنس مخالف - زن و مرد یا دختر وپسر - درجهت ایجاد یک زندگی مشترک توام با تفاهیم، محبت، پویایی، زایندگی وهدفمند که در راس آن بیشترین تاثیرات را مذهب واعتقاد و دین دو طرف دارد.

برخی ازدواج جنسی مطلق، مخصوص بهایم است. ازدواج روانی مخصوص عشاق است. ازدواج اخلاقی مخصوص عرفا می باشد. اما در دین اسلام به محصول مشترکی از این قضایا ازدواج سالم گفته می شود. همان طور که در احادیث بیان شده است ازدواج سالم و درپی آن رابطه ی جنسی سالم باعث می شود که شیاطین در پیش پروردگار اشک می ریزد و به آه وناله می افتند.

خانواده وازدواج ازدیدگاه روانشناسی

بررسی ها ی روانشناسی نشان می دهد که انسان ازلحاظ فیزیولویژکی وتامین نیازهای طبقه اول خود باید ازدواج نماید وتشکیل خانواده دهد واین امر از اهمیت ویژه ای برخورداراست. - نریمانی،1385،حقوق متقابل افرادخانواده ازنظراسلام - بهداشت روانی مستلزم دانستن وارزش دادن به احتیاجات اولیه افرادبشراست.بعضی ازاین احتیاجات جسمانی است،مانند:احتیاج به غذا وآب واستراحت وازدواج، وگروهی از آنها روانی است

حقوق متقابل افرادخانواده ازنظراسلام - میل به ازدواج درنهاد آدمی وجود دارد وانسان برای رسیدن به بهداشت روانی باید این میل خود را درجهت صحیح هدایت نموده و ازدواج نماید.پس ازدواج وتشکیل خانواده نقش روانشناسی بررسی موفقیت در این مرحله می باشد وحیطه آن تا این مرحله نیز ادامه دارد.وعواملی را که باعث موفقیت زندگی زناشویی می باشد نیز مورد بررسی قرار می دهد.

در ازدواج سازش دائمی واز خود گذشتگی فراوان لازم است.مهمترین عامل موفقیت در زندگی زناشویی رشد عاطفی وفکری است.البته واضح است که درجه رشد عاطفی وفکری بستگی به سن ندارد بلکه سن روانی اجتماعی وعاطفی وسن جسمانی،همه ازعوامل موثر روشنفکری می باشد.اگراین عوامل مقتضی باشد بهترین سن برای ازدواج بیست وپنج سالگی برای مرد وبیست ودو سالگی برای زن است. دراین سن یک فرد عادی به اندازه کافی رشدوثبات فکری وعاطفی دارد وامکان تغییر ناگهانی در رفتار او کم است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید