بخشی از مقاله

چکیده

انگور یکی از مهمترین محصولات پر ارزش باغی از لحاظ سطح زیر کشت و ارزش اقتصادی و تغذیه ای بالا به شمار میرود، ولی تولید آن بین کشاورزان متفاوت بوده و تحت تاثیر عوامل مختلفی است. در این پژوهش به سنجش میزان عملکرد تولید در هکتار انگور و عوامل تاثیر گذار بر افزایش میزان تولید انگور در بین انگورکاران شهرستان خرمدره پرداخته شده است.

جامعه آماری تحقیق را انگورکاران روستاهای شهرستان خرمدره تشکیل دادندکه نمونه ای از 260 کشاورز با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شد. و داده ها با استفاده از روش مصاحبه و با کمک پرسشنامه جمع آوری شدند . براساس نتایج مشخص گردید. که بین سن و میزان عملکرد تولید در هکتار رابطه ی منفی و معنی داری وجود دارد، ولی بین تعداد اعضای خانوار، تحصیلات باغدار، میزان سطح زیر کشت انگور، شغل خارج از باغ و میزان عملکرد تولید در هکتار رابطه مثبت و معنی داری نشان داده شد.

-1 مقدمه

بخش باغبانی یکی از زیر بخش های مهم بخش کشاورزی است که نه تنها در تامین نیاز غذایی داخل کشور موثر است، بلکه نقش به سزایی در صادرات محصولات غیر نفتی ایفا می کند - معاونت تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی، . - 1391 در دنیا انگور نیز یکی از مهمترین محصولات پر ارزش باغی شناخته شده است. که هم به لحاظ سطح زیر کشت و هم ارزش اقتصادی و تغذیه ای بالا مورد کشت و کار واقع می شود.

براساس آمار سازمان خوار و بار جهانی 1 - FAO - مقدار تولید انگور دنیا در سال 2010مجموعاً 67116255 تن بوده است که ایران در آن سال با تولید 2255670 تن در رتبه نهم جهان قرار داشت، این در حالی است که با سطح زیر کشت 220836 هکتار در رتبه هشتم قرار داشته و از لحاظ عملکرد در هکتار با تولید 10214 کیلوگرم در هکتار در رتبه ی 35 ام قرار دارد . - FAO, 2010 -

در کل حدود 19 درصد باغ های ایران زیر کشت محصول انگور قرار دارد و صادرات آن به صورت های مختلف از قبیل کشمش و مویز می تواند در اقتصاد کشور نقش موثری داشته باشد - مقصودی، . - 1386 لذا با افزایش کیفیت و تعیین روش پرورش بهینه انگور می توان به افزایش صادرات این محصول کمک نمود - موسوی و آجیلی،. - 1390 لازم به توضیح است که استان زنجان با حدود 16401 هکتار سطح زیر کشت یکی از مناطق انگورخیز کشور بوده و    دارای 595 هکتار سطح زیر کشت انگور غیر بارور 523 - هکتار آبی و 72 هکتار دیم - و 15806 هکتار سطح بارور 15494 - هکتار آبی و 312 هکتار دیم - می باشد.

همچنین شهرستان خرمدره با سطح زیر کشت 4238 هکتار رتبه دوم تولید استان را داراست - آمارنامه کشاورزی، . - 1389 از عوامل مهم تاثیرگذار در افزایش کارایی واحدهایی تولیدی عوامل فردی و دانش فنی کشاورزان می باشد. بررسی تاثیر ویژگی های مزرعه و خانوار کشاورزان از جمله مسایل مهمی است که می تواند راهنمای سیاستگذاران در توجه بیشتر به ارتقای دانش کشاورزان و توان بهره گیری از فناوری های نو در جهت کاراسازی فرایند تولید یاشد.

لذا نتایج این تحقیق که به بررسی عواملی که بر افزایش میزان عملکرد انگور در بین انگورکاران می پردازد، می تواند به افزایش میزان تولید این محصول در بین انگورکاران و نیز افزایش ارزآوری کشور کمک نماید. فطرس و محمدی - 1379 - در پژوهش خود بیان کردند که ویژگی های فردی و اجتماعی و زراعی گندمکاران بر عملکرد گندم در هکتار تاثیر می گذارد.

آنها نشان دادند که افزایش سن و    تحصیلات تاثیر مثبتی بر عملکرد داشته و پراکندگی زمین سبب کاهش عملکرد می شود. رضایی و شافعی - 1385 - در پژوهش خود نشان دادند که مراجعه به مروجین که سبب انتقال دانش فنی به کشاورزان به زبان ساده می باشد دارای اثر مثبتی با افزایش عملکرد تولید انگور دارد. منصوری - 1375 - در پژوهش خود به این نتیجه رسید که عوامل کود حیوانی، آبیاری، نسبت نیروی کار مزد بگیر و استفاده از اعتبارات و تسهیلات بانکی بر عملکرد تولید انگور تاثیر می گذارد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید