بخشی از مقاله

چکیده

محل پروژه در تهران خیابان شریعتی حد فاصل حسینیه ارشاد و تقاطع بزرگراه همت - خیابان شریعتی نبش خیابان دشتستان سوم واقع است. عمق این گودبرداری حدود 23 تا 26 متر در اضلاع مختلف میباشد. در این زمین مرکز اداری – تجاری باران در قطعه مستطیلی به ابعاد تقریبی 150*80 متر احداث شد. گودبرداری مورد نیاز برای احداث طبقات زیرزمین و پی به ابعاد تقریبی 120*60 متر می باشد

بر اساس تعداد طبقات زیرزمین پیش بینی شده، تراز کف شالوده سازهها در تراز 78/2 قرار دارد. بر این اساس حداکثر ارتفاع گود در گوشه شمالغربی و برابر با 25/8 متر خواهد بود. به این ترتیب حدود 10 متر فضا در دو ضلع شمالی - جنوبی و در دو ضلع غربی - شرقی نیز حدود 15 متر فضا وجود دارد. برای تامین پایداری گود، ایجاد سکوی تزریق به منظور انجام عملیات آب بندی و کاهش طول ردیف های میخکوبی، استفاده از برم های اجرایی مدنظر قرار گرفته است.

در طرح های اولیه، برای دیواره گودبرداری 24 متری یک برم و برای دیواره 27 متری دو برم به عرض سه متر در نظر گرفته شده بود. به دلیل وجود ردیف درختکاری با فاصله حدود 4 تا 5 متر از دیواره شمالیعملاً، امکان اجرای برم با عرض سه متر امکان پذیر نبوده و ناچار عرض برم ها به دو متر کاهش داده شد. این موضوع علاوه بر افزایش وزن گوههای محتمل لغزش، سبب کاهش طول میخ ها میگردد. به نحوی که در ردیف های پله اول حدود 2 متر و در ردیفهای پله دوم به اندازه یک متر افزایش طول میخکوبی برای جبران کاهش عرض برم لازم میباشد. تعداد 8 گمانه ماشینی به روش دورانی حفر و آزمایش های درجا و آزمایشگاهی روی نمونههای ماخوذه انجام شده است.

حین انجام عملیات حفاری، آزمایش نفوذ مخروط استاندارد و پرسیومتری در گمانهها صورت گرفته است. به منظور شناسایی دقیقتر لایههای خاک در محوطه پروژه تعداد 5 حلقه چاهک دستی - TP-1، TP-2، TP-3، TP-4 و - TP-5 حفر شده است. در جریان حفر برخی چاهک ها - TP-2، TP-3 و - TP-4 به علت برخورد به موانع طبیعی - سنگ، قنات، فاضلاب - و قطع عملیات حفاری، موقعیت چاهک ها جابجا شده و چاهک های دیگری در اطراف آنها حفاری گردیده است. آزمایشهای آزمایشگاهی دانهبندی، حدود اتربرگ، دانسیته، درصد رطوبت طبیعی و برش مستقیم روی نمونههای ماخوذه دستخورده از گمانهها صورت گرفته است. لازم به ذکر است آزمایش های برش مستقیم روی نمونههای دستخورده 10*10 و 6*6 با سرعت بارگذاری تند صورت گرفته است.

.1 مقدمه

محل پروژه از جنوب محدود به خیابان دشتستان سوم، از غرب محدود به خیابان شریعتی، از شرق و شمال محدود به ساختمان های همسایه و باغچههای همسایه میباشد. در ضلع شمالی سایت ساختمان 5 طبقه قدیمی در گوشه شمالغربی و ساختمان های 3 تا 4 طبقه در طول راستای وجه شمالی با فاصله از حریم گود وجود دارند. در ضلع شرقی ساختمان دو طبقه همسایه و باغچه همسایه مجاور مرز زمین قرار گرفته است. ضلع جنوبی محوطه پروژه مجاور خیابان دشتستان سوم می باشد که وجه جنوبی خیابان ساختمان های 3 تا 4 طبقه همسایه قرار گرفته اند. نهایتا ضلع غربی محوطه پروژه در مجاورت خیابان عریض شریعتی قرار دارد.

محوطه پروژه از شرق به سمت غرب و از جنوب به سمت شمال شیب رو به بالا دارد که تمامی اختلاف ترازها مطابق با نقشه توپوگرافی در مدل های تحلیل شده در نظر گرفته شده اند. زمین محل پروژه شامل یک لایه سطحی رسی به ضخامت 7 متر و لایه زیرین ماسه رس دار و شن رس دار تا انتهای عمق حفاری است. شکل های - - 1 و - 2 - به ترتیب وضعیت لایهبندی خاک را در ضلع شمالی و ضلع جنوبی محوطه پروژه نشان میدهند. همچنین جدول - - 1 خلاصه ای از نتایج آزمایش های درجا و آزمایشگاهی صورت گرفته را که در محاسبات طراحی سیستم حفاظت از دیوارههای گود به کار می آیند، نشان میدهد. اساس لایهبندی در نظر گرفته شده یک لایه رسی در اعماق سطحی و یک لایه ماسهای - شنی در اعماق بیشتر میباشد.

شکل - - 1 وضعیت لایهبندی خاک در ضلع شمالی محوطه پروژه

شکل - - 2 وضعیت لایهبندی خاک در ضلع جنوبی محوطه پروژه    

جدول - - 1 حدود پارامترهای فیزیکی و مکانیکی لایههای خاک    

.2 وضعیت تحتالارضی در محل چاهکها

در محل چاهک TP-1 ابتدا حدود 1/5 متر خاک دستی وجود دارد. پس از عبور از خاک دستی لایه ماسهای به همراه ذرات درشتدانه شنی مشاهده شده است. ضخامت این لایه حدود 2/5 متر میباشد. پس از آن لایه ریزدانه رسی به ضخامت یک متر مشاهده شده است. از عمق 5 متر تا انتهای چاهک نیز خاک درشتدانه ماسهای وجود دارد که با افزایش عمق ذرات درشتدانه آن بیشتر شده است به شکلی که از عمق 10 متر به پایین بافت غالب خاک شن میباشد.

در عمق 11/5 متر به دلیل برخورد به آب زیرزمینی حفاری امکانپذیر نشده است. در محل چاهک TP-2 خاک دستی به ضخامت 1/0 متر وجود دارد. پس از آن لایه ماسهای به همراه ذرات درشتدانه شنی و قلوهسنگ مشاهده شده است. ضخامت این لایه حدود 3/0 متر میباشد. پس از آن لایه ریزدانه رسی به ضخامت یک متر و پس از آن لایه ماسه شنی به ضخامت یک متر و در اعماق پایینتر لایه رسی - سیلتی به ضخامت 2 متر وجود دارد. از عمق 8 متر تا انتهای چاهک نیز خاک ماسهای - سیلتی با ذرات شنی وجود دارد.

در عمق 12/5 متر به دلیل برخورد به آب زیرزمینی حفاری امکانپذیر نشده است. چاهک TP-3 تا عمق 18/0 متر حفاری شده است. در محل چاهک TP-3 ابتدا حدود 1/0 متر خاک دستی وجود دارد. پس از خاک دستی لایه ریزدانه رسی - سیلتی به ضخامت 2 متر مشاهده شده است. پس از لایه ریزدانه تا عمق 8 متر لایه ماسهای با تناوبی از ریزدانه سیلتی - رسی و یا خاک درشتدانه وجود دارد. پس از آن تا اعماق مورد کاوش لایه ماسهای همراه با دانههای شنی و قطعات درشت قلوهسنگ مشاهده شده است.

در عمق 16/4 تا 16/9 متر نیز لنز رسی - سیلتی مشاهده شده است. حفاری گمانه پس از رسیدن به آب زیرزمینی در عمق 18/0 متری امکانپذیر نشده است. در اعماق 14/0 متر به پایین نیز به دلیل حضور آب رطوبت لایههای زیر سطحی بیشتر از اعماق بالایی بوده است. چاهک TP-4 در گوشه جنوب غربی پروژه حفاری شده است. این چاهک به دلیل برخورد به تخته سنگ بزرگ جابجا شد و سپس به علت برخورد به مسیر قنات حفاری آن متوقف گردید. در این چاهک حدود 1/0 متر خاک دستی مشاهده شده است.

پس از آن لایه ماسهای با ریزدانه سیلتی و در بعضی اعماق ذرات درشتدانه شنی وجود دارد. در محل چاهک TP-5 پس از خاک دستی به ضخامت 1/0 متر لایه ماسهای - شنی به ضخامت 2 متر مشاهده شده است. پس از آن لایه ریزدانه رسی با ذرات سیلت و شن به ضخامت دو متر و پس از آن تا عمق 11/5 متری خاک ماسهای - سیلتی با ذرات شنی وجود دارد. پس از آن لایه ریزدانه رسی - سیلتی به ضخامت 2 متر و پس از آنجدداًم ذرات ماسه و سیلت با شن و قلوهسنگ مشاهده شده است. در عمق 15/5 متری به دلیل وجود آب زیرزمینی حفاری امکانپذیر نشده است.

.3 آزمایش دانسیته درجا

وزن مخصوص یا دانسیته خاک یکی از پارامترهای مهم فیزیکی لایههای زیرسطحی میباشد. این آزمایش بر اساس استاندارد ASTM D-1556 انجام میگیرد. در چاهکهای شناسایی حفاری شده آزمایش دانسیته درجا به روش مخروط ماسه انجام شده و نتایج آن در جدول - - 2 ارائه شده است.

جدول - - 2 نتایج آزمایشات دانسیته درجا

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید