بخشی از مقاله
چکیده
بنگاههای اقتصادی علاوه بر اینکه مسئولیت پاسخگویی به مالکان خود را بر عهده دارند، برای حفظ سلامت جامعه ملزم به ایفای مسئولیت اجتماعی خود نیز میباشند. مسئولیت اجتماعی از یک سو موجب هم سوئی منافع اقتصادی با محیط زیست و از سویی دیگر سبب رشد و پایداری کسب و کار شرکتها میشود.
هدف این تحقیق بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر عملکرد مالی بانکها میباشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی میباشد و از نوع توصیفی و همبستگی است. نمونه آماری این پژوهش 10 بانک فعال در بورس اوراق بهادار در طی سالهای 1386 تا 1393 میباشد. یافتههای پژوهش نشان دادکه، افشا مسئولیت اجتماعی بر نقدینگی بانکها تاثیر دارد. مسئولیت اجتماعی بر بازده داراییهای بانکها و اهرم مالی تاثیر ندارد، مسئولیت اجتماعی بر بازده حقوق صاحبان سهام بانکها تاثیر دارد.
.1 مقدمه
امروزه نقش واحدهای تجاری در اجتماع دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده است. به گونه ای که انتظار میرود واحدهای تجاری نه تنها به فکر افزایش سود خود بوده بلکه نسبت به اجتماع هم پاسخگو و برای جامعهای که با آن در تعامل هستندمفید باشند. واحد تجاری نمیتواند از اجتماع فرار کند و جامعه هم نمیتواند بدون واحد تجاری وجود داشته باشد، بنابراین، یک ارتباط دو طرفه بین واحد تجاری و اجتماع وجود دارد.
در سالهای اخیر نظریه ای بیان شده مبنی براینکه، واحد تجاری میتواند ایجاد ثروت، اشتغال و نوآوری کنند، بازار را تامین نمایند و فعالیتهایشان را تقویت کرده و رقابتشان را بهبود بخشند، رد صورتیکه برای حفظ اجتماعی که خود راهاندازی آن نقش اساسی داشتهاند، همکاری کنند و در مقابل جامعه نیز با فراهم کردن شرایط لازم به منظور کسب بازده توسط سرمایه گذارانو ایجاد اطمینان برای ذینفعان از نبود فعالیت فعالیتهای غیرعادلانه، بسترهای مناسب جهت توسعه و پیشرفت واحدهای تجاری را فراهم کند
در سالهای اخیر، مفهوم مسئولیت اجتماعی سازمانهای یک عنوان موضوعی حساسیت برانگیز و نیازمند توجه درحوزه مدیریت مطرح شده است. مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها مفهومی است که به شدت با ارزشهای زیربنایی سازمانها در ارتباط است و نقش دوسویه آن با فرهنگ سازمانی و بینش مدیران ارشد و رهبران سازمانی تعریف شده است. مسئولیت اجتماعی سازمانها دربرگیرنده اقتصاد، قانون، اخلاقیات و انتظارات بشردوستانه واحدهای تجاری است که به ذینفعان تعمیم مییابد. در اینجا ذینفعان به عنوان هرفرد یا گروهی که میتوانند بر فعالیتها، تصمیمات، سیاستها، رویهها، یا اهداف سازمان اثر گذارند، تعریف شده است - دانکو و همکاران،. - 2008 همچنین، عملکرد مالی شرکتها و سازمانها به چگونگی استفاده شرکت از دارایی-هایشان و کسب درآمدها اشاره دارد. از عملکرد مالی همچنین به عنوان مقیاس عمومی برای سنجش سلامت مالی یک شرکت طی یک دوره خاصی از زمان استفاده میشود.
از این مقیاس میتوان برای مقایسه شرکتها در یک صنعت مشابه یا در بخشهای مختلف استفاده نمود. تمایل و اصرار واحد تجاری به تعهد نسبت به مسئولیت اجتماعی در تمامی ابعاد، اثر قابل توجهی را روی عملکرد مالی بانکها به منظور بررسی جایگاه فعلی بانکها از منظر ذینفعان و مقایسه آن با وضع مطلوب میتواند در ارئه نگرشی جامع به مدیران موثر واقع گردد. نتایج این بازنگری را میتوان در بازنگری در مدل فعلی کسب و کار و یا تقویت وضع موجود دانست. در حالت کلی عملکرد مالی بانکها و موسسات مالی طی فرایندی چند مرحلهای شامل تحلیل نسبتهای مالی، بهینه کاوی و اندازهگیری رد برابر بودجه انجام خواهد گرفت
امروزه سازمانها با دامنه وسیعی از مسئولیتهای ورای بازار روبرو هستند. بعضی از این مسئولیتها تا حد زیادی مربوط به جامعه هستند. بدین ترتیب شرکتها موقعیتها و تداوم حیات خود را در گرو مسئولیت اجتماعی میبینند. در این صورت با رویکردی آیندهنگر، مسئولیت اجتماعی نه تنها سیاسی هزینهبر تلقی نخواهد شد، بلکه نوعی سرمایهگذاری انسانی و اجتماعی تلقی میشود.
در اینجاست که کارایی اقتصادی، تنها مسئولیت شرکت تلقی نمیشود. همانگونه که شرکتها با عملکرد، تولید... جامعه را تحت تاثیر قرار میدهند، جامعه نیز شرکتها را ملزم به احساس مسئولیت در برابر عملکرد خود میکند که علاوه بر تولید و خدمات مطلوب، ملاحظات اجتماعی نیز رعایت شود
در دنیای مدرن، سازمانها با هر اندازه و در هر بازاری، باید برای بقای خود رضایت جامعه را کسب و حفظ کنندو این رضایت در صورتی حفظ میشود که جوامع باور داشته باشند عملیات ستزمانها تاثیر سودمندی بر انسانها و محیط زیست باقی میگذارد.
پژوهش حاضر در صدد است تا ازطریق جمع آوری اطلاعات به بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعیبر عملکرد مالی بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بپردازددر راستای هدف نهایی پزوهش، اهداف زیر دنبال میشود:
هدف اصلی: تعیین مسئولیت اجتماعی سازمانها بر عملکرد مالی بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
اهداف فرعی: تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر اهرم مالی بانکها.
تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر نقدینگی بانکها. تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر کفایت بانکها. تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر بازده دارایی بانکها.
تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر بازده حقوق صاحبان سهام بانکها. اهداف کاربردی:
این پزوهش از نوع پزوهش کاربردی میباشد لذا نتایج حاصل از آن بایستی مورد استفاده اشخاص فعال در جامعه قرار گیرند. نتایج این تحقیق میتواند مورد استفاده تحلیل گران مالی بازار سرمایه، مدیران بانکها، سرمایهگذاران، اعتبار دهندگان و دانشگاهیان قرار گیرد. این پژوهش مسئولیت اجتماعی سازمانها را مورد بررسی قرار میدهد تا دریابد مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها چه تاثیری بر عملکرد مالی بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار دارد.
-1-4 فرضیههای پژوهش:
-1-4-1 فرضیه اصلی:
مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر عملکرد مالی بانکهای پذیرفته شدهدر بورس اوراق بهادار تهران تاثیر دارد.
-1-4-2 فرضیههای فرعی:
فرضیه فرعی اول: تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر اهرم مالی بانکها.
فرضیه فرعی دوم: تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر نقدینگی بانکها.
فرضیه فرعی سوم: تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر کفایت بانکها.
فرضیه فرعی چهارم: تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر بازده دارایی بانکها.
فرضیه فرعی پنجم:تعیین تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها بر بازده حقوق صاحبان سهام بانکها.
جامعه آماری:جامعه آماری پزوهش کلیه بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
قلمرو پژوهش:هر پژوهشی باید دارای قلمرو مکانی و زمانی مشخصی باشدتا محقق در تمامی مراحل پژوهش بر موضوع پزوهش احاطه کافی داشته باشدو بتواند نتایج حاصل از نمونه را به جامعه تعمیم دهد.
ازنظر قلمرو موضوعی: موضوع پزوهش بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی بر عملکرد مالی بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
از نظر قلمرو مکانی: از آنجاکه بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران از لحاظ استفاده از سامانههای اطلاعات حسابداری، نسبت به سایر موسسات برون از بورس دارای برتری نسبی میباشدو باتوجه به اینکه جمع آوری اطلاعات و دسترسی به این بانکها نسبت به سایر بانکها با سهولت بیشتری صورت میگیرد بنابراین جامعه آماری پژوهش کلیه بانکهای پذیرفته شدهدر بورس اوراق بهاردار تهران میباشد.