بخشی از مقاله
چکیده
یکی از مهم ترین فاکتور های انتخاب یک داروی ضد صرع بعد از دانستن طیف اثر آن پروفایل عوارض آن است. دانستن عوارض و توجه به آنها موجب افزایش کیفیت زندگی بیمار در نتیجه افزایش پذیرش درمان میشود.
در ابتدا به آمار ارائه شده توسط مرکز ADR ایران می پردازیم. 142 مورد عارضه دارویی در سال 1384 به این مرکز گزارش شده است و مورد بررسی قرار گرفته است. بیشترین فراوانی عوارض گزارش شده مربوط به داروهای کنترل کننده عفونت یا آنتی بیوتیک ها بوده است و در مرتبه دوم داروهای قلب و عروق قرار داشته اند.
بررسی عوارض دارویی گزارش شده در یک سال بعد یعنی سال 1385 نشان داد که رتبه دوم عوارض گزارش شده از لحاظ فراوانی به داروهای مورد استفاده در درمان بیماری های CNS اختصاص دارد. داروهای ضد تشنج به عنوان یکی از مهم ترین دسته داروهای موثر در سیستم عصبی مرکزی نقش زیادی در ایجاد این عوارض دارند. توجه به این آمارها همچنین ماهیت مزمن بیماری صرع و ضرورت مصرف مداوم دارو توسط بیمار نشان میدهد که ضروری است به عوارض این داروها توجه شود.
همان طور که گفته شد یکی از مهم ترین دلایل شکست درمان در مبتلایان به صرع مصرف غیرصحیح داروهاست.
در ابتدا به بیان چند مورد گزارش مرکز ADR می پردازیم:
.I گزارش بروز تراتوژنیسیته با فنوباربیتال
در مهر ماه سال 1381 نوزاد یک خانم 23 ساله که به علت تشنج داروی فنوباربیتال مصرف میکرد، دچار عدم تشکیل بند انگشت در هر دو دست شد. این مورد یک نمونه کامل تراتوژن بودن فنوباربیتال است و ضرورت انتخاب یک داروی مناسب را نشان میدهد. مصرف داروهای ضد صرع در دوران بارداری الزامی است زیرا قطع مصرف دارو و ایجاد تشنج خود باعث هایپوکسی میشود که اثرات جبران ناپذیری در جنین در پی دارد.
فنوباربیتال و تراتوژنیسیته
- مهرماه سال 1381
- خانم 23 ساله
- نوزاد ایشان در موقع تولد دچار عدم تشکیل بند
انگشت در هردو دست
- گزارش های متعدد از ارتباط بین استفاده از
- داروهای ضد صرع در حاملگی و ناهنجاریهای
- مادرزادی
.II افزایش خطر افکار و یا رفتار خودکشی
این خطر در مورد تمام اندیکاسیون های داروهای ضد صرع وجود دارد چون این داروها علاوه بر کنترل تشنج، در مواردی همچون تثبیت خلق و گاها درد هم مصرف میشوند. مطالعات اثبات کرده است که در مورد یازده دارو از این دسته احتمال بروز این عارضه وجود دارد. این داروها شامل: کاربازماپین ، فلبامات ، گاباپنتین ، لاموتریژین، لوتیراستام ، اکسکاربامازپین ، پرگابالین ، تیاگابین ، توپیرامات ، والپروات و زونیسامید میباشد.