بخشی از مقاله

چکیده:

مباحث فرهنگی و پایداری اقتصادی نگاهی تازه در شهر سازی و علم اقتصاد کشور های در حال توسعه است.به دنبال عدم وابستگی اقتصاد و اشتغال کشور به نفت و یک اقتصاد تک بعدی در اداره همه جانبه کشور است.ما ابتدا به دنبال تعاریف گوناگون فرهنگ و اقتصاد و رابطه این دو با صنعت کردشگری هستیم.و شیوه اتصال این عوامل با هم و تاثیر آنها بر هم مورد بررسی قرار گرفته است.

مقدمه

بیکاری و خروج از رکود و ناتوانی دولت ها در ایجاد اشتغال دائم برای همه اقشار علی الخصوص جوانان کشور و مردم استان های کم تر توسعه یافته در صنایع گوناگون هدف اصلی از این مقاله است.فرهنگ یکی از عواملی است که با ورود به عرصه ی اقتصاد می تواند چرخه از حرکت ایستاده ی اقتصاد را به چرخش در بیاورد.همان طوری که در کشور همسایه صنعت گردشگری توانسته سود فراوانی را وارد اقتصاد کشور های بدون منابع فسیلی کند.لازم نیست حتما مکان های گردشگری ابنیه تاریخی باشند ،بلکه سبک زندگی و عوامل طبیعی نیز می تواند برای گردشگران جالب باشد.در این نوشتار سعی شده است آمار و ارقام مربوط به گردشگری کشور ارائه شود و نقاط قوت و ضعف بیشتر نمایان شود.

فرهنگ

فرهنگ از دیدگاه های متفاوت ادوارد بارنت تایلور - 1871 - بیان میکند - - ...فرهنگ ، کلیت در هم تافته ای است شامل دانش ، دین ،هنر ،قانون ، اخلاقیات ، و هر گونه توانایی و عاداتی که آدمی همچون هموندی از جامعه به دست می آورد - -

به طور کلی ،در ادبیات جامعه شناسی ،فرهنگ در دو معنا به کار گرفته است:

الف - در معنای شیوه کلی زندگی ب - در معنای قلمرو مجزا غریبه ها را دور می کند:

جهان نگریها و عادات و رمزگان و پنداشت های مشترک در میان اعضای یک فرهنگ یا خرده فرهنگ. نقطه مقابل این وضعیت ،وضعیت تفاوت فرهنگی است، این تلقی از فرهنگ در قرن نوزدهم در اروپا شکل گرفت و حاصل آشنایی اروپاییان با فرهنگ های مختلف در جهان بود و همین تلقی بود که امکان مقایسه فرهنگ ها و شکل گیری رشته انسان شناسی را فراهم ساخت .

در این معنا،شیوه کلی زندگی یک ملت در فرهنگ است آن ملت متجلی و متجسد میشود.فرهنگ در همه چیز ،از ابزار های مادی گرفته تا دین ،نمود میابد و فرهنگ های متفاوت موجوداتی متفاوت هستند.در این جا محققانه مختلف بر سویه های مختلف از معنا و ارزش ،هنجار ها ،عرف ها ،عادات،فعالیت ها،مناسک،نمادها ،مقولات، رمزگانه،ایده ها ، گفتار ،جهان نگیریها ،ایدلوژی ها و اصول تاکید نهاده اند و همین امر بر ابهام و پیچیدگی معنای فرهنگ در این نوع تحقیقات افزوده است.

پایداری فرهنگی توسعه پایدار، روش زندگی و فرایند تصمیم سازی مبتنی بر مصرف گرایی را کهصرفاً برمبنای بازدهی اقتصادی است، مورد تردید و تشکیک قرار می دهد و زیرساخت های اخلاقی آن را فراتر از التزامات محیطی و اقتصادی برمی شمارد.درواقع توسعه پایدار، فرایندی جامع و مبتکرانه است که باید به صورت مداوم نگرش و پوششی رو به جلو داشته باشد

این نکته که توسعه پایدار بر ارزش ها و عقاید متغیر جامعه محلی یا جهانی مبتنی است، آن را پیچیده تر میسازد

با وجود اینکه فرهنگ درمدل های پایداری محیطی و اجتماعی و اقتصادی به عنوان بعدی پراهمیت برشمرده می شود، لیکن کماکان زمینه و ارتباط فرهنگ، ادراک و شناسایی نشده است . برای مثال،هیلگارد کورت4 در مبحث زیبایی شناسی پایداری، به فقدان ملاحظات فرهنگی در توسعه پایدار اشاره می کند و بی توجهی به ابعاد فرهنگی و زیبایی شناختی پایداری5 را در سرفصل های علوم طبیعی و اجتماعی خاطرنشان می سازد.

اکولوژی فرهنگی اکولوژی فرهنگی دانشی است که جنبه های فرهنگی ارتباط انسان با طبیعت پیرامون خود را مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد.لذا یکی از ابعادی که در اکولوژی فرهنگی مورد بحث قرار میگیرد، دانش اکولوژی بومی ودر مدیریت محیط زیست است

اقتصاد علم اقتصاد

برای علم اقتصاد نیز تعاریفی ذکر شده است که یکی از موارد ، - - علم اقتصاد نوعی مطالعه و بررسی است که به وسیله آن می توان از منابع کمیاب و محدود برای تامین نیاز های رقیب - و نا محدود - ،حداکثر استفاده را به عمل آورد.البته تولید و توزیع و مصرف در واقع محور های اصلی موضوع علم اقتصاد هستند

به پایان رسیدن منابع فسیلی برای دولت ها یک کابوس وحشت ناک است که چگونه می توانند بودجه کشور را تامین کنند. مگر می شود کشور عظیمی را که یک اقتصاد تک بعدی بر مبنای نفت و مشتقاتش دارد را اداره کرد ، بدون پول نفت؟!

اقتصاد بسته و اقتصاد باز - اقتصاد بین الملل - زمانی که تجزیه و تحلیل اقتصادی در محدوده داخلی هر کشور صورت می گیرد،بحث از اقتصاد بسته است، اما زمانی که بررسی اقتصادی روابط دیگر کشور ها را نیز مورد توجه قرار می دهد،بحث از اقتصاد باز و یا اقتصاد بین المللی خواهد بود.در اقتصاد بین الملل از شاخص نرخ ارز،قیمت های جهانی کالا ها ،واردات و صادرات و تراز پرداخت بین کشور ها ،سرمایه گذاری خارجی ، بدهی بین المللی و امثال آن سخن می رود.

در حال حاضر ،بحث سازمان های اقتصادی معروفی چون بانک جهانی ، صندوق بین المللی پول ، سازمان تجارت و تعرفه جهانی ، پیوستن یا عدم پیوستن کشور ها به این سازمان ها و مقوله جهانی شدن اقتصاد، جامعه اقتصادی اروپا و دیگر سازمانها ی منطقه ای و بین المللی در سطح اقتصاد جهانی مطرح بوده، آثار کار کرد آنها روی اقتصاد جهانی و به خصوص اقتصاد کشور های در حال توسعه و عقب مانده ، از اهمیت خاصی بر خور دار است

گردشگری

سازمان جهانی گردشگری - UNWTO - گردشگری فرهنگی را اینچنین تعریف می کند :"حرکت انسانها با انگیزه صرفا فرهنگی مانند:تور های تحصیلی ،یادگیری هنر ،مسافرت برای فستیوالها و سایر رویداد های فرهنگی ،بازدید از سایتها و بناها ،سفر با ماهیت تحصیلی ، فولکلور یا هنر و زیارت "

از نظر فنی گردشگری فرهنگی شامل حرکت انسان برای دیدن جاذبه های فرهنگی خاص همچون مکانهای میراثهای فرهنگی، نشانه های زیباشناختی و فرهنگی، هنرها و نمایشها که در خارج از مکان معمولی سکونت قرار دارد می شود.

گردشگری فرهنگی را می توان به دو شاخه مهم گردشگری میراث و گردشگری دینی - زیارتی - تقسیم کرد.

در زمانی که جهانی شدن رو به افزایش است، حفظ و پایداری چشم اندازهای فرهنگی بومی مستلزم تبلیغات و معرفی است، این درحالی است که دستیابی منطقی و مادی، معنوی و عاطفی به توسعه فرهنگی هم یک حق و هم یک امتیاز محسوب می شود. از این روشناخت دیگر فرهنگها و میراث حاصل از آنها به امری ضروری بدل شده است. این خود در راستای راهکارهای توسعه به سمت پی گیری رهیافت اقتصادی فرهنگی کشیده شده و گردشگری فرهنگی را در دو رابطه نیازهای فرهنگی و اقتصادی شکل داده است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید