بخشی از مقاله
چکیده
یکی از مهمترین اهداف در طراحی سالنهای همایش تأمین آسایش صوتی در فضاهای بیرون و داخل ساختمان است. برای دستیابی به طراحی بهینه آکوستیکی برای اینگونه ساختمانها، همکاری مشاور آکوستیکی با طراحان و مهندسین ساختمانی امری ضروری است. در این مقاله عناصر آکوستیکی تأثیرگذار در سالنهای همایش معرفی و بررسی شده است. علاوه بر آن مقادیر مورد نیاز طراحی شامل: آکوستیک، سیستم های صوتی، صدابندی، نوفه، زمان واخنش، تباهی آکوستیکی برای سالنهای همایش ارائه شده است.
-1 مقدمه
زندگی پر از صداست و ما همیشه طالب شنیدن صداهای خوش و حیاتی هستیم و از صداهای نا مطبوع و خطرناک گریزانیم. بطور کلی باید گفت که هر چه پیش می دویم، بشر نسبت به حس شنوایی بیشتر توجه پیدا میکند. پیشرفت روز افزون صنایع صوت از قبیل : تلفن، رادیو، فونوگراف ضب صوت روی فیلم و تهیه فیلمهای صدا دار و غیره خود میتواند بر این موضوع دلیلی مسلم باشد.
از نظر اهمیتی که آکوستیک یا علم صدا دارا میباشد میتوان انتظار داشت که این موضوع در تاریخ علوم فیزیک جزو مطالب اساسی به شمار رفته باشد، در صورتی که چنین چیزی نیست، زیرا در قبال تاریخ سایرعلوم، تاریخ آکوستیک قسمت از قلم افتاده و مهجوری بیش نیست. یکی از دلایل این مهجوریت تاریخی این است که نظریه اساسی اصلی راجع به انتشار و اخذ صوت از زمانهای بسیار قدیم در تحولات فکر بشری پیدا شده و اسلوب این فکر همان است که امروزه مورد قبول ماست.
تحت بعضی از شرای صدای حاصل، به گوش انسان خوشآیند و مطبوع است و این در واقع اساس پیدایش علم موسیقی است که سالیان دراز قبل از تاریخ ضب صوت، موجود بوده است، اما موسیقی، قرنها قبل از نظر علمی مورد تحقیق قرار گیرد، جزو صنایع ظریفه محسوب میگردید. این مطلب مورد قبول عموم است که اولین فیلسوف یونانی که مبنای موسیقی را بررسی نموده است، فیثاغورث میباشد که 6 قرن قبل از میلاد زندگی میکرده است
-2 پیشینه پژوهش
از زمان اولین تمدنها موسیقی یک قسمت بی کسر از زندگی تمامی انسانها بوده و به عنوان یک فرم تکمیلی ارتباط میان انسانها مد نظر بوده است. در واقع جز حیاتی اجتماع بوده است و تعجبی ندارد که بشر میلیونها سال در صدد خلق محی هایی هرچه بهتر برای اجرای موسیقی بوده است. کیفیت صدا ارزیابی درونی در انسان است که دارای اهمیت به سزایی است و دامنه آن از صحبت میان انسانها آغاز و تا شنیدن آواهای موسیقیایی ادامه مییابد. یونانیها و رومیها از اولین شناخته شدگان هستند که در جهت خلق محی شنوایی شایسته تلاشهای بسیاری نمودهاند.تئاتر اپیداروس یونان نشانی از این موضوع است.
هنوز از دورترین صندلی این تئاتر، شنیدن صدایی که از روی صحنه جاری میشود به روشنی و وضوح صورت می گیرد - دورترین صندلی حدود 60 متر از سن اجرا فاصله دارد - در حالی که امروزه در بزرگترین تئاترهای دنیا نهایت فاصله صندلی آخر از منبع 50 متر میباشد. فرم انتخابی یونانیان برای این امر، فرمهای بیضی و مدور میباشد که دارای ویژگیهای آکوستیکی خوبی است.
امواج صوت در این پهنه در صورتی که فرستنده روی یکی از کانونهای بیضی قرار گیرد، انتشار یافته از طریق دیوارهای داخلی بازتاب به سمت درون یافته و روی کانون دیگر همگرا میگردند. در این تئاترها صندلیها بر روی یا شیب حدود 30 تا 34 درجه قرار گرفتهاند. این زاویه تند شیب دار باعث میشود دید کامل از هر نقطه به سن اجرا وجود داشته باشد علاوه بر آن به سیستم آکوستیکی نیز کمک مینماید. علاوه بر آن این حرکت شیب دار مسیر کوتاهتری را برای صوت فراهم میسازد - رسیدن صدای مستقیم - ، مسیری که دارای کمترین دخالت کنندهها در میان است.
دراین نوع طراحی طنین کوتاه بوده که این موضوع وضوح و شفافیت صدا را بالا میبرد. در کلیساها معمولا طنین حائز اهمیت میباشد و مطلوب آن این است که طولانی باشد. این موضوع توس گنبد ارضا میگردد سیستم سهمیوار گنبد باعث فوکوس شدن صدا میگردد. امواج صوتی با سطح درون گنبد برخورد کرده و به سمت کانون و مرکز آن همگرا میگردند - این موضوع بسته به مقدار انحنای گنبد و همینطور نوع مصالح آن متفاوت است - . گنبدها میتوانند در جهت کنترل اکو طراحی گردند و باعث به تأخیر انداختن آن و در واقع مانع از رخداد آن گردند - با استفاده از مصالح جاذب - و یا با استفاده از مصالح تشدیدکننده آن چون مرمر و موزاییک به شدت آن را تقویت سازند
-3 بحث و نتایج
-1-3 آکوستیک
برای اجرای موفق یک سخنرانی تنها نیاز به صحبت خوب کافی نیست و این موضوعی نیست که دست اندرکاران اخیرا به آن رسیده باشند. در یک اجرای خوب موارد زیر باید رعایت شود:
شنونده باید صدای تمامی صداهای سخنرانان را با یک بالانس متعادل بین آنها بشنود. هر یک از سخنرانان باید بتوانند صحبت خود و دیگران را به وضوح بشنوند. میزان طنین یا انعکاس صدا در سالن باید بهگونه ای باشد که نه تنها مزاحمتی برای سخنرانی نداشته باشد، بلکه بر کیفیت اجرای سخنرانی بیافزاید.
-2-3 آکوستیک در معماری
آکوستیک در معماری را میتوان فن طراحی فضاها، بناها و سیستم های مکانیکی مطابق با نیازهای شنوایی دانست. با طراحی صحیح، صداهای خواسته را می توان به طور مطلوبی شنید و صداهای ناخواسته یا نوفه را می توان تا حدی کاهش داد که آزار دهنده نباشند.
-3-3 پایه های تئوری
بازتاب: در علم آکوستیک می توان تصور نمود که پرتوهای منتشره از یک سرچشمه کروی - سرچشمه ای که به تمام اطراف خود به طور یکنواخت انرژی پخش مینماید.