بخشی از مقاله
چکیده
امروزه سیستمهای برنامه ریزی منابع سازمان1 به عنوان جدیدترین و مؤثرترین ابزار برنامهریزی کل منابع سازمان مطرح بوده و شامل یک نظام به هم پیوسته اطلاعاتی، مهندسی و مدیریتی است که همه نیازهای یک سازمان را با نگرشی فرایندی برآورده میکند. پیادهسازی چنین سیستمهایی معمولاً در قالب پروژههای پیچیده و عظیمی هستند که کل سازمان را دربر خواهند گرفت.
با توجه به اهمیت موضوع و گستردگی حوزه اثر آن، لازم است قبل از هر اقدامی فاکتورهای اصلی موفقیت و عوامل مؤثر در شکست این پروژهها به خوبی شناسایی شده و در روند پیاده سازی ERP به طور مناسب مورد استفاده قرار گیرند. بر همین اساس با بررسی تحقیقات انجام شده در این زمینه به صورت کلی، دو دسته عوامل استراتژیک و تاکتیکی به عنوان عوامل اساسی موفقیت یا شکست پیادهسازی ERP در سازمانها معرفی و تأثیر هرکدام از آنها بر روند پروژه سنجیده شده است.
مقدمه
سیستمهای ERP به عنوان یک راه حل مبتنی بر فناوری اطلاعات، به سازمانها درجهت استاندارد کردن فرایندها، ایجاد مزیت رقابتی و جهت اثربخشی کمک میکند. چنین سیستمهایی کلیه فرایندهای کسب و کار را پوشش داده و بهرهگیری از آنها سبب یکپارچگی اطلاعات، فرایندها و تصمیم گیریها میگردد. اما در کنار مزایای استفاده از آنها، گزارشهای زیادی نیز مبنی بر عدم موفقیت در پیادهسازی ERP در سازمانها، دیده میشود.
نتایج نظرسنجی شرکت فارستر نشان میدهد که در سال 2005 میلادی، سرمایهگذاری برروی سیستمهای برنامهریزی منابع سازمان به اولویت اول سازمانها در حوزه سیستمهای اطلاعاتی تبدیل شده است - پیام پردازش, ,1385 ص. . - 3 همچنین تحقیقی برروی 134سازمان در امریکا، افریقا، استرالیا و اروپا نشان می-دهد که %60 این شرکتها در سال 2001 در پیاده سازی پروژههای سیستمی خود متحمل شکست شده اند. هزینه این شکست ها به طور متوسط 12 میلیون دلار برای هرکدام از این سازمان ها بوده است
به طور کلی میتوان گفت موفقیت یا شکست ERP صددرصد و قطعی نیست. در حالی که برخی از تحلیلگران، گزارش اثرات مثبت و نتایج کارکرد ERP را در سازمانها میدهند، عدهای بر شکست پروژههای ERP تمرکز دارند. البته شکست تنها عدم پیاده سازی موفق نمی باشد بلکه بهره برداری ناقص از یک سیستم جدید هم می تواند به عنوان شکست در نظر گرفته شود.اما با توجه به گستردگی، پیچیدگی و هزینه بر بودن پروژه های ERP لازم است قبل از هر اقدامی فاکتورهای بحرانی موفقیت - 1CSFs - و عوامل مؤثر در شکست این پروژهها به خوبی شناسایی شوند تا بتوان به طور مناسب از این فاکتورها در فرایند پیادهسازی استفاده نمود.
عوامل مؤثر در موفقیت پیاده سازی ERP
با توجه به حوزه اثر پروژههای ERP، عوامل بسیاری در موفقیت آنها تأثیرگذار هستند. همان طور که در جدول 1-1 مشاهده میشود، در یک دستهبندی کلی میتوان این عوامل را به دو گروه استراتژیک و تاکتیکی تقسیم نمود. عوامل استراتژیک در مراحل آغازین اهمیت داشته و دیدی کلی به مسئله دارند. عوامل تاکتیکی شامل جزئیات و مهارتها بوده و در مراحل پایانی بسیار مهم هستند. البته باید توجه داشت که این دو به هم وابسته بوده و پروژهای که به کیفیت هر دو گروه توجه نماید، موفق خواهد شد.
جدولCSF -1-1های استراتژیک و تاکتیکی در پیادهسازی ERP
پشتیبانی و حمایت مدیران ارشد
تعهد و پشتیبانی مدیران ارشد از عوامل مهم استراتژیک در موفقیت پروژهها میباشد به طوری که عدم پشتیبانی مدیران، به میزان %73 در شکست پروژه تأثیر میگذارد. بر همین اساس خاطر نشان میشود چنانچه مدیران ارشد برای اجرای ERP مصمم و قاطع باشند، بسیاری از مشکلاتی که در حین کار پیش میآیند قابل حل بوده و روند پیاده سازی پروژه با اطمینان بیشتری همراه خواهد بود.