بخشی از مقاله

چکیده

سرمایه گذاری متغیری بسیار کلیدی در هر اقتصادی است به طور یکه بدون وجود سرمایه گذاری، امکان رشد اقتصادی برای کشور وجود ندارد و موضوع سرمایه گذاری برای تمامی بخشهای اقتصادی پر اهمیت است .و با توجه به اینکه در مورد جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی توافق چندانی وجود ندارد معیار هایی جهت جذب سرمایه گذاری معرفی شده است . سرمایه گذاری خارجی به دو صورت است شامل مستقیم - - FDI و غیر مستقیم که ما به سرمایه گذاری مستقیم پرداخته می شود.

در این زمینه مسائل متنوع و پژوهش های متعددی صورت گرفته که ما در این پژوهش سعی داشتیم با یک جمع بندی بر مباحث مطرح در این حوزه عوامل تاثیر گذار بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در یک پژوهش تحلیلی وکتابخانه ای مورد بررسی قراردادیم و در انتها نتیجه شد هر چه اندازه بازار بزرگتر، درجه باز بودن تجاری بزرگتر ریسک کمتر ، هزینههای نیروی کار کمتر و بهرهوری بیشتر، ریسک سیاسی کمتر،زیر ساخت قویتر ، رشد اقتصادی بیشتر، ارزشگذاری نرخ ارز پایین تر، مالیات کمتر، بالا بودن سرمایهگذاری مستقیم خارجی از جمله عواملی که در جذب بیشتر سرمایه گذاری خارجی موثر است.

مقدمه

یکی از بهترین روشهای مطرح در زمینه نظام تأ مین مالی طرح های سرمایهگذاری، بهره گیری از سرمایه گذاری مستقیم خارجی است که غیر از تامین مالی پروژهها دستاوردهای دیگری همچون انتقال تکنولوژی، ارتقاء سطح فناوری و کیفیت عرضه کالا و خدمات، توسعه مهارت و مدیریت، افزایش بهره وری، توسعه صادرات، افزایش رشد اقتصادی و بهبود سطح رفاه عمومی جامعه را به همراه خواهد داشت .

آگاهی ازجایگاه سرمایهگذاری خارجی در توسعه اقتصادی و عواملتأثیرگذار بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی میتواند تصمیم بر اتخاذ گیری و سیاست کار های ا قتصادی در راستای بهبود فضای کسب و کار و در نهایت توسعه و جلب سرمایه گذاری خارجی درکشور مفید واقع گردد سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر متغیرهای کلان اقتصادی مانند نرخ بهره، نرخ ارز، تراز پرداخت ها، رشد اقتصادی، توزیع درآمد، نرخ بیکاری، انتقال تکنولوژی، افزایش درآمدهای عمومی دولت و توسعه صادرات موثر است.و از دو منظر کلان و خرد مورد بررسی قرارمیگیرد.

سرمایه گذاری مستقیم خارجی به هر علت و شکلی که صورت پذیرد، اثرات قابل ملاحظه ای بر روی متغیرهای کلان اقتصادی از جمله کاهش نرخ بهره، کاهش نرخ ارز، افزایش رشد اقتصادی، افزایش درآمد مالیاتی دولت،کاهش بدهی دولت، بهبود توزیع درآمد، انتقال تکنولوژی، افزایش اشتغال، توسعه صادرات، کاهش واردات و تاثیر مثبت در تراز پرداختها دارد. با توجه به امکان سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای مختلف، مطلوبیت یک یا چند متغیر به تنهایی برای تشویق سرمایه گذاری خارجی کافی نخواهد بود، بلکه ارزیابی تمام متغیر ها به صورت یک مجموعه می تواند منجر به انجام سرمایه گذاری خارجی شود

سرمایه گذاری خارجی یکی از مهم ترین روش های تامین مالی خارجی به روش غیراستقراضی است کهمعمولاً داری ریسک بوده و تضمین های دولتی کشور میزبان را به همراه ندارد . این نوع روش تأمین مالی غیر قرضی، بر خلاف روش های قرضی تأمین مالی خارجی که در ترازپرداخت های کشور میزبان به عنوان بدهی محسوب می شود، به عنوان منابع سرمایه گذاری به حساب می آید.

در حقیقت، انجام سرمایه گذاری خارجی در انواع مختلف، امری است که به ویژه در سال های اخیر از تحولی چشم گیر برخوردار بوده بگونه ای که این اصل با امکان گردش سریع سرمایه که در دهه ها و به ویژه سال های اخیر به دنبال روند جهانی شدن و مسائل ناشی از آن حاصل گردیده، امکان دستیابی سرمایه گذاران به فرصت های مناسب در بخش ها و زمینه های گونان فعالیت در کشور های سرمایه پذیر و بازار های مالی جهان را هر چه بیشتر فراهم نموده است.در این میان FDI از اهمیت و جایگاه ویژه ای بر خودار است

سرمایه گذاری خارجیمعمولاً به دو طریق، سرمایه گذاری سهامی غیر مستقیم و سرمایه گذاری مستقیم خارجی - - FDI1 صورت می گیرد. در این تحقیق به سرمایه گذاری مستقیم مورد توجه و بررسی برای جذب آن قرار می گیرد.

▪    سرمایه گذاری گذاری مستقیم خارجی - - FDI

از نگاه آنکتاد، سرمایه گذاری مستقیم عبارت است از:آن ن نوع سرمایه گذاری که متضمن روابط اقتصادی بلند مدت بوده و نشان دهنده منافع پایدار و کنترل واحد اقتصادی مقیم یک کشور - شرکت مادر - بر واحد اقتصادی مقیم کشور دیگر - شعبه فرعی بنگاه مادر - باشد.

▪    سرمایه گذاری غیر مستقیم خارجی

سرمایه گذاری غیرمستقیم خارجی شامل سرمایه گذاری هایی است که توسط اشخاص حقیقی حقوقیِ خارجی به صورت خرید اوراق بهادار یک موسسه و شرکت مالی صورت می گیرد و طی این فرایند بدون اینکه شخص کنترلی بر سرمایه خود داشته باشد، آن را در اختیار کشور میزبان قرار می دهد .این نوع سرمایه گذاری شامل معاملات سهام، اوراق قرضه، سپرده های بانکی و ... است وصرف مالکیت این گونه دارایی ها، برای سرمایه گذارحق دخالت موثر در تصمیم گیر ی های موسسه را ایجاد نمی کند .

معیار های اقتصادی

.1جذاب بودن محیط سرمایه گذاری و تأمین منافع طرفین

.2 سیاست های اقتصادی

.3هزینه های تولید در کشور میزبان

.4 وجود زیرساخت های مناسب برای حمل ونقل و ارتباط

.5 تسهیل رقابت و منع انحصار

.6 بهبود فضای کسب و کار

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید