بخشی از مقاله
خلاصه
صادرات، فعالیت پیچیده تری از کسب و کار داخلی است، و کارکنان و مدیرانی که مسئولیتی در تصمیم گیری در بازارهای خارجی دارند , نقش کلیدی در این عرصه بازی می کنند. میزان تعهد مدیران به فعالیت های صادراتی و تخصیص منابع و سرمایه های شرکت برای تحقق صادرات و اتخاذ راهبردهای کلان تقویت کننده صادرات توسط مدیران، می تواند نقش موثری در عملکرد صادراتی شرکت ها ایفا نماید. در این پژوهش برای جمع آوری داد ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است و از حیث روش پژوهشی توصیفی و پیمایشی است.
یه منظور سنجش اعتبار پرسشنامه، آلفای کرونباخ محاسبه شده برای پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS برابر با 0/834 محاسبه شده است. چون تمام اهداف این پژوهش در راستای کسب دانش لازم جهت برطرف کردن نیازی مشخص و شناخته شده می باشد، بنابراین روش این پژوهش بر اساس هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش، تعداد 145 نفر از پرسنل شرکت پگاه زنجان می باشد. برای متغیرها آزمون نرمال بودن انجام شد که بر اساس نتایج آن تمامی متغیرها به صورت نرمال می باشد.برای بررسی فرضیه ها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید که نشان داد همه فرضیه های تحقیق بجز فرضیه سوم مورد تایید می باشند. این پژوهش از تاریخ دی 1394 شروع و در تاریخ شهریور 1395 به پایان رسید.
.1 مقدمه
صادرات، فعالیت پیچیده تری از کسب و کار داخلی است، و کارکنان و مدیرانی که مسئولیتی در تصمیم گیری در بازارهای خارجی دارند , نقش کلیدی در این عرصه بازی می کنند. برای مثال، توانایی های زبانی صادراتی در منابع انسانی , حفظ یک رابطه مبادلاتی با عوامل و توزیع کنندگان خارجی در بازار که موثر بر جریان اطلاعاتی و همکاری دائمی بین عوامل است برای شرکت های کوچک و متوسط بین المللی دارای اهمیت است .
تدارک و تخصیص منابع انسانی به فعالیت صادرات به سازمان دهی بهتر و برنامه ریزی صادراتی کمک می کند، و مشارکت فزاینده ای در تبدیل شدن به صادر کنندگان منظم به جای صادر کنندگان پراکنده دارد. این شرایط متعهد است که شرکت صادراتی تمایل به کار در بازارهای خارجی دارد. منابع انسانی نقش اساسی در تحقیق و تفسیر شرایط بازارهای خارجی ایفا می کنند.
داشتن تعداد کافی از کارکنان و مدیران به ویژه آنهایی که به این کارها اختصاص دارند یکی از پایگاه های اصلی برای موفقیت آینده صادرات است. منابع انسانی ممکن است در توسعه استراتژی بازاریابی ترکیبی کمک کند که ویژگی های خاص هر کشور در بازار شکل بگیرد؛ و در نتیجه، موفقیت شرکت های صادراتی در بازارهای خارجی مشروط می شود. شدت رقابتی اشاره به میزان رقابت در میان عوامل مختلف در یک بخش دارد. با افزایش تعداد کل کاربران یک بازار، مقدار و نوسانات - از نظر زمان بندی و ماهیت - تغییرات استراتژیکی می تواند بشدت افزایش یابد.
در نتیجه، سازمان ها باید به این حرکات پاسخ دهند. این نیازها دلالت بر افزایش تلاش های این سازمان برای واکنش به موقع به یک محیط بسیار رقابتی و افزایش تعهدات صادراتی سازمانی دارد. در عرصه فعالیت های صادراتی، برخی از محققان یک رابطه مثبت بین سطح شدت رقابتی بازار کشور و درجه انطباق در برنامه های بازاریابی را پیدا کردند، که با توجه به اصول رویکرد اقتضایی است.
آشفتگی همراه با شدت رقابتی در بازارهای خارجی است که اصلاح برنامه بازاریابی را تدوین کند که به تقاضای مشتریان خارجی واکنش می دهند. علاوه بر این، این محیط آشفته, سازمان را به ارائه یک پیشنهاد رضایت بخش در بازار کشور و انجام رقابت در برابر رقبای ملی با تضمین در بازارهای بین الملل تشویق می کند صادرات نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشورها بازی می کند، در سطح بنگاه، صادرات فرصت های رشد و توسعه برای شرکت ها ایجاد می کند.
با گسترش سطح دسترسی به بازارهای خارجی، شرکت میتواند به سطح بالاتری از تولید برسد. عوامل زیربنایی که کشورها و شرکتها را به تجارت بین المللی تشویق می کند پیچیده و بسیارند. نظریه پردازی در حوزه تجارت بین الملل سعی داشته با شناسایی این عوامل الگوهای تجارت میان کشورها را تبیین کند. عملکرد صادراتی از نقطه نظر کلی، شامل عوامل استراتژیکی و عملیاتی می شود.[1]
در این زمینه، محققان تعهد صادراتی را به عنوان عامل تعیین کننده استراتژیکی در تخصیص دارایی به عملیات تجاری شرکت های خارجی توصیف می کنند و به عنوان یک عنصر حیاتی برای توسعه و گسترش مداوم بازارهای خارجی است. این ویژگی می تواند تمایل مدیران را مشروط کند و نیروهای بازاریابی شرکت را بالا ببرد تا به اهداف بین المللی شرکت برسد این پژوهش با تفکیک عملکرد صادرات به عملکرد عملیاتی و عملکرد صادراتی به بررسی تاثیر تعهد صادرات بر عملکرد صادارتی شرکت پگاه پرداخته است.
سوالات مطرح در این تحقیق به شکل زیر است:
-1 آیا تعهد صادرات بر عملکرد استراتژیک صادرات تاثیر معنی داری دارد؟ -2 آیا تعهد صادرات بر عملکرد عملیاتی صادرات تاثیر معنی داری دارد؟ ارتباط متغیرهای مورد استفاده در این پژوهش در شکل شماره 1: مدل مفهومی تحقیق، نشان داده شده است. مدل مفهومی فوق بخشی از چند نظریه و پژوهش است. در ابتدا، الگوی ساختار-رفتار-عملکرد فرض می کند که، دو گروه قابل توجه در سوابق مربوط به 1EP - عملکرد صادرات - وجود دارد: - a - ویژگی های ساختاری بازارهای شرکت های صادراتی و - b - استعداد شرکت برای تکمیل و انجام مزایای موجود در بازارهای خارجی که بیش از کاربرد موثر و کارامد استراتژی رقابتی برنامه ریزی شده است. علاوه بر این، این مطالعه رویکرد مبتنی بر منابع را بکار می برد، و بر منابع شرکت تمرکز دارد.
-2 ادبیات و پیشینه پژوهش
برای درک بهتر از ادبیات علمی و پژوهش های پیشین مرتبط با موضوع این تحقیق ابتدا مفاهیم به کاربرده شده در این تحقیق شرح داده می شود و سپس تحقیقات داخلی و خارجی مرتبط بررسی خواهد شد.
-1-2 صادرات
صادرات در لغت به معنای انتقال کالا یا ارسال و فرستادن کالا از جایی به جای دیگر چه در داخل کشور و یا از داخل به خارج کشور، که در گمرک منظور از صادرات خروج کالا از قلمرو گمرکی کشور مورد نظر است. همچنین به هر شخص حقیقی و یا حقوقی که دارای کارت بازرگانی و یا مجوز وزارت بازرگانی بوده و اقدام به صدور کالا نماید صادرکننده اطلاق می شود. صادرات نقطه آغاز ارتباط برقرار کردن با دیگران است. صادرات برای رشد و توسعه اقتصادی کشور است که از فروش تولیدات یا خدمات به کشورهای دیگر برای کسب درآمد ارزی حاصل می شود و در برقراری موازنه تجاری و ایجاد تعادل اقتصادی کمک شایانی می نماید. [2]