بخشی از مقاله

چکیده

امروزه با توجه به رقابت شدیدی که بر جذب مشتری از کانال های گوناگونی چون بازار، اینترنت و دیگر رسانه های اطلاع رسانی وجود دارد نیاز بنگاه های تولیدی به رویکردهایی در جهت افزایش توانمندی و رقابت پذیری در این عرصه گسترده که روز به روز بر تنوع محصولات و ارتقای نیازهای مشتری افزوده می شود بر کسی پوشیده نیست. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی عوامل موثر بر کارآمدی روابط بنگاه- مشتری در عرصه تجارت الکترونیک در شهرستان قروه می باشد. جامعه آماری در پژوهش حاضر بنگاه های اقتصادی شهرستان قروه می باشد - 120بنگاه اقتصادی و 240 کارمند - ، که با توجه به جدول مورگان نمونه آماری پژوهش حاضر تعداد 92 مدیر و 148 نفر کارمند می باشد.

جهت سنجش متغیرها از دو پرسشنامه استفاده شد که روایی پرسشنامه، با نظرخواهی از استاد راهنما، متخصصان و کارشناسان خبره، تأیید و برای تعیین پایایی پرسشنامه نیز، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید، ضریب آلفای کرونباخ 0/882 محاسبه گریده که نشان از پایایی پرسشنامه ها دارد، در پژوهش حاضر از آمار توصیفی مانند جداول فراوانی و میانگین و نمودارها و نیز آمار استنباطی جهت آزمون فرضیات استفاده شده است، و برای تجزیه و تحلیل داده ها در ابتدا با تعیین الفای کرونباخ دو پرسشنامه مورد بررسی به صورت کلی و همچنین آلفای کرونباخ داخلی بین مولفه های پرسشنامه صلاحیت پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته و در مرحله دوم با تست فرض نرمال بودن توسط آزمون اسمیرنوف کلوموگروف نرمال بودن ازمون بررسی و در نهایت با مشخص کردن استفاده از ازمونهای پارامتریک و ناپارامتریک که در اینجا با توجه به رد شدن فرض نرمال بودن ازمون اسپیرمن و کندال مورد بررسی قرار گرفت و جهت بدست آوردن ساختار داده از داده لگاریم به روش LN و باکس-کاکس به عمل آمد که نتیجه از عدم توانایی داده ها جهت نرمال بودن حاکی می باشد فلذا جهت تعیین ساختار از مدلسازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات با استفاده از نرم افزار PLS استفاده گردید.بررسی نتایج حاصل از آزمون نشان داد که بین عوامل موثر بر کارآمدی روابط بنگاه- مشتری در عرصه تجارت الکترونیک در شهرستان قروه رابطه معناداری وجود دارد.

کلیدواژهها: تجارت الکترونیک؛ اعتماد؛ پاسخگویی؛ عملکرد؛ روابط.

.1 مقدمه و بیان مسئله

در جهان اقتصادی متحول امروز روز به روز نقش تجارت الکترونیک در اقتصاد بیشتر می شود و هر سال شاهد رشد قابل توجه این نوع تجارت در سطح جهان هستیم تا آنجا که حجم مبادلات الکترونیک در جهان که در سال 2002 برابر 2/3 تریلیون دلار بوده است در سال 2006 این مقدار به 12/82 تریلیون دلار رسیده است - بهمند، . - 1385تجارت الکترونیک موانع جغرافیایی و تفاوت شب و روز در مناطق مختلف را از میان برمی دارد و باعث ارتقای ارتباطات و گشودگی اقتصادی در سطح ملی و بین المللی می شود. تجارت الکترونیک طریق هدایت کسب و کار را تغییر می دهد، و بدین ترتیب باعث تبدیل بازارهای سنتی به شکل های جدیدتر می شود. تجارت الکترونیکی همچنین باعث ایجاد تغییرات چشمگیر در شرایط رقابتی می شود، به عنوان مثال - ظهور و ورود سریع رقبای جدید، جهانی شدن رقابت، رقابت شدید در استانداریها و ... - فرصت های جدیدی را برای جایگزین کسب و کار، ایجاد مشاغل و فرصت های شغلی جدید در زمینه های مختلف ایجاد می کند.

به طور کلی می توان فواید تجارت الکترونیک را در قیاس با تجارت سنتی اینگونه دانست: حضور در بازار به شکل همه جا، همه کس، همه وقت. - بهمند، . - 1385این نوع تجارت با توجه به مزایای کاهش هزینه های خرید و فروش، حذف واسطه ها، ایجاد ارتباط مستقیم بین خریدار و فروشنده، سفارش خریدار از طریق اینترنت، مذاکره شرکت ها با خریداران و ایجاد اولویت جست و جو از طریق وب بستری را فراهم آورده است تا فروشندگان بتوانند در بازارهای جهانی با عرضه کالاهای خود با میلیون ها خریدار با کمترین هزینه رقابت کنند - جمشیدی، . - 1386از طرفی اعتماد در این میان نقش اساسی را ایفا می کند تا بتوان با ایجاد اعتماد شکاف اطلاعاتی بین فروشنده و خریدار را پر کرد و باعث اعتماد سازی و در نتیجه فروش بیشتر شد، در این پروژه با توجه به مباحث رفتار سازمانی، موضوع اعتماد در سازمان های مجازی یا الکترونیکی که اصلی ترین بستر تجارت الکترونیک می باشند مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

ابتدا ضمن بیان مفاهیم و خصوصیات سازمان الکترونیکی و تبین مفاهیم موجود در سازه اعتماد، ضرورت پرداختن به موضوع اعتماد و پاسخگویی در سازمان های الکترونیکی تشریح گردیده است سپس با تشریح عوامل اصلی مرتبط با انواع اعتماد و پاسخگویی و راهبردهایی برای ایجاد اعتماد و پاسخگویی درسطوح مختلف سازمان های الکترونیکی ارائه گردیده است. - حسن زاده، . - 1383با عنایت و تأکید و توجه ای که در برنامه های پنج ساله دوم و سوم بر لزوم ایجاد تحولی بنیادین در نظام اداری کشور گردیده است و در آن اشاره شده که دستیابی به اهداف و برنامه های کشور و پاسخگویی به نیازمندی های مردم جامعهضرورتاً از طریق نظام اداری که ابعاد آن شامل تشکیلات سازمان- نیروی انسانی- مدیریت، قوانین و مقررات و روش های ادرای می باشد میسر خواهد بود همچنین از آن جایی که عملکرد کارکنان عامل مؤثر در افزایش اثربخشی و کارایی سازمان هاست لزوم تأکید و توجه همه جانبه به آن احساس می گردد با توجه به تاثیرات مولفه های اعتماد، پاسخگویی، روابط و عملکرد لذا محقق در این پژوهش به دنبال بررسی تأثیر این عوامل بر کارآمدی روابط بنگاه – مشتری در عرصه تجارت الکترونیک در شهرستان قروه می باشد.

.2 مبانی نظری و پیشینه پژوهش عملکرد. فرآیندی است که به وسیله آن یک مدیر رفتارهای کاری نیروی انسانی را از طریق سنجش و مقایسه آنها با معیارهای از پیش تنظیم شده ارزیابی می کند و نتایج حاصله را ثبت می نماید و آنها را به اطلاع نیروی انسانی سازمان می رساند - حاجی کریمی، . - 1378 تجارت الکترونیک. تعریف مفهومی:تجارت الکترونیک مجموعه فعالیت ها و خدماتی است که جستجوی اطلاعات، مدیریت اطلاعات و تبادلات، بررسی وضعیت اعتبار، ایجاد اعتبار، پرداخت مجازی، گزارش گیری و مدیریت اعتبارها را در اینترنت با ارتباط دیجیتالی امکان پذیر می سازد. - مک نایت4، . - 1977اعتماد. یعنی اطمینان دو طرفه در مورد اینکه هیچ یک از طرفین رابطه از نقاط آسیب پذیر دیگری سوء استفاده نمی کند.

یکی از جنبه های مهم مفهوم اعتماد اخلاقیات است . اعتماد ساختاری اخلاقی دارد، ینی نیازمند استانداردهای بالای اخلاقی در فرد مقابل است. - وود وهمکاران5، - 2002 ، اعتماد را به صورت فقدان نیرنگ در فرد مقابل می داند که یک انحراف اخلاقی بزرگ محسوب می شود. اعتماد حالتی برای تعامل میان افراد مستقل و اخلاقی است پاسخگویی. توانایی شناخت تغییرات و پاسخ سریع به آنهاست.که شامل موارد زیر می باشد:احساس، درک و پیش بینی تغییرات. واکنش سریع و فوری به تغییر. ایجاد، اصلاح و بهبود تغییر. - شریفی و همکاران، . - 1999 کارآمدی. تعریف مفهومی:کارآمدی قدرت فاعل در انجام فعل تعریف میشود

.4 روششناسی

با توجه به اینکه پژوهش حاضر به توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص توجه دارد، می توان آن را در زمره تحقیقات کاربردی قرار داد. بر اساس چگونگی بدست آوردن داده های مورد نیاز می توان آن را در زمره تحقیقات توصیفی قرار داد. تحقیق توصیفی آن چه را که هست توصیف و تفسیر می کند و به شرایط یا روابط موجود، عقاید متداول، فرآیندهای جاری، آثار مشهود یا روندهای درحال گسترش توجه دارد. تحقیق توصیفی شامل: جمع آوری اطلاعات، برای آزمون فرضیه ها، یا پاسخ به سوالات مربوط به وضعیت فعلی موضوع مطالعه می شود. یک مطالعه توصیفی چگونگی وضع موجود را تعیین و گزارش می کند.

اطلاعات توصیفی،معمولاً از طریق پرسش نامه، مصاحبه یا مشاهده جمع آوری می شود. این تحقیق از آن جهت کاربردی است، که نتایج حاصل از آن در بنگاه های اقتصادی شهرستان قروه به کار گرفته می شود. از آن جهت توصیفی است که متغیرها دستکاری نمی شوند و وضعیت موجود آن ها شناسایی می شود. و از سویی برای فهم و پی بردن به مولفه های موثر بر کارامدی روابط بنگاه مشتری در عرصه تجارت الکترونیک از روش پژوهش پیمایشی که شاخه ای از تحقیقات توصیفی می باشد استفاده شده است، و از نظر ارتباط متغیرها، پژوهش حاضر از نوع همبستگی است زیرا ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته را بررسی نماییم از نوع همبستگی و میدانی می باشد.

فرضیات

-1بین اعتماد و کارآمدی روابط بنگاه مشتری شهرستان قروه رابطه معنا داری وجود دارد.

-2بین پاسخگویی و کارآمدی روابط بنگاه مشتری شهرستان قروه رابطه معنا داری وجود دارد.

-3بین پاسخگویی و ارزیابی عملکرد کارکنان رابطه معنا داری وجود دارد.

-4بین اعتماد و تجارت الکترونیک رابطه وجود دارد.

-5بین تجارت الکتروینک و کارامدی روابط بنگاه مشتری رابطه معنا داری وجود دارد

-6بین ارزیابی عملکرد کارکنان و کارامدی روابط بنگاه مشتری رابطه معنا داری وجود دارد

متغیر های تحقیق. در یک تحقیق برای پاسخ دادن به سؤال های تحقیق و یا آزمون فرضیه ها، تشخیص متغیرها امری ضروری است. در این تحقیق دو نوع متغیر در نظر گرفته شده است.

الف - متغیر مستقل - علت - : متغیری است که انتظار می رود تغییر در متغیر وابسته را توضیح دهد به عبارت دیگر متغیر مستقل، متغیر روشنگر است. فرض می شود که این متغیر علت تغییر در متغیر وابسته است .

ب - متغیر وابسته - معلول - : می توان گفت متغیر وابسته نتیجه متغیر مستقل است. متغیر وابسته متغیر معیار نیز نامیده می شود - ایران نژاد، . - 1382

در پژوهش حاضر اعتماد و پاسخگویی به عنوان متغیر مستقل، تجارت الکترونیک و ارزیابی عملکرد به عنوان متغیر مستقل و وابسته - میانجی - ، و کارآمدی روابط بنگاه – مشتری به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید