بخشی از مقاله
چکیده
اگر کسی وارد حوزه اندیشه اسلامی می شود و واقعا نگاه کوتاهی به آموزه های اسلامی داشته باشد، به خوبی متوجه می شود حجاب یکی از مسائل روشن، قطعی و ضروری اندیشه اسلامی است و هر مسلمان به محض گفتن اینکه من مسلمان هستم می پذیرد که حجاب - به معنی پوشش - جزئی از اسلام است اما حد و مرز حجاب در اندیشه اسلامی و در روایات و مباحث فقهی بحث مفصلی است.رعایت حجاب نه تنها برای خود زن ارزش می آفریند ، بلکه می تواند خانواده، اجتماع و... را نیز تحت تاثیر قرار دهد. همان طور که رعایت آن به عنوان یک امر ضروری می تواند مفید باشد، عدم رعایت آن نیز پیامدهایی منفی را به همراه دارد.
فواید و اثرات رعایت حجاب و پیامدهای آن پاسخی مناسب به بدپوشان در مورد عدم رعایت حجاب است و اینکه چرا حجاب برای زنان ضروری است؟رعایت حجاب علیرغم مخالفت برخی نه تنها مانع پیشرفت نیست بلکه باعث حفظ ارزش های انسانی، جامعه، مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب، کاهش چشمگیر مفاسد فردی و اجتماعی، آرامش و پایداری نهاد مقدس خانواده و استیفای نیروی کار در سطح جامعه و کاهش تقاضای مدپرستی بانوان و مبارزه با جدیدترین سلاح غرب یعنی جنگ نرم است.
مقدمه
دیده فرو پوش چو درّ در صدف تا نشوی تیر بلا را هدف
احترام و حرمت زن، فلسفه حقیقی و یا یکی از فلسفه های حجاب است، اگر کسی قرآن را آئین نامه سعادت و کمال بشر می داند به عظمت حجاب پی می برد و می فهمد بی حجابی و بد حجابی ثمره ی عدم معرفت و شناخت حقیقی جایگاه زن در هستی است. خداوند در آیه ی 31 سوره ی نور، حکم حجاب را صریح بیان کرده است، محرم از نامحرم را بازشناخته و در پایان فلسفه حجاب به زنان تأکید می کند که زینت ها و زیبایی ها ی خود را در مقابل نامحرم آشکار نسازند تا نگاه ناپاک به آنها نیفتد و حفظ شوند و همچنین در آیه ی 59 سوره ی احزاب، حرمت و شخصیت زن را به عنوان فلسفه حجاب مطرح کرده است و می فرماید: "ای پیامبر به زنان و دخترانت و زنان مؤمن بگو که پوشش خود را رعایت کنند این برای آنکه شاخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند."
عفاف اصلی ترین پیش شرط تحقق جامعه ی سالم و به دور از انحرافات اخلاقی است، باید در جامعه امروزی به دنبال توسعه فرهنگ حیا قبل از حجاب باشیم؛ طرح گسترش حجاب باید به طرح توسعه حیا و عفاف تبدیل شود چون حجاب یکی از ثمرات داشتن حیا است. متأسفانه طی سال های اخیر فعالیت رسانه های غربی در راستای ترویج فرهنگ بی بند و باری و هرج و مرج اجتماعی افزایش یافته است و به دنبال این معضل تشویق برنامه های تولیدی این رسانه ها علاوه بر آثار سوء سیاسی، اقتصادی، عفاف و به دنبال آن اعتقادات مسلمانان را نشانه می رود.
مانتوهای تنگ و چسبان، تیشرت های با تصاویر نامناسب، انواع لوازم آرایش، توزیع مقادیر تصاویر و فیلم های هالیوودی و تقلید از ظاهر و پوشش و نحوه آرایش این اشخاص توسط جوانان به اسم کلاس و پرستیژ از جمله موارد نامناسب است که باید روی آن تأکید کرد. اما ابتدا باید تعریف دقیقی از عفاف، حجاب، مصونیت، آزادی فردی و جمعی داشته باشیم، سپس مصادیق حجاب خوب را به همراه الگوها و طراحی های متنوع و زیبا ارائه بدهیم. قطعا با این شرایط دست غرب از جنگ نرمی که در پیش دارد کوتاه خواهد شد.
ما ابتدا در این مقاله تعریف عفاف و حجاب را بیان می کنیم واینکه چرا حجاب به عنوان یک اصل مهم باید در جامعه مورد بحث و گفتگو قرار گیرد و برداشت های نادرست بی حجابی ها و بد حجاب ها در مورد عفاف و حجاب چیست و عوارض سوء بد حجابی و بی حجابی چیست و چه چیز هایی زنان جامعه ما را به این معضل کشانیده است و نقش غرب و جنگ نرم در دامن زدن به این مسأله چگونه است، می پردازیم.
ضرورت عفاف و حجاب
عفاف در لغت به معنای پاک دامنی، پارسایی و روی گردانی از خواهش های نفسانی است. - پاک نیا، - 21 :1390 به عبارتی عفت عبارت از حالتی است در نفس و روح انسان، که این حالت مانع از تسلط شهوت و هوای نفسانی بر انسان می شود و متعفف به کسی می گویند که در اثر تمرین، دارای این حالت باشد و استعفاف یعنی درصدد عفت داشتن. - خسروی حسینی، - 618 /2: 1375 و کسانی که ]وسیله[ زناشویی نمییابند، باید عفت ورزند تا خدا آنان را از فضل خویش بینیاز گرداند.
در فرهنگ اسلام نیز با دقت تمام و نیز جامع نگری، مسئله عفاف مورد توجه قرار گرفته و با دستورالعمل هایی زن و مرد را به سوی این فضیلت اخلاقی فرا خوانده معنای لغوی حجاب به دو معنا به کار می رود-1 ستر یعنی پوشیدن-2 پرده و حجاب، بیشتر استعمالش به معنی پرده است. این کلمه از آن جهت مفهوم پوشش می دهد که پرده وسیله پوشش است و به جهت اصل لغت هر پوششی حجاب نیست،آن پوشش حجاب نامیده می شود که از طریق پشت پرده واقع شدن صورت می گیرد. - مطهری، - 78 :1371
استعمال کلمه حجاب در مورد پوشش زن یک اصطلاح نسبتا جدید است، در قدیم کلمه ستر به کار برده می شد و بهتر بود ما همان کلمه ستر را به کار می بردیم زیرا معنای شایع لغت حجاب پرده است، اگر برای پوشش به کار برده شود به اعتبار پشت پرده واقع شدن زن است و به همین دلیل بعضی گمان کردند که اسلام خواسته است زن همیشه پشت پرده و در خانه محبوس باشد و بیرون نرود. - مطهری، - 79: 1371
اهمیت حجاب و عفاف وقتی در حد اعلای خود شناخته می شود که پیامبر اکرم - ص - فرمودند: شما شش چیز را از من ضمانت کنید تا من بهشت را برای شما ضامن شوم: -1 چون سخن گوئید راست گوئید. -2 چون وعده کنید به آن وفا نمائید. -3 چون امانتی به شما دهند ادا نمائید. -4 آنکه فرجهای خود را از حرام نگهدارید. -5 چشم خود را از حرام محفوظ دارید. -6 دست خود را از لقمه حرام بکشید. - حسینی شاه عبدالعظیمی، - 232 /9 : 1362 در جای دیگر رسول خدا - ص - می فرماید: هلاکت زنان امت من در دو چیز سرخ فام است: طلا و لباس نازک. - جوادی آملی ، - 162 : 1391
رابطه حجاب و عفاف
اسلام در راستای سلامت جامعه توجه ویژه ای به موضوع عفاف و حجاب نموده است، عفاف طهارت باطنی و حجاب طهارت ظاهری انسان است و این دو مخصوصا حجاب از مهم ترین فضایل اخلاقی انسان محسوب می شوند.
امام علی - ع - می فرماید:
"پاداش مجاهدی که در راه خدا شهید شده است با عظمت تر از کسی نیست که قدرت پیدا کند و عفو نماید.نزدیک است که عفیف - پاکدامن - فرشته ای از فرشتگان خداوندی باشد." - شریف الرضی، - 1147 :1386