بخشی از مقاله

چکیده

در پژوهش حاضر آنومالی غربی کانسار آهن صاحب از نظر میزان عیار آهن با استفاده از روش شیمی تر مورد بررسی قرار گرفته است. کانسار مذکور در 16 کیلومتری شرق شهرستان سقز، در استان کردستان و در پهنه سنندج- سیرجان واقع شده است. واحدهای آهکی پرمین و آهکی و شیلی کرتاسه، به همراه تودههای نفوذی با ترکیب گرانودیوریتی تا مونزوگرانیتی واحدهای اصلی این منطقه را تشکیل میدهند.

کانه زایی در این کانسار به صورت رگهای و عدسی شکل در داخل واحدهای مرمری و هورنفلسی پرمین و کرتاسه تشکیل شده است. مگنتیت فراوانترین کانه آهندار در این کانسار بوده و همراه آن کانیهایی از جمله پیریت، کالکوپیریت، هماتیت، گوتیت، مالاکیت، آزوریت و کالکوسیت نیز تشکیل شدهاند. براساس این پژوهش، عیار ماده معدنی در این کانسار را میتوان به دو دسته کم عیار و پرعیار تقسیم کرد. نتایج آنالیز نمونهها از سه رگه حاوی ماده معدنی نشان دهنده آنست که 2 رگه مقدار عیار بالاتر از 30 درصد دارند و رگه سوم عیاری پایینتر از 30 درصد دارد.

-1 مقدمه

محدوده مورد مطالعه بخش کوچکی از ورقه 1:100000 چاپان - خلقی خسرقی، - 1378 میباشد که از دیدگاه زمین شناسی- ساختاری در پهنه دگرگونی سنندج- سیرجان قرار گرفته است - آقانباتی، . - 1383 بر اساس مطالعات انجام شده، واحدهای آهکی پرمین و آهکی و شیلی کرتاسه، به همراه تودههای نفوذی با ترکیب گرانودیوریتی تا مونزوگرانیتی واحدهای اصلی این منطقه را تشکیل میدهند - شکل . - 1 کانهزایی مذکور به صورت عدسی و رگهای در محل کنتاکت تودهی نفوذی با واحدهای کربناته روته و واحدهای شیلی و کربناته کرتاسه تشکیل شده است.

شکل - 1 نقشه 1:5000 تهیه شده از منطقه مورد مطالعه 

-2 مواد و روشها

برای انجام آزمایش عیار سنجی تعداد 10 نمونه از ماده معدنی با کمترین مقدار کانیهای سولفیدی از 3 رگه انتخاب شد. نمونهها پس از خردایش، تحت آزمایش عیارسنجی برای اندازهگیری مقدار آهن کل قرار گرفتتند.

-3 بحث

منطقه صاحب در تقسیمات زمینشناسی- ساختاری ایران در پهنه سنندج- سیرجان واقع شده است - آقانباتی، . - 1383 پهنه زمینساختی سنندج- سیرجان شامل مجموعهای از واحدهای رسوبی- ماگمایی با سن پرکامبرین پسین تا کرتاسه است که تحت تاثیر فرآیندهای دگرگونی و دگرشکلی قرار گرفته است

پهنه سنندج-سیرجان را بهعنوان یک کمربند باریک درون کراتونی در طی پالئوزوئیک و یک حاشیه فعال قارهای در طی مزوزوئیک میدانند. این پهنه در قسمت پیشبوم - foreland - رشته کوه زاگرس واقع شده که از طریق فرآیندهای مربوط به شروع نئوتتیس و بسته شدن آن و فعالیت ماگماتیسم کالکآلکالن اواخر ژوراسیک تا ائوسن تکامل یافته است

بر اساس نقشه زمینشناسی تهیه شده از منطقه - شکل - 1 و مشاهدات صحرایی، واحدهای زمین-شناسی این منطقه شامل واحد کربناته با سن پرمین، واحدهای شیلی و کربناتی کرتاسه، تودههای نفوذی با ترکیب کوارتزمونزونیت، کوارتزمونزودیوریت، گرانودیوریت و مونزوگرانیت و دایکهای دیابازی میباشد

شکل - 2 رخنمون صحرایی از واحدهای موجود در منطقه از جمله توده نفوذی، واحدهای کربناته مرمری شده پرمین و واحدهای هورنفلسی کرتاسه - دید به سمت غرب - .

واحدهای مربوط به پرمین و کرتاسه در مجاورت تودههای نفوذی مذکور دگرگونشده و به مرمر و هورنفلس تبدیل شده - شکلهای 3 و - 4 و در مجاورت با این واحدها، کانهزایی آهن تشکیل شده است.

شکل - 3 نمایی دیگر از واحدهای هورنفلسی شده کرتاسه و کربناتهای مرمری شده پرمین.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید