بخشی از مقاله
چکیده
کانسار آهن چنار علیا در شمال شهرستان اسدآباد، دامنه جنوب غربی کوه آلموقلاق و در زون سنندج-سیرجان قرار گرفته است. لیتولوژی چیره در کانسار تناوب شیست، سنگ آهک اسکارنی و مرمری شده و بخش آهندار است که بخش اخیر ساخت عدسی-نواری دارد. براساس مطالعات پتروگرافی انجام شده، کانی شناسی اصلی سنگ معدن شامل مگنتیت، هماتیت،کلسیت و کوارتز میباشد.
کانیهای اسکارن نیز شامل اپیدوت، اکتینولیت، کلریت، وزوویانیت، تالک، مسکویت و گارنت است. توده های نفوذی موجود در منطقه بیشتر از نوع گرانیت میلونیتی تا دیوریت میلونیتی هستند. نتایج حاصل از آنالیز میکروپروب پیریت بیانگر حضور مقادیری عنصر Se - 0.002wt% - و Bi - 0.11wt% - در آن است.
نسبت - 21747.25 - S/Se در پیریتهای منطقه پایین است و بیانگر مرتب بودن این کانی سولفیدی با سنگ های آذرین منطقه است. همچنین مطالعات EPMA از کانیهای مگنتیت نشان می دهد که این نمونه ها با مقدار - Ti 0.014wt % - و - V 0.001wt % - در نمودارهای Ni/ - Cr+Mn - در مقابل Ti+V و TiO2 در مقابل V2O5 در محدوده اسکارن قرار می گیرند. شواهد کانه نگاری و ژئوشیمی کانسنگ، رخداد آهن در همبری کربنات ها و شواهد کانی-های اسکارنی، گواه بر منشاء اسکارنی در کانسار چنارعلیا است.
-1 مقدمه
کانسار آهن چنار علیا در زون زمینشناسی-ساختاری سنندج -سیرجان قرار دارد که در فاصله حدود 18 کیلومتری شمال شهرستان اسدآباد در دامنه جنوب غربی کوه آلموقلاق و به فاصله 3 کیلومتری روستای چنار با مختصات 48œ 05" 11 طول شرقی و 34œ 51" 08 عرض شمالی واقع شده است
کانی سازی آهن در این کانسار در میان یک توالی آتشفشانی -رسوبی به سن پرموتریاس به نام سری سنقر - نامگذاری غیر رسمی، - Barud, 1975 انجام شده است. این توالی سنگ چینهای خود تحت تأثیر فعالیت های زمین ساختی و نفوذ توده های آذرین، دچار دگرگونی و دگرشکلی شده است - محجل، 1386 و رستمی پایدار، . - 1388 براساس مطالعات از پیش صورت گرفته و همچنین مشاهدات صحرایی، کانی شناسی و نتایج آنالیزهای موجود این ذخیره معدنی در رده کانسارهای اسکارنی جای گرفته است.
شکل .1 راههای دسترسی کانسار آهن چنار علیا و موقعیت زمین شناسی آن در زون سنندج-سیرجان.
-2 زمین شناسی و سنگ شناسی
لیتولوژی چیره در این کانسار تناوب شیست، سنگ آهک اسکارنی و مرمری شده و بخش آهندار است که بخش اخیر ساخت لنزی-نواری دارد. در زیر به معرفی واحدهای اصلی چینهشناسی ناحیه چنار عباسخان پرداخته خواهد شد.
واحدهای شیستی: سنگ درونگیر کانسار آهن چنار عباسخان تناوبی از شیستها با رخسارههای اعم از کالک شیست،اپیدوت شیست و... می-باشد درون این شیستها لایههای نازک و عدسی شکل کشیده کوارتزیت به رنگ کرم تا سفید نیز دیده میشود.
سنگ آهک اسکارنی: برونزدهای سنگ آهک اسکارنی درناحیه مورد نظر عمدتاً عدسی شکل بوده اما ممتد و سراسری نیست. این بخش در راستا و شیب کلی توالی سنگهای دگرگونه همراه با ترکیبات اکسیدی آهن، رگههای کلسیت در امتداد شکستگیها و مقداری ناخالصی کوارتز دیده میشود. واحدهای 5گانه زیر را از قدیم به جدید میتوان در معدن سنگ آهن چنار برشمرد:
واحد:MT1 این واحد عمدتاً در بخشهای شمالی معدن گسترش دارد. لیتولوژی این واحد عمدتاً از شیست به رنگ سبز و گاهی قهوهای همراه با لکههای سیاه نارنجی - لیمونیت - تشکیل شده که به طور موضعی آلتره شده است
واحد:MT2 این واحد اساساً از کلریت شیست، کالک شیست، آمفیبول شیست و آهک مرمری تشکیل شده که پس از هجوم سیال کانیساز، با دگرسانی عدسیها و نوارهای اکسید آهن و عدسیهای آهن متامورف - شکل 3، ب - همان ترکیب لیتولوژیک قبلی را حفظ کرده است.
واحد :MT3 این واحد از توالی آهن متامورف، کلریت شیست سبز رنگ، آمفیبول شیست موضعی دگرسان شده به اپیدوت شیست به علاوه عدسیهای آهن تشکیل شده است که حاکی از آنست که ابعاد لنز نباید زیاد بزرگ باشد.
شکل .2 نقشه زمین شناسی کانسار آهن چنارعلیا
واحد :MT4 این واحد نیز در بخشهای مرکزی و جنوبی کانسار آهن چنار و از توالی کلریت شیست و اپیدوت شیست به شدت آلتره تشکیل شده که به سمت جنوب به توالی ضخیم شیست تبدیل میشود