بخشی از مقاله

چکیده

امروزه با توسعه روز افزون شهرها و افزایش شهرنشینی و نبود فضاهای مطلوب شهری توجه هر چه بیشتر کارشناسان را به خود جلب کرده است از این رو فضاهای سبز موجود شهری که به عنوان یک شاخص مهم است بیشتر مورده توجه قرار گرفته است.بر همین اساس در این نوشتار سعی شده است که با توجه به شناخت نیازهای اجتماعی و فردی کودکان و همچنین با مطالعه در چگونگی ارتقای کیفیت این فضاها, می توان سلامت و رشد قوای ذهنی و جسمی و رشد خلاقیت هر رده سنی را تضمین کرد در این راستا که پارک های کودک مرکزی است جهت گذراندن اوقات فراغت کودکان همراه با والدین خود با در نظر گرفتن فضاهایی که کودکان بتوانند نیازهای روحی و روانی خود را با الهام از محیط طبیعی مطلوب اطراف بر طرف سازند.باتوجه به مسائل فوق در زمینه شناخت نیازهای کودکان به مطالعه و بررسی مبانی پژوهشی و اصول طراحی آن دست یافت.

مقدمه - طرح مسئله -

افزایش شتاب زندگی مدرن شهری و فرهنگ بی تفاوتی مدنی شهرنشینان منجر به کاهش ارتباط و تعامل اجتماعی شهروندان با یکدیگر و غفلت از اهمیت فضای عمومی بسترساز برای این تعامل های اجتماعی شده است به طوری که امروزه در آبادی های شهری به ویژه در مادرشهرها ارتباط مستقیم با محیط های طبیعی یا بسیار ناچیز است,یا اینکه اصلا وجود ندارد. - - Noberg,1980:166

از دیگر سو یکی از معیارهای ارزیابی کیفیت محیط هر شهر وجود فضاهایی که شهروندان در آنها بتوانند با ایمنی و آسایش خاطر باهم به تعامل و گفتگو بپردازند.اهمیت این مساله تا حدی است که امروزه توجه به فضاهای سبز شهری و اعمال سیاست های که مردم شهرها را از مشکلاتی مانند یاس و ناامیدی برهانند و باعث ارتباط با قضاهای سبز و محیط گردد.از مهمترین وظایف نهادهای شهری محسوب می شود. - - Wright , 2000 :34

از سوی دیگر با به رسمیت شناختن حقوق شهروندی و حقوق کودکان که بعد از جنگ جهانی دوم از جمله مباحث کلان اجتماعی بود که مطرح شد و نهایتا در یونسکو قطعنامه ای در خصوص حفظ حقوق کودکان صادر گردید.پس بدون تردید شرایط زندگی,تعلیم و تربیت از محورهای اصلی این قطعنامه می باشد. براین اساس میتوان گفت که بهبود کیفیت فضاهای سبز شهری در رفتارهای شهروندی,آموزش کودکان و حتی رشد قوای ذهنی و جسمی تاثیر بسزایی دارد. وقتی نگاهی به سال های گذشته می کنیم درمی یابیم که بخش قابل توجهی از اوقات کودکان در کنار تلوزیون یا بازی های رایانه ای سپری می شود که نتیجه این اعمال کاهش تحرکات فیزیکی,آگاهی های محیطی و عدم تعامل کودکان با محیط اطراف و حتی هم سن و سالان خود گردیده است.

نمودار یک:عرصه های زندگی کودکان و نوجوانان - مظفرو دیگران, - 1386 اگر منظری از فضاهای سبز شهری را در نظر بگیریم درمی یابیم که متاسفانه در بعضی از شرایط محیط های خاص کودکان بدون در نظر گرفتن نیازهای واقعی آنها , براساس علائق و بازار کار موجود بوده است و شاید در بعضی موارد با ایجاد تنوع رنگ و شکل واز این قبیل مسائل طراحی شده است که این موارد پاسخگویی نیازهای روان شناسی و روان شناختی کودکان نمی باشد, در اصل طراحی فضاهای سبز شهری برای بزرگسالان را بیشتر از استفاده کودکان در راستای رشد قوای ذهنی و جسمی آنان در نظر گرفته اند.

ادبیات نظری پژوهش

کودک کیست؟

در این بخش قبل از بیان هر مسئله به تعریف کودک از دیگاه صندوق کودکان سازمان ملل متحد - یونیسف - می پردازیم:هرانسان باسن کمتر از 18 سال در ردیف کودکان واقع میشود . پس سنین نوجوانی هنوز در گروه و زیر مجموعه کودکی و واحد شرایط آنان میباشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید