بخشی از مقاله

چکیده

جهانی شدن بعنوان یک فرآیند گریز ناپذیر در قرن بیست و یکم آموزش و پرورش را دستخوش تغییر و تحول مینماید شناسایی ویژگیهای این فرآیند بر آموزش و پرورش و روش برخورد با آن یکی از وظایف اصلی هر نظام تعلیم و تربیت و از جمله نظام آموزش و پرورش ایران است. با توجه به این که یکی از هدفهای آموزش و پرورش رشد فکری، اجتماعی و اقتصادی فرد است نیاز به یک برنامه درسی که نگرشی جهانی داشته باشد و در عین حال از فرهنگ ما دور نباشد احساس میشود.

این آموزش جدید باید بر رشد توسعه هوش چند گانه تأکید داشته باشد . در این مقاله تاکید بر آموزش ریاضی است برای این منظور به بررسی اجمالی دوران طلائی ریاضیات ایرانی- اسلامی، دورانی که در عین محترم شمردن ریاضیات بومی، بر جهانی شدن تاکید داشت میپردازپم.

و اینکه مربیان ریاضیات در غرب اصطلاح برنامه درسی جهانی را به اشتباه به عنوان تجربیات غرب فهمیدهاند، و پس از آن با توجه به نظریه چنگ چگونگی برخورد با پدیده جهانی شدن آموزش ریاضیات در ایران مورد بحث قرار میدهیم و انتظار میرود که با توجه به پیشینه جهانی شدن ریاضیات در ایران و نظریات نوین، امکان تدوین یک برنامه درسی ریاضی فراهم شود که در عین جهانی بودن فرهنگ بومی را محترم شمارد و امکان تبادل آن را با برنامههای درسی سایر کشورها ایجاد کند.

-1مقدمه

در نگاه کلی و آرمانی در سالهای آغازین قرن بیست و یکم جامعه بشری خواسته یا ناخواسته شکل جدیدی از زندگی اجتماعی را تجربه می کند که در آن فاصله میان جوامع به میزان چشم گیری کاهش یافته است. مک لوهان معتقد است که جهان امروز به سوی دهکده قدیم - تمدن شفاهی - به پیش می رود. زیرا ارتباط افراد به صورت چهره به چهره بیشتر فراهم گردیده است و فرهنگ شفاهی توسط رادیو، تلویزیون، ماهواره و اینترنت و اشاعه پیدا می کند.

مک لوهان می گوید: تا امروز موفق شده ایم تا دامنه سیستم عصب مرکزی خود را به یک بستر جهانی گسترش بخشیم. سیستمی که مفاهیم اصلی سیاره ها را به زمان و مکان از پیش پای خود برمی دارد. براین اساس، امروزه دیگر کره زمین چیزی جز یک دهکده جهانی نیست.

پیامبران و اندیشمندانی مانند پیامبر اسلام، زردتشت، سقراط، افلاطون، رازی، ابن سینا، فارابی، فردوسی، خواجه نصیرالدین طوسی، خیام، سعدی و حافظ و... از گذشته بسیاردور پیوسته به سرنوشت جهان و یکپارچگی آن اندیشیده اند. بعنوان مثال مفهوم جهانی شدن دراسلام این شکل خاص را داراست که در آن پذیرش نقش دیگران و احترام به خصوصیات دیگران وجود دارد و اصل قرآنی آن نّاعبارتستخَلیاَقناکُمیﱡهَااز:

«... قرآن، سوره حجرات، آیه - 13 ای مردم ما شمارا از یک مرد و زن آفریدیم و شما را تیره ها وقبیله ها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید. و همچنین درادبیات فارسی شعر بنی آدم اعضای یکدیگرند که در آفرینش زیک گوهرند سعدی نیزنمونه ای برای بیان یکپارچگی جهان است.

چالش های هزاره جدید ازقبیل سرعت بالای جهانی شدن، تاثیر قابل توجه فناوری اطلاعات، تغییرات بین المللی به سوی اقتصادی علمی، تقاضای روزافزون برای توسعه اجتماعی و رقابتهای منطقه ای وبین المللی منجر به تغییرات بسیاری درنقاط مختلف جهان شده است . - Cheng,2002,2 - اگر جهانی شدن را اینگونه تعریف کنیم: »گسترش، عمق یافتن و سرعت یافتن ارتباطات جهانی« در این صورت موج جهانی فقط شامل مسائل اقتصادی نمی شود بلکه مهمتر از آن شاید در آموزش، پرورش، مردم، ارتباطات، دانش، عقاید، فناوری ها، سیاست ها واقدامات سازمانی تجلی یابد

در مواجهه با این تغییرات سریع بسیاری ازسیاستگذاران و معلمان به علت عدم اطمینان و ابهامات موجود جهت صحیح حرکت را گم کرده اند لذا یک نیاز فوری برای تهیه چارچوب مفهومی، برای درک تاثیرات توسعه سریع و استفاده بهینه از نوآوری ها درآموزش احساس می شود 

این مقاله در نظر دارد با توجه به جهانی شدن و تاثیر آن بر جوامع و آموزش و پرورش، جریان های حاکم بر آموزش و پرورش ایران را در عصر جهانی شدن بیان و با نگاهی به دوران طلائی ریاضیات ایرانی- اسلامی دوره ای که ایرانیان علوم بسیاری را در جهان پایه ریزی کرده اند به جهانی شدن ریاضیات در آن دوره بپردازد و پس از آن با توجه به نظریه چنگ چگونگی برخورد با پدیده جهانی شدن آموزش ریاضی در ایران را مورد بحث قرارمی گیرد.. این آموزش جدید باید بر رشد توسعه هوش چند گانه تأکید داشته باشد.

-2 تاریخچه جهانی شدن

برخی ازنظریه پردازان علاقه مند به بررسی ریشه های تاریخی ساختارهای شبکه نظام کنونی، برآنند که مبدا فرآیند جهانی شدن را باید در تمدنهای باستانی جستجو کرد. از دیدگاه آنان با شکل گیری چنین تمدنهایی در واقع فرآیند جهانی شدن هم آغاز شد، چرا که تمدن ها به اقتضای منطق و ساختار درونی خود، تمدنهایی گسترش طلب بودند. چنین تمدنهایی همواره گرایش به جهانگیر شدن داشتند.

درواقع طرفداران این نظریه از پنج هزارسال تاریخ نظام جهانی و به تبع آن پنج هزار سال تاریخ فرآیند جهانی شدن سخن می گویند. دسته ای دیگر ازنظریه پردازان، شکل گیری و نقطه آغازفرآیند جهانی شدن را بسیار کوتاه تر از نظریه پردازان فوق می دانند و شماری از این نظریه پردازان معتقدند با شکل گیری تجدد جهانی شدن نیز آغاز شده است.

- 3 جهانی شدن و تاثیر آن بر جوامع و آموزش و پرورش

تلاش بر این است که یک تعریف عمل گرا، اما در حال تحول از جهانی شدن ارائه دهیم که شامل رابطه همزیستی میان "آسمان خراش اقتصاد" و "کلبه شهر ها" باشد، تمرکز بر افزایش فرآیند فرا ملی و وابستگی متقابل و همچنین گفتمانهای بین المللی در باره حقوق بشر، اقتصاد جهانی، آزادی، محیط زیست، آموزش و دیگر مسائل قابل توجه مربوط به یک نظام جهانی است. امروزه آموزش و پرورش به عنوان یک تولید کننده کالا و خدمات دیده می شود که باید رشد اقتصادی، آرمانهای حقوق بشر، عدالت اجتماعی، مفاهیم کلیدی اقتصاد جهانی و... را ترویج دهد.

آموزش و پرورش از بحران دولت و تضعیف جامعه مدنی تاثیر می پذیرد به این ترتیب است که تمرکز خود را از یادگیری معانی و مفاهیم به یادگیری درآمد تغییر می دهد. علاوه بر این مشکل واقعی نهفته جهانی شدن، نه در تعریف آن که در فهم و عواقب نا خواسته آن بر ملت ها و افراد در سراسر جهان است. دولتها در تلاش هستند که کیفیت آموزش و پرورش را تعالی بخشند، همه توافق دارند که هدف عمده آموزش و پرورش بهبود چشم انداز اقتصادی و اجتماعی فرد است و این تنها با ارائه آموزش و پرورش برای همگان بدست می آید.

واضح است که پدیده جهانی شدن با روش های مختلف بر آموزش و پرورش و سیاست در سراسر جهان تاثیر میگذارد. از یک سو جهانی شدن سیاست و تجارت پیامد های بر آموزش و پرورش و اجرای اصلاحات دارد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید