بخشی از مقاله

چکیده

نقشهراه و فرایند ترسیم آن تکنیکهایی منعطف و قوی برای برنامهریزیهای بلند مدت و حمایت از تصمیمگیریها و پیش بینیهای آتی هستند. فرایند ترسیم نقشهراه، عموما به اندازه خروجی آن اهمیت دارد. این اهمیت به دلیل دانش تولید شده در حین بحثهای مربوط به تدوین نقشهراه و همچنین به دلیل دستیابی کارکنان به درک مشترک و شبیه به هم از مفاهیم مطرح شده است.

در این مقاله، به نقشهراه به عنوان یک ابزار مدیریتی در زمینه یکپارچهسازی دانش، نگریسته شده است. هدف از رویکرد ترسیم نقشهراه، ساده تر کردن شناسایی و ساختار دانش برای طراحی یک چشمانداز بهتر برای سازمانها می باشد. استفاده از نقشهراه در یک سازمان می تواند به صورت همزمان امکان مدیریت دانش و مدیریت نوآوری را در راستای تدوین یک طرح یا برنامه در سازمان فراهم سازد. بنابراین در ادامه، یک متدولوژی برای طراحی نقشههای راه در راستای افزایش کارایی فرایندهای نوآورانه در راستای یک برنامه بهتر سازمانی، ارائه گردیده است.

مقدمه

در دنیای رقابتی محیطهای کسب و کاری امروز، سرعت روزافزون تغییرات تکنولوژیکی، بازار، ذائقه مشتریان، و نیز عدم قطعیتهایی که در محیط کلان کسب و کار وجود دارد، سازمانها را به منظور رویارویی با تغییرات اقتصادی اجتماعی به سمت استفاده از ابزارهای نوین مدیریتی سوق داده شدهاند تا قادر به پاسخگویی به تغییرات باشند. هر یک از ابزارها و تکنیکهای مورد استفاده، روش اجرایی خاصی دارد که فراگیری آن نخستین گام در بکارگیری صحیح آن ابزار است.

نقشههای راه ساختارهایی هستند که به طور فزایندهایی به مکانیزمهای محبوبی برای نمایش مسیر پروژهها، فرایندها و چرخه عمر آنها تبدیل شدهاند - پری و یوس، . - 2010 در یک تعریف ساده، میتوان گفت نقشهراه، روش کشف و توصیف آینده مطلوب و تبیین راه رسیدن به آن به زبانی ساده و قابل فهم برای سازمان است - فال و همکاران، . - 2003 این نقشهها، نحوه تصمیمگیری برای تخصیص منابع اعم از داراییهای مشهود و نامشهود را توجیه میکند. حوزهها و زمینههایی که امکان تهیه نقشه راه برای آنها وجود دارد، بسیار متنوع هستند

در طول مسیر تهیه و تدوین نقشهراه، بایستی تمامی تیم تخصصی که در تدوین آن همکاری میکنند، که بسته به سطح بنگاه/ صنعت/ ملی پروژه یا طرح میتواند تعداد زیادی از افراد را شامل شود، به یک تعریف از مفاهیم مشترک در پروژه یا طرح دست یابند. این امر با توجه به تعدد کارگروهها و کارگاه های تخصصی در طول این مسیر به راحتی قابل دستیابی است که با توجه به ابزار نقشهراه این مفاهیم جمعاوری شده و دانش صریح و ضمنی افراد و سازمان به راحتی با توجه به متد نقشهراه ساختار یافته و ایدهها و نوآوری های افراد تیم با کمک دانش موجود تکمیل شده و قابلیت ارائه عملیاتی در قالب فعالیتهای اجرایی و پیادهسازی را پیدا خواهد نمود.

از مهمترین ویژگیهایی که نقشهراه دارا میباشد، امکان نگاشت آن در تمامی مراحل چرخه عمر دانش میباشد و از آنجایی که مدیریت دانش ارتباط تنگاتنگی با مدیریت نوآوری داشته و یکی از مهمترین جنبههایی که نقشهراه پشتیبانی میکند برنامهریزی نوآوری است - دو پلسیس، - 2007، تدوین یک نقشهراه برای عملیاتی کردن یک پروژه یا طرح، امکان مدیریت دانش و مدیریت نوآوری را در راستای تدوین یک طرح یا برنامه به صورت همزمان در سازمان فراهم میسازد

در این مقاله ابتدا شرحی از نقشه راه و فرایند ترسیم آن، مدیریت دانش و مدیریت نوآوری با محوریت نگاشت نقشهراه بر چرخه عمر آنها آورده شده است، سپس به توضیح مختصری از مدلهای معماری پرداخته و براساس توضیحات داده شده، مدلی پیشنهادی برای توسعه نقشهراه با بیشترین کارایی در ساختاردهی مدیریت دانش و نوآوری مطرح شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید