بخشی از مقاله
چکیده:
موضوع این مقاله بررسی فرهنگ سازمانی در تقابل با فساد مالی می باشد. رویکرد اصلی این مقاله با توجه به تاثیر متقابل فرهنگ سازمانی و فساد ، براساس مدل ارایه شده ،بر آن توجه دارد که فرهنگ سازمانی قوی با ابعاد مورد نظر هافستده از جمله فاصله قدرت پایین ، فرد گرایی و ابهام گریزی و تاثیرات این ابعاد در بروز عدالت خواهی ، جلوگیری از تبعیض وحاکمیت شفافیت، میتواند باعث مهار فساد و مانعی در فراگیر شدن آن و نهایتا منجر به رونق و رشد و بالندگی جامعه شود و نیاز به برخوردهای قهر آمیز و تنبیه را - باتوجه به عوارض نامطلوب آن - تا حد زیادی کاهش دهد.
این مهم از طریق مطالعه تطبیقی ارایه شده ابعاد فرهنگی تحقیقات هافستده و گزارش سازمان شفافیت - فساد به تمام شکلهای گوناگون انحراف یا اعمال قدرت شخصی و استفاده B - 2002درکشور های دارای رتبه اول تا دهم - دارای فساد پایین - نامشروع از مقام و موقعیت شغلی قابل اطلاق است.فساد یک موضوع پیچیده است و هنگامی جلوه گر میشود که مؤسسات، ضعیف و نظام برای منافع شخصی یا گروهی که از آن تبعیت میکند است ساختار این مقاله در طی دو فصل معین گردآوری شده است .نتیجه ای که می توان ارائه نمود این است که در جوامع مردم سالار که فرهنگ سازمانی دارن به گونه ای است که فساد کمتر محقق می شود زیرا ازادی در آن جوامع وجود دارد و دیگر اینکه راههای مقابله با فساد برعکس سایر جوامع وجود دارد.
مقدمه:
تعاریف متعددی ازفرهنگ ارایه شده است که متجاوز از160تعریف استیکی. ازاولین تعاریف نسبتاً جامع ازفرهنگ درسال 1871توسط تایلور ارایه شده است.این مردم شناس انگلیسی اعتقاد داشت که فرهنگ عبارت است ازمجموعه پیچیده ای ازعلوم، دانشها، هنرها، افکار، اعتقادات، قوانین ومقررات ، آداب ورسوم ، سنتها وبه طورخلاصه کلیه آموخته ها وعاداتی که یک انسان به عنوان عضوجامعه اخذ .میکند.هافستده، فرهنگ را برنامه ریزی جمعی میداندکه بین اعضای یک گروه یا منطقه مشترک بوده و عامل تمایز با اعضای سایرملل است کارکردهای فرهنگ سازمانی قوی فرهنگ را به فرهنگ قوی و فرهنگ ضعیف دسته بندی کرده اند.
در فرهنگ قوی ارزشهای اصلی سازمان به مقیاس وسیع مورد توجه همگان قرار میگیرد . بنابراین هرقدر اعضای سازمان ارزشهای اصلی را بیشتر بپذیرند و تعهد بیشتری نسبت به آنها داشته باشند ، سازمان مزبور . دارای فرهنگ قوی تری است بنابراین ، سازمانهایی که در آنها ارزشهای کلیدی بهطور مشتاقانه و قوی حفظ و بهطور گسترده پخش شده است ، فرهنگ قوی دارند. یک فرهنگ قوی سازمانی موجب می شود که تداوم رویه در رفتار تشدید شود . براساس چنین مفهومی میتوان چنین برداشت کرد که یک فر هنگ قوی میتواند جایگزین قوانین و مقررات رسمی سازمان شود.
پس مدیریت باید کمتر نگران قوانین و مقررات رسمی باشد تا بتواند بدان وسیله رفتار فرد را تعیین ] کنترل [ کند .فرهنگ قوی ، به دلیل نفوذ بر ذهن و روح، حتی میتواند نافذتر از کنترل رسمی ساختاری عمل کند راجع به این موضوع تاکنون کتب و مقالات متعددی چاپ ومنتشر گردیده است.ساختار این مقاله که از طریق مطالعات میدانی تشکیل شده است در طی دو فصل معین جمع آوری شده است و هدف تاکید براین امر است که فرهنگ سازمانی تا چه حد می تواند مفید و موثر واقع گردد لذا سوالات و فرضیاتی مطرح است: سوال اول اینکه آیا فرهنگ سازمانی بر میزان فساد تاثیر دارد؟آیا فرهنگ عامل رشد جامعه است؟فرضیه اول بله و فرضیه دوم خیر لذا در ضمن مقاله به بررسی سوالات و فرضیات مطرح شده می پردازیم.
فصل اول:تعاریف
به معنای شکستن است. بنا بر این در فساد چیزی میشکند یا نقض میشود. فساد در فرهنگ وبستر بهعنوان" پاداشی نا مشروع که برای وادار کردن فرد به تخلف از وظیفه تخصیص داده شود " آمده است. گونار میردال فساد را در معنای وسیعتری مورد مطالعه قرار میدهد. به نظر .وی، :کیلتگار، 1996مدل زیر را برای بیان بحث فساد ارایه کرد فساد = قدرت انحصاری + اختیار - پاسخگویی
تعریف تقلب
تقلب عبارت است از تحریف حقایق و یا اطلاعات با اهمیت ، به منظور کسب منافع مالی نا مشروع یا ناحق - «دهخدا،. - 59:1368
بررسی شروط تحقق فساد
»رانتی بودن اقتصاد ایران و زمینه های اجتماعی همچون افزایش نابرابری های جامعه، تغییرات ارزش های جامعه و افزایش نیازهای اقشار جامعه، محدودیت ها و عدم امکان افزایش درآمدها، تضعیف کنترلهای درونی و بیرونی بر افراد، هنجار شدن کارهای تامشروع مثل اختلاس و رشوه و انواع دیگر فسادهای اداری و مالی ، ضعف قوانین و مقررات و همچنین عدم آزادی بیان، فاصله مردم از مراکز قدرت، رواج بی اعتمادی در مناسبات اقتصادی و ضرورت نیاز به تضمین ها و مکانیسم های اطمینان، تبعیض و توزیع ناعادلانه منابع بین افراد جامعه، تسلط دولت بر منابع و انحصار آن در اعطای امتیازات برای فعالیتهای اقتصادی را می توان از عوامل مهم وتاثیر گذار بر بروز فساد اداری و اقتصادی در ایران بر شمرد - «