بخشی از مقاله
چکیده
فساد اداری از جمله پدیدههای سازمانی است که روند توسعه کشورها را به طور چشمگیری با چالش مواجه ساخته و موجب شکلگیری مشکلات و بحرانهای اساسی در سراسر جامعه شده است. هدف این نوشتار تحلیل جامعهشناختی پدیده فساد اداری در ایران می باشد. در این زمینه سعی شده است علل و عوامل مؤثر در شکلگیری و گسترش فساد اداری، رابطه نظام اقتصادی اجتماعی و سیاسی با فساد اداری، پیامدهای وجود و استمرار فساد اداری و سرانجام ارائه راهکارهای مناسب برای مقابله با این پدیده مورد بررسی و مداقه علمی واقع شود.
ساختارتحقیق ازدوفصل تشکیل شده است که فصل نخست درمورد علل و عوامل شکلگیری فساد اداری تشکیل شده است وفصل دوم درمورد زمینه های فساداداری تشکیل شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که فساد معلول عوامل متعدد و گستردهای است، به گونهای که عوامل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و اداری از جمله عوامل مهم این پدیده تشخیص داده شدند.
مقدّمه
فرهنگ سازمانی به دلیل ماهیت اثرگذاری قوی که می تواند بر رفتار و عملکرد اعضای سازمان داشته باشد، نقش مهمی در کنترل درونی رفتارهای کارکنان و پیشگیری از بروز فساد اداری دارد. فرهنگ سازمانی که پیوندی نزدیک با فرهنگ عمومی جامعه دارد، عامل مهمی در شکل دهی به رفتار سازمانی محسوب می شود و از نقش مهمی در پدیدآوردن دگرگونی در رفتارهای نامطلوب و ایجاد ثبات در رفتارهای مورد نظر سازمان برخوردار است.
فرهنگ سازمانی درقالب مجموعه ای از باورها و ارزش های مشترک که بر رفتار و اندیشه های اعضا و سازمان اثر می گذارد، می تواند به عنوان سرچشمه ای برای دستیابی به محیط سالم اداری و یا فضایی که ترویج کننده فساد اداری است به شمار آید. فرهنگ سازمانی عبارت از آداب، رسوم و اخلاقیات است. فرهنگ سازمانی ارزش هایی که به طور علنی اعلام شده اند را شامل می شود. فرهنگ سازمانی، انباشته ای از آموخته های مشترک در طول تاریخ مشترک است و آن اشاره به استحکام ساختاری و الگویی بودن و تکامل سازمان دارد.
فرهنگ سازمانی موجب متعهد شدن کارکنان نسبت به خود و نسبت به گروه می شود. فرهنگ سازمانی باعث نزدیک شدن کارکنان از نظر روحی و روانی به یکدیگر شده و باعث شکل گیری سازمان غیر رسمی می شود. بر این اساس، سازمان غیر رسمی در افراد نوعی تعهد و مسئولیت نسبت به چیزی به وجود می آورد که آن چیز بیش از منافع شخصی فرد است.
درنهایت فرهنگ سازمانی عاملی برای تثبیت سیستم اجتماعی است. فرهنگ ازنظر اجتماعی به عنوان چسبی به حساب می آید که می تواند ازطریق ارائه استانداردهای مناسب - در رابطه با آن چه که باید اعضای سازمان انجام دهند یا بگویند - اجزای سازمان را به هم متصل کند. هدف اصلی این نوشتار، تحلیل جامعهشناختی پدیده فساد اداری در ایران میباشد. علاوه بر این هدف کلی، ریشهیابی و تشخیص علل و عوامل مؤثر در شکلگیری و گسترش فساد اداری، رابطه نظام اقتصادی اجتماعی و سیاسی با فساد اداری، پیامدهای وجود و استمرار فساد اداری و سرانجام ارائه راهکارهای مناسب برای مقابله با این پدیده از اهداف جزئی این نوشتار به شمار میآیند.
سوال تحقیق:
- 1موثرترین روشهای کنترل فساد اداری کدامند؟
- 2آیابین فساد اداری وعواملی ازجمله وضعیت اقتصادی کارکنان،ویژگی های فرهنگی جامعه ،رابطه معناداری وجود دارد؟
فرضیه تحقیق:
- 1بین اعمال روشهای کنترل وکاهش فساد اداری رابطه معنادار وجود دارد.
- 2بین وضعیت اقتصادی کارکنان و ویژگی های فرهنگی جامعه رابطه معنادار وجود دارد.
روش تحقیق:
انجام مطالعات اکتشافی درمورد فساداداری،شامل مطالعات مقالات وکتب داخلی وخارجی وبررسی تحقیقات میدانی که درگذشته دراین حوزه انجام شده است.