بخشی از مقاله

چکیده:

فساد درورزش موضوع جدیدی نیست. ، فساد اداری در ورزش به عنوان یکی از شاخه های بزرگ سد راه کارایی و اثر بخشی این سازمان ها می باشد واین خود دلیلی است که مدیران و تصمیم گیرنده گان این سازمان ها را برآن می دارد تا با این معضل مبارزه کنند.هدف این پژوهش در پی بررسی و رتبه بندی عوامل موثر بر بروز وگسترش فساد و تعیین میزان اهمیت هر یک از روش های کنترل فساد اداری از دیدگاه کارمندان شاغل در ادارات ورزش و جوانان استان کردستان است. این تحقیق ازنوع تحقیقات توصیفی ودر شاخه تحقیقات میدانی وازلحاظ هدف یک پژوهش کاربردی است.سپس با کمک روشهای آمار توصیفی وآزمون های آماری استنباطی - دوجمله ای و رتبه بندی فریدمن - ،اطلاعات جمع آوری شده در سطح معنی داریP 0/005 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. که در این رابطه از نرم افزار Spss16 استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد،که از دیدگاه کارکنان ومدیران ادارات ورزش و جوانان استان کردستان شرایط اقتصادی بیشترین و ویژگی های فردی کارکنان کمترین تاثیر را در بروز و گسترش فساد اداری دارند.همچنین راهکارهای اقتصادی ، مدیریتی، فرهنگی و سیاسی به ترتیب بر کنترل و کاهش فساد اداری در ادارات ورزش و امور جوانان استان کردستان نقش دارند .

واژگان کلیدی: فساد اداری ؛ سازمان های ورزشی؛ عوامل گسترش و کنترل

مقدمه و مبانی نظری

فساد، مسئله ای است که در تمام ادوار گریبانگیر دستگاه ها وسازمان ها بوده وهسته اندیشه بسیاری از دانشمندان ومتفکران سیاسی است.در تاریخ بشر همان اندازه ای که تمدن ، سابقه وقدمت دارد،فساد وارتشا وجود داشته وهم اکنون نیز یکی از مسائل مبتلا به بیشتر کشور های جهان ازجمله ایران است - حبیبی،. - 1378 فساد اداری نیز به عنوان یکی از عمومی ترین اشکال فساد، پدیده ای است که مرزهای زمان ومکان را در نوردیده وبا این وِیژگی نه به زمان خاصی تعلق دارد ونه مربوط به جامعه خاصی میشود. در واقع ،می توان گفت فساد اداری پدیده ای همزاد حکومت هاست، یعنی از زمانی که فعالیت های بشر شکل سازمان یافته ومنسجمی به خود گرفت، فساد اداری نیز همچون جزء لاینفکی از متن سازمان ظهور کرده است.

بنابراین می توان فساد را فرزند ناخواسته سازمان تلقی کرد که در نتیجه تعاملات گوناگون در درون سازمان ونیز به مناسبت تعامل میان سازمان و محیط آن ،به جود آمده است - الوآنی،. - 1376فساد اداری از طریق هدایت ناصواب استعداد ها و منابع با لقوه و بالفعل انسانی به سمت فعالیت های نادرست برای دست یابی به در آمدهای سهل الوصول، زمینه رکود در تمام ابعاد را فراهم می کند. بنابراین مقابله با فساد در عرصه اداری ضرورتی جدی و انکار ناپذیر است - عباس زادگان، . - 1383 فساد پدیده ای است که کمابیش در کلیه کشورهای جهان وجود دارد. اما نوع ، شکل ، میزان و سطح توسعه یافتگی آن تفاوت دارد. در هر صورت فساد موجب انحطاط است. امروزه بسیاری ازممالک دریافته اند که فساد و تخلف اداری یکی از مهم ترین تهدید ها در جهت ثبات اقتصادی، توسعه و پیشرفت است. نظام اداری ما نیز مدتهاست از بیماری فساد و تخلفات اداری رنج می برد - زاهدی ، . - 1358

برای حذف یا کاهش این پدیده شوم در نظام اداری کشور، نیازمند برنامه هایی هستیم تا بدین وسیله به تجزیه و تحلیل مسایل پرداخته وضمن ارزیابی راه های گوناگون، راهبرد بهینه را انتخاب وبه مرحله اجرا درآوریم .در کشور اسلامی ایران، به دلیل برخورداری از فرهنگ اصیل وریشه دار اسلامی،هرگونه کج روی اداری، امری ضدارزش تلقی می- شود. انقلاب اسلامی، با این نگرش که حرکت های ضد اخلاقی وضد انسانی را ازجامعه حذف سازد، به بار نشسته است. با وجود این وپس از گذشت بیش از چند دهه ،هنوز هم در نظام اداری کشور، با کشف گروه ها و باند های گوناگون سوء استفاده کننده از اموال عمومی مواجه می شویم.

درتایید این گفته، لازم است ذکر شود که براساس گزارش سازمان جهانی شفافیت ، ایران از نظر فساد اداری بین تعداد 163 کشور جهان در رتبه 105 قراردارد.همچنین طی مطالعات انجام گرفته شده ، امتیاز ایران در پیوستار صفر تا 10 برابر 2/7 است که این رقم ، نشان دهنده فساد اداری در سطح بالا درسازمان های ایرانی است. گراف . جی. - 2006 - 1 افزون براین،براساس گزارش های سازمان های شفافیت بین الملل،جایگاه ایران در رتبه بندی میزان فساد اداری}رشوه{موجود دربین کشورها ،به هیچ وجه مناسب نیست. در جدول زیر نمره ورتبه ایران در زمینه فساد اداری براساس گزارش های این سازمان در میان کشورهای مورد سنجش مشخص شده است. تاسف برانگیزتر آن که بر اساس این گزارش ، فساد درایران طی 8 سال گذشته ازروند روبه رشدی - به هیچ وجه شایسته نام تمدن و فرهنگ اسلامی کشور ایران نیست-برخوردار بوده است - رک:سایت سازمان بازرسی کل کشور - .

صحبت کردن در باره مفهوم فساد، مسئله ساز بوده ودر ادبیات موضوعی این مفهوم، کمتر می توان شاهد اجماع وتوافق صاحب نظران ، محققان وست اندرکاران اجرایی دولتی وغیر دولتی پیرامون معنای دقیق آن بود وایت دی وآلن. - 2003 - 2 تعریف دقیق فساد واقعا" دشوار است. زیرا واژگان زیادی که به نوعی با این مفهوم هم خانواده هستند به صورت مترادف با آن به کار می روند، واین درحالی است که به نظر می رسد این واژگان ، در زمره مصادیق فساد هستند. برخی از این واژگان عبارتنداز: رشوه؛ اعمال نفوذ؛ تقلب و فریب؛اختلاس؛ اخاذی؛ رفیق بازی؛تبانی ؛خیانت درامانت؛سوءتدبیر؛ حمایت؛ رانت جویی ؛خویشاوند سالاری؛ سرقت و پرداخت های جانبی - فرهادی نژاد و لگزیان،. - 1388

برخی صاحب نظران ، فساد اداری را به سادگی این گونه تعریف کرده اند:سوء استفاده ازاختیارات دولتی برای کسب منافع شخصی.کاوف من. - 2005 - 3در یک تعریف کلی می توان گفت: فساد اداری به رفتار آن دسته از کارکنان بخش عمومی اطلاق می شود که برای دستیابی به منافع غیر سازمانی، قوانین و عرف پذیرفته شده را نادیده می گیرند. بریور و همکاران. - 2007 - 4از سوی دیگر،طبقه بندی های مختلفی برای پدیده فساد وجود دارد. برخی از صاحب نظران ،فساد را به دودسته تصادفی و تعمدی کارواجال آر - 1999 - 5، برخی به فساد فردی و گروهی - ربیعی، - 18 -132 :1383 ؛برخی به فساد کلان وخردهالاک و پویسون ام - 2007 - 6؛وبرخی آندویگ و همکاران - 2000 - 7 ،به فساد سیاسی ،اداری، انتخاباتی ،مالی و قانونی تقسیم می کنند.

در این مقاله،به منظور دور نشدن از هدف اصلی مقاله ، صرفا" به تبیین فساد اداری در سازمان های ورزشی پرداخته می شود. . فساد اداری یا بوروکراتیک به رفتاری اطلاق می شود که ضمن آن ، فرد به دلیل تحقق منافع شخصی ودست یابی به رفاه بیشتر ویا موقعیت بهتر، خارج از چارچوب رسمی وظایف یک نقش دولتی عمل می کند. اسکات،جی. - 2003 - 8 فساد اداری از نظر نای - 1967 - 9 ، رفتاری است که به دلیل جاه طلبی های شخصی ،معرف انحراف از شیوه عادی انجام وظیفه بوده وبه صورت تخلف از قوانین و مقررات وانجام دادن اعمالی از قبیل ارتشا، اختلاس و پارتی بازی و امثال آن تجلی می نماید.

هیدنهایمر، فساد اداری را به سه گروه سیاه، خاکستری و سفید تقسیم می کندکرونیکل. - 2002 - 10 منظور از فساد اداری سیاه کارهایی است که از نظر توده ها و نخبگان سیاسی منفور بوده وعامل آن باید و حتما تنبیه و مجازات شود. فساد اداری خاکستری ، مترادف کارهایی است که از نظر اکثر نخبگان سیاسی منفور است؛ لیکن توده های مردم در مورد آن بی تفاوت هستند. برای مثال ، کوناهی کارمندان در اجرای قوانینی که میان مردم از محبوبیت چندانی برخوردار نبوده وافرادی به غیر ازنخبگان سیاسی به مفید بودن آنها معتقد نیستند، فساد از نوع خاکستری تلقی می شود. نهایتا" فساد اداری سفید برابر با کارهای ظاهرا" خلاف قانون است ؛اما اکثر اعضای جامعه - نخبگان سیاسی و توده

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید