بخشی از مقاله
چکیده
از آن جایی که شناخت منابع براي محققان امري ضروري است لذا کتابشناسی، کتابهایی که به تازگی نشر یافته اند اهمیت دارد. از جمله حیطه هایی که به کمک کتابشناسی در آن می توان به عرصه تحقیقاتی ورود پیدا کرد حیطه قرآن و روانشناسی و علوم تربیتی باشد. که یکی از راهکار هاي دریافت اطلاعات صحیح در این حوزه شناخت منابع و بررسی نظریات نویسندگان در این کتاب ها است و نگاه اجمالی به کتب منتشره در این حوزه هدف مورد تحقیق نویسندگان این مقاله میباشد
با بررسی منابع اصلی و سرشاخه هاي کتابشناسی، می توان کتب بسیاري را در قرآن و روانشناسی و علوم تربیتی یافت و منابع موثر در این حوزه دریافت کرد و در اختیار محققان قرار داد، آنچه مورد سوال محقق است تعداد کتب منتشره در این حوزه است، که به نظر می رسد بیش از 390 کتاب در حوزه هاي گوناگون قرآن و روانشناسی و علوم تربیتی مورد انتشار قرار گرفته است، روش جمع آوري این کتابها بر اساس مطالعات یک تیم کتابداري که تحت نظر نویسندگان بوده می باشد و هدف از نگارش این مقاله آشنایی محققان با منابع پیرامون قرآن و روانشناسی و علوم تربیتی می باشد نتیجه این شناخت نیز پرهیز از انجام تحقیقهاي تکراري و موازي و غنیتر شدن نگارشهاي آینده میباشد.
-1 مقدمه
لازمه انجام تحقیقهاي پرمحتوا شناخت منابع پیرامون آن تحقیق است. هر پژوهشی که بدون شناخت منابع لازم و کافی آغاز شود تحقیق دقیق و متقنی نخواهد بود و خالی از اشتباه و خطا نخواهد شد لذا باید در موضوعات مختلف علمی تحقیقاتی با عنوان کتاب شناسی و منبع شناسی نگاشته شود تا پژوهشگران براي تحقیقات خود از سهولت بیشتري براي شناخت منابع برخوردار باشند و در شناخت منابع در تنگنا قرار نگیرند این کار تحقیقات را دقیقتر و صحیحتر میکند و محقق را با نظریات مختلف آشنا میکند و حتی با مقایسه نظریات، خطاهاي برخی از نگارشها مشخص میشود.
در معناي کلی کتاب شناسی یا کتابنامه، معادل واژه انگلیسی «Bibliographi» و به معناي تشریح، تفسیر، توصیف و بررسی کتاب است و در اصطلاح مشهور، به مجموعه اطلاعات کتاب شناختی - نام نویسنده، عنوان، مترجم، محل انتشار، ناشر، تاریخ انتشار، تعداد صفحات یا قیمت کتاب - آثار چاپی، غیر چاپی و نسخههاي خطی و گاه تحلیلی اطلاق می شود و بانظم خاصی به قصد استناد و ارائه اطلاعات تهیه میگردد. البته قلمرو کتابشناسی، پژوهش در همه جنبه هاي مادي و معنوي کتابها را در برمیگیرد و افزون بر توصیف ظاهري کتاب، وظیفه معرفی و گزارشگري از محتواي کتاب را نیز بر عهده دارد.
نویسندهگان در این مقاله به دنبال کشف و استخراج کتب منتشره درزمینه قرآن و روانشناسی و ارائه آن در قالب یک کتابشناسی هست که می تواند حوزه تحقیقاتی براي محققین علمی _ پژوهشی را جهت دستیابی به منابع خاص تحقیقاتی بازگرداند، تا محقق براي ورود به عرصه با دستیابی به اکمل منابع به بررسی همهجانبه موضوع خود پرداخته و برداشت صحیح و قابل قبولی داشته باشند.
در حوزه قرآن و روانشناسی و علوم تربیتی کتابهاي زیادي نگاشته شده که می تواند راهگشاي محققان در موضوع مورد بحث باشد.
-2 پیشینه
درباره پیشینه این بحث هم باید گفت که تاکنون نگارشی با این عنوان به چاپ نرسیده است.
-3 روش جمع آوري کتابها
کتابها بر اساس مطالعات یک تیم کتابداري که تحت نظر نویسندگان بوده جمع آوري شده است.
-4 بیان مسئله
براي ورود به هر بحث علمی اطلاع از منابع نگارش یافته ضروري است و حوزه قرآن و روانشناسی و علوم تربیتی نیز که از این امر مستثنا نیست شناخت منابع آن ضروري به نظر می رسد.
سوال نویسندگان این مقاله این است که چه تعداد کتاب در موضوع مورد نظر نگارش یافته است پاسخ به این سوال و شناخت منابع این حوزه سبب غنی تر شدن نگارشهاي آینده و پرهیز از موازي کاري می شود.
در حوزه قرآن و روانشناسی و علوم تربیتی کتابهاي زیادي - فارسی و عربی - نگاشته شده که راهگشاي محققان می باشد در این قسمت به معرفی آنها پرداخته می شود.
-5معرفی کتابهاي فارسی و عربی
1. ابراهیم، عبدالقادر شیخ. منامات الرسول - ص - و الانبیاء - ع - و الصحابه. سوریه: دارالقلم العربی، .1999
2. ابراهیم، مفیده محمد. قیاده التربویه فی الاسلام. عمان: مجد لاوي، .1417
3. ابراهیمیان آملی، یوسف. خودشناسی در تربیت اسلامی. آمل: یوسف ابراهیمیان آملی، . 1378
4. ابن شریف، محمود. اسلام و الحیاه الجنسیه: دراسه تحلیلیه مستمره من القرآن الکریم. بیروت: دار و مکتبه الهلال، .2000
5. ابن شریف، محمود. من حصاد المکتبه القرآنیه. قاهره: الموسسه العربیه الحدیثه، .1988
6. ابن طاوس، علی بن موسی. محاسبه النفس یا انسان در دادگاه خود و خدا. تهران: نهضت زنان مسلمان، .1362
7. ابن طاوس، علی بن موسی. محاسبه النفس. تهران: مرتضوي، .1361
8. ابن طاوس، علی بن موسی. محاسبه النفس، یا، انسان در دادگاه خود و خدا. تهران: فیض، .1368
9. ابن طاووس، علی بن موسی. محاسبه النفس ابن طاووس. تهران: مرکز فرهنگی انتشاراتی رایده، .1378
10. ابن طاووس، علی بن موسی. محاسبه النفس. نشرالقیوم، .1377
.11 ابن عبدالبر، یوسف بن عبداالله. جامع بیان العلم و فضله. بیروت: دارالکتب العلمیه، .2000
.12 ابن عبدالبر، یوسف بن عبداالله. جامع بیان العلم و فضله. ریاض: داربن الحوزي، .1997
.13 ابوالعینین، علی خلیل مصطفی. فلسفه التربیه الاسلامیه فی القرآن الکریم. قاهره: دارالفکر العربی.
14. ابوالعینین، علی خلیل مصطفی. فلسفه التربیه الاسلامیه فی القرآن الکریم. مدینه منوره: مکتبه ابراهیم حلبی، .1988
.15 ابوعطبه، عبدالرحمن فارس. تفسیر سوره النور. عمان: دارالارقم بن ابی الارقم، .1983
16. ابوغده، عبدالفتاح. صفحات من صبر العلماء علی شدائد العلم و التحصیل. بیروت: مکتب المطبوعات الاسلامیه، .1997