بخشی از مقاله
چکیده
در این پروژه به بیان انواع فعالیت های اکوتوریستی در ارتباط با کوه پرداخته شده و تمرکز آن بر کوهنوردی و اثرات این ورزش بر درآمدزایی در شهرستان سمنان است جامعه آماری تحقیق 60 نفر شامل 45 نفر مرد و 15 نفر زن از بین اعضای هیئت کوهنوردی و طبیعت گردی و مسئولین اداره کل ورزش استان سمنان میباشد . جمعآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار ا ستنباطی - تحلیلی - و برای شناخت قوت ها و ضعفها و فر صت ها و تهدیدهای موجود در فعایت های اکوتوری ستی سمنان از ابزار SWOT استفاده شده است.
نتایج تجزیه و تحلیل به قرار زیر است : -1عوامل داخلی - S قوت ها - برابر 1,51 که بیشترین عامل قوت کالبدی است. -2عوامل داخلی - W ضعفها - برابر با 0,09 و بی شترین عامل ضعف کالبدی ا ست.-3 عوامل خارج - O فر صت ها - برابر با 1,19 و بی شترین فر صت ها عامل فرهنگی اجتماعی ا ست.-4 عوامل خارجی - T تهدید ها - برابر 0,72 ا ست و بی شترین تهدید ها عامل فرهنگی اجتماعی ا ست. ا ستراتژی مطلوب در این پژوهش حفظ و نگهداری منابع موجود در بازار میبا شد. در پایان به برر سی فر ضیه ها پرداخته شده ا ست . بنابراین میتوان با نتایج این عوامل جهت رفع موانع موجود گام برداشت.
-1 مقدمه
امروزه طبیعتگردی در میان گونههایمختلف گردشگری از جایگاه ویژه و رشد قابل توجّهی برخوردار است و در بیستساله اخیر شاهد گسترش سریع فعالیتهای اکوتوریسم در سراسر جهان بودهایم و انتظار میرود بر شدت این گسترش نیز افزوده شود.به لحاظ تأثیر بالقوهی زیادی که اکوتوریسم در زمینهی محافظت از محیط طبیعی و در اقتصاد بسیاری از کشورها دارد،سازمان ملل متحد تصمیم گرفت که سال 2002 میلادی را به عنوان سال بین المللی اکو توریسم اعلام کند و کمیسیون توسعه ی پایدار این سازمان - UNEP - و سازمان جهانی گردشگری را موظف به انجام فعالیتهایی در این سال ساخت.
از این کار، مرور مجدد تجربیات گذشته در زمینه بوم گردشگری، تشخیص و ترویج انواع اکوتوریسم که در آنها از اکوسیستمهای در معرض خطر حفاظت میشود، تقسیم فوائد حاصل از فعالیتها با جوامع محلی و احترام به فرهنگهای بومی است. طبق برآورد سازمان جهانی کشاورزی نیز، رشد بوم گردشگری در دههی حاضر 10 تا 30 درصد خواهد بود. در وضع موجود شمار طبیعتگردان 7درصد کلّ مسافران جهان است که پیش بینی می شود در دههی آینده این رقم به 20 درصد برسد. بنابراین اکوتوریسم از آیندهای پررونق و درخشان برخوردار است که مزایای فراوانی برای جهانیان دارد. محیط ارزش ذاتی دارد و این ارزش مهم تر از آن است که دارایی صنعت گردشگری محسوب شود.
نباید منافع بلند مدت وحفاظت از محیط را فدای ملاحظات کوتاه مدت کرد. همانطوری که در اصل 3 بیانیه ریو آمده است " حق توسعه باید به نحوی اعمال شود که متساویاً نیازهای نسل کنونی و نسلهای آینده را در زمینه توسعه و حفظ محیط زیست برآورده سازد". از این روگردشگری پایدار باید با سیاست مشخص و مدونی به اجرا در آید تا بتواند حرکت امید بخشی را در توسعه همهجانبه فضاهای جغرافیایی تضمین کند. گردشگری پایدار برای کارایی بالاتر در این زمینه دارای اصولی میباشد که هماهنگ کننده اهداف و راهکارهای عملی میباشد.
دراین میان جهت نیل به این منظور درابتدا باید به بررسی وضع موجودو برآورد شاخص های منطقه بپردازیم، بنابراین نیازمند بررسی ویژگی های زیر ساختی، اجتماعی و فرهنگی،اقتصادی، زیست محیطی و مطالعات پایه در منطقه،بررسی تسهیلات و خدمات گردشگری هستیم. سپس به نتیجه گیری و استنتاج پرداخته نقاط قوت و ضعف آن مشخص می شود، تا بتوان میزان تاثیر فعالیت های اکوتوریستی را بر درآمدزایی شهرستان سمنان مورد شناسایی قرار دهیم.
-2 -1 بیان مساله :
با توجه به اینکه امروزه اغلب کانون های تفرجگاهی در مناطق کوه ستانی م ستقر شده اند و در این بین شهر ستان سمنان با توجه به تنوع در شرایط فیزیکی،زیستی،اکولوژیکی در کوه های خود که آن را به دخیره گاه و محلی برای حفاظت ،مشاهده و بررسی علمی و تفریحی تبدیل کرده ا ست ، م ستعد توانمند سازی فعالیت های اکوتوری ستی از جمله ورزش کوهنوردی ا ست.
-3-1 اهمیت تحقیق :
در واقع عمده ترین درآمد را می توان دستیابی به توسعه مبتنی بر اقتصاد حاصل از فعالیت های اکوتوریستی نامید که در شرایط حاضر می تواند پتانسیلی برای مناطقی از این دست باشدکه دیگر مانند گذشته کشاورزی و دامداری نمی تواند کفاف نیازهای منطقه را بدهد.ضرورت این امر وقتی آشکارتر می شود که خود این مناطق بالقوه دارای پذیرش گردشگر هستند و دستیابی به حد بالای گردشگری با انجام طرح هایی هرچند کوچک به راحتی میسر می شود.
-4-1 اهداف تحقیق :
اهداف کلی :
-1 تاکید بر توسعه گردشگری طبیعی و گردشگری بومی به دلیل وجود مزیت های نسبی برای پرداختن به فعالیت های کوه پیمایی و نظیر آن.
-2 بهره گیری بهینه و مند از افزایش انگیزه شهروندان به فعالیت های اکوتوریستی در جهت بهره برداری از جاذبه ها و فرآورده های توریستی به منظور ایجاد اشتغال و درآمد.
اهداف جزیی :
-1 زمینه سازی و بهره برداری از حمایت های بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در فعالیت های اکوتوریستی.
-2 تنوع بخشی و توسعه برنامه های تبلیغاتی برای معرفی جاذبه های طبیعی، خصوصیات بارز فرهنگی، معماری و آداب و رسوم شهرستان سمنان.
-5-1 فرضیه های تحقیق :
.1 به نظر می رسد بین فعالیت های اکو توریستی و کسب درآمد رابطه وجود دارد
.2 به نظر می رسد شهرستان سمنان در گسترش و شناسایی فعالیت های اکو توریستی ناموفق عمل کرده است.
-1-2 مبانی نظری :
تعاریف و تفسیرهای گوناگونی از واژه اکوتوریسم وجود دارد ام عموما شامل سفرهای زیست محیطی پایدار و بازدید و لذت بردن از طبیعت و ترویج محتفظت از آن ، تاثیرگذاری کمتر نسبت به بازدید کننده و دست اندر کار کردن مردم بومی است
مجمع بین المللی اکوتوریسم ، در سال 1991 نخستین تعریف خود از اکوتوریسم را چنین ارائه داد: - اکوتوریسم ، مسافرت به منابع طبیعی همراه با مسئولیت است که موجوب حفاظت و حمایت از محیط زیست و بهبود بخشیدن به سطح زندگی مردم محلی - بومی - ازنظرایجادفرصتهایاشتغالوایجاددرآمدمیشود
زیففر در کمیسیون بین المللی منابع طبیعی واشنگتون در سال 1989 اکوتوریسم را چنین بیان میکند : - اکوتوریست شیوه های نابودی حیات وحش و منابع طبیعی را تجربه کرده است و از طریق ابزارهای کاری و مالی با بهره گیری مستقیم در جهت حفاظت از منطقه و رفاه اقتصادی ساکنین محلی در مناطق بازدید شده ، تلاش میکند
-2-2 مفهوم گردشگری
گردشگری به عنوان ابزاری برای اتحاد و یکپارچگی هر چه بیشتر مناطقی مانند اتحادیه اروپا - EU - و یا به عنوان تسریع کننده فرایند مدنیته ، تو سعه اقت صادی و ثبات مالی در ک شور های نوظهور جهان سوم شناخته می شود. اما جنبه های منفی گرد شگری که پیامد های مخرب زی ست محیطی مانند آلودگی آب و هوا ، سنگین شدن ترافیک - ، فرسایش فیزیکی مکان اختلال در زیستگاه - بوم - و گونه های گیاهی و جانوری مقاصد گردشگری در پی دارد.
در لغتنامه ها گرد شگر را فردی معرفی میکنند که اقدام به م سافرت به شکل تور مینماید ، - م سافرتی که معمولا برای فعالیت های حرفه ای ، تفریح یا تحصیل انجام می شود و نقطه آغاز و پایان آن یکی و معمولا خانه فرد است. - » گردشگری «به طور معمول به شکل مفهومی مرکب در نظر گرفته میشود که علاوه بر جابجایی موقت مردم از محل معمول زندگیشان سازماندهی و هدایت فعالیت ها و ارائه تسهیلات و نیاز های خدماتی آنها را شامل میشود.
گردشگری الزاما مستلزم مسافرت و جابهجایی است ، اماجابجایی که به صورت موقت انجام گیرد.
تعریف سازمان جهانی جهانگردی - - WTO . 1999 از گرد شگری : گرد شگری به مجموعه فعالیت های فردی در مکانی گرد شگری به مجموعه فعالیت های فردی در مکانی خارج از محل زندگی معمولش برای کمتر از یک دورهی زمانی م شخص و با هدفی غیر از ک سب درآمد از محل مورد بازدید گفته میشود.
در تعریفIUOTO1 از گردشگری : هر فردی از کشور ، ناحیه یا مکانی غیر از محل معمول زندگی اش دیدار میکند گردشگر نامیده میشود.
گردشگری بر مبنای فعالیت اصلی که سفر به خاطر آن انجام شده است شامل : گردشگری تفریحی-2گردشگری تجاری-3گردشگری سلامت-4 گردشگری تحصیلی-5گردشگری فرهنگی-6گردشگری اجتماعی .
گونه شناسی گردشگری و گردشگران شامل :
-1گردشگری انبوه سازمان دهی شده
-2گروه های کوچک / مسافران مستقل
-3گردشگران تجاری و تحصیلی
-4گردشگران جستوجوگر
-5 گردشگران سرگردان که پیشگامان گردشگری هستند.