بخشی از مقاله
خلاصه
با ظهور فناوریهای اجتماعی، روابط انسانها در اینترنت شکل تازهای به خود گرفته است. از آنجا که بخش اصلی هر سازمانی نیروی انسانی آن است، امروزه سازمانها به دنبال افزایش تسلط بر فناوریهای اجتماعی میباشند تا بدین وسیله بر نیروی انسانی خود تأثیر گذارند و فرصتهای بازارهای جدید را بدست آورند. هدف از انجام این پژوهش شناسایی مزایای استفاده از فناوریهای اجتماعی، طبقهبندی سازمانها براساس منافع حاصل از فناوریهای اجتماعی و چگونگی استفاده سازمانها از فناوریهای اجتماعی میباشد. پژوهش حاضر از نوع مروری است و اطلاعات آن از طریق جستجو در پایگاههای الکترونیکی بدست آمده است.
یافتههای حاصل از این مطالعه، وجود رابطه مثبت بین ایجاد یک شبکه مشارکت در فناوریهای اجتماعی جهت منسجم ساختن آن با روند کار کارکنان و ارتقا عملکرد مالی یک سازمان و افزایش سهم بازار را نشان میدهد. همچنین نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که یکپارچهسازی فناوریهای وب در جریان فرایند کار، مؤثرترین راه برای بدست آوردن موقعیت رقابتی یا شبکهمندتر شدن استفاده از فناوریهای اجتماعی میباشد و در میان فناوریهای اجتماعی، ابزار شبکههای اجتماعی بیشترین تأثیر را بر بهرهوری سازمانها دارد. با این حال در صورتی که سازمانی به دنبال توسعه همه جانبه فعالیتهای خود و رسیدن به نتایج چشمگیری باشد، باید از تمامی ابزارهای فناوریهای اجتماعی استفاده نماید نه فقط یکی از آنها.
-1 مقدمه
طبق آخرین گزارشات کمیسیون پهنای باند سازمان ملل، از حدود 7 میلیارد نفر انسان بر روی کره زمین کمتر از 3 میلیارد نفر از آنها به اینترنت دسترسی دارند و در کشورهای کمتر توسعه یافته 1 نفر از هر 10 نفر دارای دسترسی قانونی به اینترنت هستند .
جهت استفاده از فناوریهای اجتماعی لازم است از دو گزینه اینترنت و دستگاه یا ابزار استفاده کرد. سازمانهای گوگل و فیسبوک به دنبال این هستند که موجبات دسترسی 4 میلیارد نفری را که دسترسی به اینترنت برایشان مقدور نیست، بوسیله قراردادن بالنها و هواپیماهای بدون سرنشین فراهم آورند .[2] بر کسی پوشیده نیست که برای دسترسی به اینترنت و جهان امروز از طریق فناوری اجتماعی، به ابزارهایی مثل لپتاپ، تبلت و موبایل نیاز است
جهت استفاده از فناوریهای اجتماعی، این فناوریها باید در سطح افراد، سازمان، کشور، منطقه و جهان طبقه-بندی شوند .[4] فناوریهای اجتماعی قدرت تسلط یافته دنیای مدرن میباشند که میتوانند ذهنیتها را تغییر دهند، کسب و کارهای جدیدی ایجاد کنند، موجب افزایش فروش یا تولید گردند و به نام و نشان تجاری یا کسب و کار شکلدهند
تاکنون پژوهشهای زیادی در جهت طبقهبندی فناوریهای اجتماعی برتر حال حاضر دنیا صورت پذیرفته است. در سال 2016 در مطالعهای 5 مورد برتر این حوزه معرفی شدند که به ترتیب عبارت اند از: فیس بوک، توئیتر، لینکدین، گوگل پلاس و یوتیوب .[3] شبکههای اجتماعی مجازی به عنوان زیرمجموعهای از رسانههای اجتماعی، حجم بسیار بالایی از کاربران را به خود جذب کردهاند به طوری که امروزه فعالیت در شبکههای اجتماعی به جزء لاینفکی از زندگی بخش عظیمی از کاربران اینترنت تبدیل شده است.
وو و همکاران فناوریهای اجتماعی را زیرمجموعه فناوریهای اطلاعات و ارتباطات میدانند و بر این عقیدهاند که فناوریهای اجتماعی بر ویژگیهای شخصی افراد اثر میگذارند و نیز از طرفی به صورت بنیانی جهت پشتیبانی از کسب و کارها درآمدهاند .[ 6] فناوریهای اجتماعی تحتتأثیر ارتباطات سطح فردی میباشند و اخیراً به عنوان پایه و اساسی جهت پشتیانی از کسب و کارها عنوان شده اند .
هریس در مطالعه خود به این نکته اشاره میکند که در استفاده از شبکههای اجتماعی، باید دقت داشت که ممکن است موجب قطع ارتباط بین مسائل دنیای واقعی گردد یا ممکن است افراد از آن استفاده صحیح نمایند
یکی دیگر از پژوهشهای صورت پذیرفته در زمینه فناوریهای اجتماعی توسط نورد و همکاران صورت پذیرفته است که ارتباط فناوریهای اجتماعی را با ایجاد مزیت رقابتی در سازمانهای مربوط به آموزش عالی تبیین مینماید. آنها به این نتیجه رسیدند که استفاده از فناوریهای اجتماعی در برنامهریزی درسی و آموزشگاههای عالی، موجب رضایت بیشتر دانشجویان و ارتقاء سطح عملکردی اساتید در آموزش میگردد .[8] همچنین در این مطالعه که میزان تاثیر فناوریهای اجتماعی بر توسعه سازمانها در حوزههای مختلف کسب و کار بررسی میشود از گزارشات و آمارهای مؤسسه جهانی امسیکاینسی1 و مطالعات دیگر استفاده شده است.
-2 فناوریهای اجتماعی
در این پژوهش، فناوریهای اجتماعی به عنوان گروهی از مواردی که کاربرد آنها در سازمان بسیار ضروری شده و در بخشها و موارد مختلفی میتوان از آنها بهره جست، بررسی شده است. در دنیای امروز ابزارهای فناوریهای اجتماعی به چهار بخش مختلف تقسیم میشوند که عبارتند از: شبکه های اجتماعی، به اشتراکگذاری ویدئو، وبلاگها و میکرو وبلاگها.
-1-2 استفاده در مقیاس و منافع مستمر
همانطور که در شکل 1 مشاهده میشود 72 درصد از افراد اظهار داشتند که حداقل یکی از فناوریهای اجتماعی را در سازمان خود بکار بردهاند و از آنها در جهت پیشبرد اهداف سازمان استفاده مینمایند و بیش از 40 درصد از آنها نیز اظهار داشتند که در حال حاضر از شبکههای اجتماعی و وبلاگها، بطور همزمان استفاده میکنند. همچنین در میان فناوریهای اجتماعی، شبکههای اجتماعی بیشترین تأثیر را بر بهرهوری سازمانها دارد.