بخشی از مقاله

چکیده

ارابه فناوری اطلاعات به سرعت به پیش می تازد و جوامع بشری را دستخوش تغییرات بنیادی می کند فعالیتها، مشاغل، سازمان ها، مهارتها، نیازها و... همه و همه تحت تاثیر این فناوری قرار گرفته و متحول شده اند.با ورود تکنولوژی های جدید و سرعت زیاد تغییرات آنها، رفتار افراد در سازمان ها به ناچار دستخوش تغییراتی خواهد شد که این تغییرات گاها اثرات بدی را بر سازمان و فرد می گذارد.

در نتیجه سازمان ها باید در مواجه با ورودحجم وسیعی از تکنولوژی های جدید، ضمن کاهش اثرات مخرب بر کارکنان خود، به افزایش رضایت آنها پرداخته، در جهت استفاده هر چه بیشتر از مزایای تکنولوژی ها گام بر دارند تا بتوانند در این شرایط متغیر و متحول و وابسته به تکنولوژی نه تنها بقا بلکه رشد بیابد.

هدف این مقاله بررسی تاثیرفناوری اطلاعات بر افراد و رفتار آنها در سازمان و دگرگونی های حاصل می باشد که تغییرات عرصه رفتار سازمانی در سه سطح فرد، گروه و سازمان تقسیم می شود و در سطح فرد، مباحثی چون احساسات، انگیزش، اخلاق و خلوت تنهایی افراد و در سطح گروه، مباحثی نظیر ارتباطات، تصمیم گیری، رهبری و اعتماد سازی ودر سطح سازمان، مباحثی چون ساختار و حیطه نظارت، طراحی شغل و تأمین، حفظ و آموزش منابع انسانی اهمیت زیادی دارند.

مقدمه

امروزه علم الکترونیک در حال ایجاد انقلابی است که از لحاظ اهمیت و ابعاد تأثیرگذاری کمتر از انقلابی صنعتی نیست. این علم ظرفیت های تازه و چشمگیری به هوش و دانش بشری داده و با بهره گیری از ابزارهای جدید، ماهیت کار و زندگی را متحول ساخته است.

روش های محدود کننده سنتی منسوخ و قابلیت های مرتبط با آن مانند فناوری اطلاعات توانسته هر صنعت و فعالیت وابسته به جریان اطلاعات را تغییر داده، تکمیل یا اصلاح کند.فنآوری اطلاعات به سبب توان و ظرفیت بالای آن در تولید، پردازش و انتشار سریع اطلاعات از اهمیت و حساسیت بالا یی برخودار است؛ چرا که اطلاعات و نحوه جریان و پردازش آن برای سازمان امری حیاتی محسوب می شود نیاز به پردازش اطلاعات توسط سازمان از تقسیم وظایف ناشی می شود که به نوبه خود با ایجاد همبستگی و وابستگی میان واحدها، نیاز به هماهنگی را تشدید می کند

همچنین، رشد سازمانها و پیچیده تر شدن محیط آنها، افزایش رقابت و ضرورت ایجاد هماهنگی میان واحدها در جهت افزایش کارایی را مضاعف می کند با توجه به این وضعیت تنها و یا یکی از راه حل های بسیار مؤثر در این راستا، استفاده بهینه از فنآوری اطلاعات است که می تواند سازمان را در یک موقعیت برتر استراتژیک قرار دهد

فناوری اطلاعات1 جزء لاینفک زندگی روزمره مردم و دولت شده است. از سویی طبق راهبرد معروف - H.I.O.T - 2 فناوری به مثابه یک سیستم شامل اجزاء و خرده سیستم های اطلاعاتی، فنی و سخت افزاری، انسانی و ارتباطات و سازمانی است.صاحب نظران معتقدند رشد و توسعه موزون همه اجزای فناوری برای رشد و توسعه سازمان ضروری است و  در این میان همگامی عامل انسانی با فناوری مورد استفاه در سازمان نقش مهمی در تحقق اهداف سازمانی خواهد داشت.برای ایجاد همگامی بخش انسانی با فناوری اطلاعات، رفتار سازمانی از مباحث مهم و حیاتی در مدیریت سازمان هاست و دنیای الکترونیکمسلماً بر رفتار سازمانی اثرگذار است. این مطلب اولین بار توسط رابینز تحت عنوان رفتار الکترونیکی مطرح و به صورت عام به مباحث عمومی آن اشاره شد.

در نوشتار حاضر سعی بر این است تأثیرات ورود فن آوری اطلاعات در حوزه رفتار سازمانی مورد توجه قرار گرفته و تغییرات حادث شده در سه سطح فرد، گروه و سازمان بررسی شوند.

ماهیت فناوری اطلاعات و ارتباطات

فناوری اطلاعات، واسطه ای است که امکان بیان طیف گسترده ای از اطلاعات اندیشه ها، مفاهیم و پیام را فراهم می کند این پدیده به دلیل برخورداری از ویژگیهای متفاوت، دارای تعاریف گوناگونی است. در یک رویکرد ابزاری به هر آنچه موجب جمع آوری، گردش، پردازش و تبادل اطلاعات و پیام ها بدون محدودیتهای مکانی و زمانی می شود، فناوری اطلاعات گفته می شود. وبا یک رویکرد راهبردی فناوری اطلاعات یک استراتژی، اندیشه، فکر و ابزار در حوزه انسان همراه با نو آوری است.فناوری اطلاعات مجموعه ای از سخت افزار، نرم افزار و فکر افزار است که گردش و بهره وری از اطلاعات را ممکن می سازد. در واقع فناوری اطلاعات به مجموعه ای از ابزار و روشها اطلاق می شود که به نحوی اطلاعات را در اشکال مختلف جمع آوری، ذخیره، بازیابی، پردازش و توزیع می کند

محتوای سیستم های اطلاعات

محتوای سیستم های اطلاعات همانند سایر سیستم ها در چند محور مشخص تعریف می شود که عبارتند از: -1 داده ها -2 اطلاعات -3 دانش -4 خرد -5 معماری فناوری اطلاعات -6 زیر ساخت فناوری اطلاعات -7 سیستم های اطلاعات مبتنی بر کامپیوتر -8 برنامه های کاربردی

سازمان های الکترونیکی

این واژه به طیف کاملی از فعالیت های دخیل در یک سازمان موفق مبتنی بر اینتر نت اشاره دارد به مفهوم دقیق تر تجارت الکترونیکی زیر مجموعه کسب و کار الکترونیکی است.

کسب و کار الکترونیکی شامل ایجاد استراتژی هایی برای اداره شرکت های مبتنی بر اینترنت، ایجادزنجیره های عرضه منسجم، همکاری با شریکان به طور الکترونیکی برای هماهنگی بین طراحی و تولید، برای اداره کسب و کار مجازی، چالش پیدا کردن افراد ماهر برای ساخت و به کار انداختن اینترنت ها و سایت های وب و پشتیبانی از آنهاست. کسب و کار الکترونیکی شامل خلق بازار های جدید، یافتن مشتریان جدید، و در کنار این موارد تلاش برای دسترسی به ترکیب بهینه ای از رایانه، وب و کاربردهاست.

یک سازمان الکترونیکی از اینترنت و اینترانت های درونی برای گشودن کانال های ارتباطی استفاده می کند و امکان توزیع اطلاعات را در بخش های مختلف فراهم می کند به کارکنان و دیگران اجازه می دهد که به طور زنده با هم برقرار کنند

فناوری اطلاعات و کارمندان سازمان

فناوری کارها را آسانتر می کند و وظایفی را که به مهارتهای دستی و نیرو نیاز دارد را در کارخانه ها و تمام اشکال تولید کاهش می دهد و اگر به طور صحیح مورد استفاده قرار گیرد، می تواند بهره وری را افزایش دهد. استفاده از فناوری به مهارت و همچنین توانایی تغییر داده ها نیاز دارد، که این منجر به گسترش فاصله بین کارمندان متخصص و غیر متخصص می شود.کارهای تکراری که به سطح پائینی از مهارت نیاز دارند، به سرعت ناپدید خواهند شد.

کامپیوتر و تجهیزات ارتباطی باعث می شوند که کارهائی که قبلا به صورت جدا گانه انجام می شدند، با هم به صورت پیوسته انجام شوند. فناوری اطلاعات همچنین این امکان را می دهد که وظایف توسط پرسنل سطح پائین انجام شوند، که به آن توانمند سازی کارکنان گفته می شود

سازمانهای الکترونیکی و مباحث رفتار سازمانی

خوب اجازه دهید بر مسائل خاص متمرکز شویم. اینکه چطور سازمانهای الکترونیکی جدید بر مباحث رفتار سازمانی از قبیل رهبری، انگیزش و ارتباطات تاثیر می گذارند؟

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید