بخشی از مقاله

چکیده:

امروزه حسابداران حرفه ای در محیطکاملاً پیچیده فعالیت می کنند کهدائماً در حال تغییر است .فناوری اطلاعات با دگرگونی روش اجرای کارها، آنها را به صورت الکترونیکی تبدیل کرده است .تغییرات سریع در فناوری اطلاعات، گسترش همه جانبه سیستم های چندکاربره و تمایل سازمان ها به تهیه و اجرای سیستمها و نرم افزارهای جدید، سبب شده تا رایانه ها، بیشتر از گذشته مورد استفاده قرار گیرند و وظایف حسابداری سریع تر و دقیق تر انجام شود .شرکت ها با استفاده از فناوری اطلاعات خواستار انجام فعالیت ها با کمترین هزینه و بیشترین سود هستند . این مقاله بر این موضوع تاکید دارد که چگونه فناوری اطلاعات می تواند در اجرای موفق فعالیت های اساسی سیستم اطلاعاتی حسابداری نقش داشته باشد.

مقدمه:

امروزه سیستم های اداری، سیستم های جهانی هستند که وظیفه اصلی آنها، ایجاد ارتباط و بهبود ارتباطات است. ارتباطات از لحاظ اطلاعات تجاری اهمیت زیادی دارد و رمز بقای سازمان ها و تداوم فعالیت های آنها تجهیز این سازمان ها به ابزارهای رقابتی عصر اطلاعات ارتباطات یعنی سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات وابستگی بسیاری دارد.

یکی از مزایای استفاده از فناوری اطلاعات در سازمان ها، بهره گیری کارکنان از فناوری »کار از راه دور« است که دارای مزایایی مانند: سرعت، صرفه جویی در وقت، کاهش هزینه ها، استفاده از سیستم اداری بدون کاغذ و... است .خوشبختانه حسابداری از جمله مشاغلی است که حسابداران می توانند بدون صرف وقت برای رفت و آمد به محیط کار، در منزل، با در دست داشتن اطلاعات مالی سازمان مربوطه بدون نیاز به سرمایه گذاری عظیم برای خرید تجهیزات مورد نیاز در خانه، تنها با یک رایانه با قدرت 500 مگا هرتز و حداقل 128 مگابایت حافظه به انجام وظایف خود در محیط آرام تر بپردازند.

فناوری اطلاعات

یکی از ویژگی های فناوری اطلاعات و ارتباطات که در کلیه امور کاربری آن قابل ملاحظه است سرعت توسعه آن می باشد .این سرعت ناشی از بستر ارتباطی نسبتا مناسبی است که اکنون در سراسر جهان گسترده شده است .استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان ابزار توسعه بیشتر مورد توجه کاربران قرار گرفته است .تبدیل متون کاغذی به مواد الکترونیکی، ایجاد لوح های فشرده چندرسانه ای از نمونه های بارز آن است.

سیر تکامل فناوری اطلاعات شامل دوره های فناوری اداری، فناوری رایانه ای و فناوری ارتباطات است امروزه تحولات شگرفی در زمینه ی فناوری اطلاعات رخ داده و پیشرفت های آن فراگیر شده است. به طوریکه دانشمندان آنرا عصر ارتباطات و اطلاعات می نامند.

مهمترین ویژگیهای آن سرعت زیاد در پردازش اطلاعات و به روز بودن امکان مبادله الکترونیکی اطلاعات ،کیفیت بالا ، قیمت فوق العاده ارزان و رو به کاهش می باشد و از طرفی گسترش حجم عملیات و پیچیده تر امور را در پیش داریم. با توجه به این عوامل دیگر نیازی به توجیه استفاده از فناوری اطلاعات در دنیای امروز نخواهیم داشت و حسابداری و حسابرسی نیز ناگزیر به کاربرد و استفاده از تمام یا برخی از روشهای نو در ارائه ی خدمات و وظایف خود می باشد.

بنابراین تحقیقاتی در این زمینه جهت شناخت فناوری اطلاعات جدید و پی بردن به اینکه کدامیک از این فناوری ها و چگونه باید بکار برده شوند تا باعث ارتقاء کیفیت حرفه و پیشرفت حسابداری و حسابرسی همزمان با تحولات اساسی در فناوری اطلاعات شود لازم و ضروری است. با گسترش روز افزون فناوری اطلاعات در همه بخش ها و سازمان ها و مشاهده آن در اکثر فعالیت ها تحولات عظیمی در روش اجرایی کارها انجام شده است .حسابداری به عنوان زبان تجارت و سیستم اطلاعاتی باید خود را با فناوری های جدید هماهنگ سازد تا بتواند در خدمت استفاده کنندگان مالی باشد

امروزه با توجه به تحولات گسترده در زمینه فناوری اطلاعات باید به شناسایی و استفاده بهینه از آنها پرداخت تا موجب ارتقا کیفیت حرفه و پیشرفت حسابداری هم زمان با تحولات اساسی در فناوری اطلاعات شود .بکارگیری فناوری اطلاعات در سطح بالا، استفاده از اینترنت است .اینترنت فرصت های جدیدی در دنیای تجارت و به خصوص برای تجارت الکترونیکی بنگاه هایی به وجود آورده است به طوری که حتی شرکت -های کوچک می توانند از این طریق جهانی، متولد و از همان ابتدا در سطح بینالمللی فعالیت کنند .

این شبکه جهانی امکان ارائه اطلاعات را به نحوی فراهم نموده که با گزارش های سنتی تفاوت دارد .این نوع حسابداری که حسابداری تحت وب نام دارد دارای مزایایی از قبیل مدیریت راه دور، انجام کار در مکان های مختلف، اطلاعات به روز، افزایش سرعت و دقت، کاهش اندازه فیزیکی مخازن اطلاعات، رفع برخی از فسادهای اداری، ایجاد کار تمام وقت و کاهش هزینه ها، کار گروهی همزمان و غیره گردیده است.

تاریخچه فناوری اطلاعات

پس از در دسترس قرار گرفتن کامپیوتر در سال 1950 میلادی، اولین کاربرد علمی که از کامپیوتر استفاده شد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا درسال 1951 بود .درسال 1960 با ایده توسعه پایگاه های اطلاعاتی متمرکز اطلاعات و - Main frame - حضور کامپیوتر بزرگ مفهوم انفورماتیک - داده پردازی - شکل گرفت و کاربرد آن در حوزه مدیریت اطلاعات طرفداران بیشتری پیدا کرد .این ایده درسال های 1970 تا 1980 به صورت استفاده از سیستم های هوشمند وکمک به تصمیم گیری شکل قوی تری به خود گرفت و ایده اصلی اتوماسیون اداری و سیستم های بدون کاغذ را تقویت نمود. درکشورهای دیگر مثل ژاپن، آلمان، انگلستان و غیره نیز کاربردهای کامپیوتر در زمینه خدمات بانکداری، هتلداری، مدیریت پروژه ها و …رشد نمود.

ضعف این سرویس ها وکاربردها در نبود سیستم های قوی ارتباطی بیشتر مشخص شد زیرا با وجود تلفن و تلگراف امکان انتقال اطلاعات با حجم بالا امکان پذیر نبود و قدرت سیستمهای محاسباتی وکاربردهای انفورماتیک آن تنها درحوزه های محدود قابل استفاده بود .با رشد روزافزون شبکه های کامپیوتری و قدرت ارسال اطلاعات علاوه بر صدا از طریق شبکه های مخابراتی در دهه 1980 گستره کاربردهای انفورماتیک از طریق شبکه رو به فزونی گذاشت. سپس با پیوند تاریخی قدرت محاسباتی کامپیوترها و امکان ارسال اطلاعات، فن آوری اطلاعات متولد شد .بطورکلی به مجموعه تکنیک ها و ابزارها و علومی اطلاق می شود که درانجام - - IT فعالیت های جمع آوری، ذخیره، بازیابی، پردازش و ...توزیع انواع اطلاعات - تصویر، داده، صدا و... - در هر سطحی ازکیفیت و کمیت مشارکت دارند.

سیستم های اطلاعاتی

سیستم های اطلاعاتی حسابداری نقش مهمی درکمک به سازمان برای پذیرش و حفظ یک موقعیت استراتژیک دارند .دستیابی به یک موقعیت مناسب به کمک فعالیتها مستلزم این است که داده های مربوط به هر فعالیت به شیوه مناسبی گردآوری شود .سپس این داده ها به اطلاعاتی تبدیل شوند تا بتوانند در فرآیند تصمیمات مدیریت استفاده شده و این فعالیتها با یکدیگر هماهنگی بیشتری داشته باشند. این اطلاعات باید قابل اتکا و همواره در دسترس باشند تا در فرآیند تصمیم گیری استفاده شوند

سیستم های اطلاعاتی، سیستم هایی هستند که وظیفه آنها ذخیره سازی داده ها، پردازش اهداف اطلاعاتی مؤسسه آنها در چهارچوب و فراهم آوردن اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیریهای اقتصادی است که با مشارکت مدیران و تحلیلگران و طراحان سیستم که از دانش بسنده در زمینه تکنولوژی کامپیوتر برخوردار هستند، طراحی و درمؤسسات مستقر می گردد.[7] پذیرش سیستم های اطلاعاتی بر مبنای کامپیوتر، تغییرات عمده ای را در انجام وظایف افراد ایجاد خواهد کرد و از طریق ابزارهای این گونه سیستم ها، انقلابی در فرآیندهای یک سازمان اتفاق می افتد

همه سازمان ها در دنیا به سیستم های اطلاعاتی نیاز دارند که متناسب با نیازهایشان و ساختار سازمانی آنها باشد و البته، این موضوع که سیستم های اطلاعاتی به طور مناسب استفاده شود نیز دارای اهمیت فراوانی است، چرا که سرمایه گذاری زیادی برای آن انجام شده و تأثیرات داخلی و خارجی آن درخور تأمل است.

اهمیت اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی

اطلاعات یکی از منابع با ارزش و اصلی مدیران یک سازمان است. همانطور که منابع انسانی، مواد اولیه و منابع مالی در روند تولید دارای نقش و ارزش زیادی هستند در عصر اطلاعات و ارتباطات، اطلاعات دارای ارزش ویژه ای است .از طرفی، اطلاعات کلید جامعه مردمی است و انتشار و استفاده از آن، شاخصی اجتماعی به شمار می رود. رشد این شاخص به معنای ارتقای ملی خواهد بود .اطلاعات به طور محسوس بر بینش و رفتار ما اثر می گذارد. سیستم اطلاعات، عبارت سیستم کامل طراحی شده برای تولید، طراحی، جمعآوری، سازمان دهی ذخیره، بازیابی واشاعه اطلاعات در موسسه، سازمان یا هر حوزه تعریف شده دیگر از جامعه است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید