بخشی از مقاله

چکیده

امروزه پیشرفتهایی که درزمینه ی فناوری اطلاعات و ارتباطات به وقوع پیوسته است، بیش از همه به بهبود آموزش و یادگیری به دانش آموزان با نیازهای آموزشی ویژه انجامیده است بهگونهای که حتی امکان آموزش به این دانش آموزان در مدارس عادی فراهمشده است.

دانش آموزان با آسیب شنوایی محدودیتهای گوناگونی را تجربه میکنند و هنوز خدمات آموزشی مناسب بهقدر کافی برای این گروه از دانش آموزان وجود ندارد لذا توجه به آموزش همهجانبه دانش آموزان مذکور از اهمیت شایانی برخوردار است

در حقیقت میتوان با فراهم کردن امکانات، تجهیزات و زیرساختهای موردنیاز فرصتهای لازم برای ارتقاء دانش و کسب مهارتهای جدید  برای این افراد فراهم گردد. گستردهترین فنآوری که عرصهی یاددهی و یادگیری را متحول ساخته است فنآوری اطلاعات و ارتباطات است، بنابراین آنچه در این مقاله موردبررسی قرار میگیرد نقش فنآوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش کودکان کمشنوا است.

مقدمه

بخش بزرگی از دانش آموزان دارای نیازهای ویژه، دانش آموزان کمشنوا هستند در  دنیای  متحول  کنونی،  تربیت  و  آموزش  مداوم   کودکان آسیبدیده شنوایی در آموزشوپرورش دارای اهمیت و جایگاه خاصی است ؟پرداختن به آموزش این افراد با برنامهریزیهای دقیق  و حسابشده میتواند باعث اثربخشی و افزایش کارایی این قشر از جامعه گردد ؟ازآنجاییکه فرد آسیبدیده شنوایی هم بهعنوان گروهی از  افراد  جامعه  حق  آموزش  و  پیشرفت  دارند.

گسترده ترین فنآوری که عرصهی یاددهی و یادگیری را متحول ساخته است فنآوری اطلاعات و ارتباطات است، بهرهگیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش این گروه میتواند بسیاری از موانع و مشکلات شیوه  آموزش سنتی را برطرف نماید

همپای پیشرفتهای روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات در حال حاضر بیش از بیست سال است که فنآوری رایانه در مدارس مورد بهرهبرداری قرار میگیرد کاربرد آن نیز در آموزش توسعه یافته است.

رایانه در حال حاضر یک وسیله شایع در کلاسهای درسی دانش آموزان ناشنوا است. ازآنجاکه کامپیوتر با لمس دستها پاسخ میدهد و برای ارائه اطلاعات بیشتر از چشم استفاده میکند و معمولاً به قدرت شنوایی نیز نیازمند نمیباشد و دانش آموزان دارای نقص شنوایی هنگام کار کردن با آن با اشکال مواجه نمیشوند بنابراین میتوان آن را وسیلهای نویدبخش برای دانش آموزان ناشنوا و کمشنوا تلقی نمود

بسیاری از برنامههای آموزشی رایانهای در قالبی موسوم به چندرسانهای ها مورداستفاده قرار میگیرند. استفاده از چندرسانهای ها در فرایند یاددهی -یادگیری، به سبب دارا بودن قابلیتهایی بهعنوان ابزاری کارآمد در فرایند آموزش و یادگیری کلاسهای درس، مرسوم است. رایانه و چندرسانهای بخش گرانبهایی از فنآوری برای کودکان کمشنوا است؛ زیرا استفاده از متن، تصویر، پویانمایی و فیلمهای زیرنویس شده باعث جذابیت آموزش برای آنها میشود؟

دو نوع فنآوری که در بهبود تعلیم و تربیت دانش آموزان با نیازهای ویژه مورداستفاده قرار میگیرد، فنآوری آموزشی و فنآوری کمکی 1 است؟ فنآوری آموزشی شامل انواع نرمافزارها و سختافزارهایی است که در ترکیب با روشهای تدریس ابتکاری برای تطبیق با نیازها  یادگیری این دانش آموزان در کلاس درس به کار میرود. فنآوریهای کمکی نیز به خدمات متنوع و وسایل کمک به کارکرد دانش آموزان با نیازهای آموزشی ویژه در محیط مربوط میشود

 استفاده از فناوریهای نوین و کمکی در آموزش، فایدههای زیادی دارد. ازجمله فایدههای آن میتوان به افزایش اعتماد به توجه،تمرکز، قدرت تخیل، خلاقیت، انگیزه و عملکرد دانش آموزان اشاره کرد - تاش، 1390؛ کناتی و ژائو2، 2004؛ کیم، پارک و بیک3، 2009؛ کتامو و سومینن4، . - 2010 به علاوه این فناوریها، تفکر انتقادی و تولید ایده را بهبود میبخشد

فنآوری آموزشی مخصوص افراد آسیبدیده شنوایی

فنآوری آموزشی شامل انواع نرمافزارها و  سختافزارهایی است که در ترکیب با روشهای تدریس ابتکاری برای تطبیق با نیازها یادگیری  این دانش آموزان در کلاس درس به کار میرود و شامل:

-1 سختافزار مخصوص افراد آسیبدیده شنوایی

.1-1کاشت دستگاه شنوایی مصنوعی1 این دستگاه هم در داخل و هم در خارج از سر جاسازی میشود .روند کار این دستگاه به این شکل است که صدا ورودی توسط میکروفن تشخیص داده میشود و توسط پردازشگر صدا به سیگنالهای الکتریکی کد میشود و سپس این سیگنالها به هسته اصلی دستگاه فرستاده میشوند و در مرحله بعد این سیگنالها به الکترودها در آرایه فرستاده میشوند و بعد به عصب شبیهسازی میشوند و این اعصاب به مغز فرستاده میشوند مغز صدا را تشخیص میدهد.

.1-2دستگاه ارسال و دریافت آلارم این دستگاه برای کمک به ناشنوایان در خانه یا محل کار استفاده میشود .این دستگاه قابلیت تشخیص صداها ازجمله صدای گریه بچه را دارا هست و قادر است به هر دستگاه دریافتکننده ساده سیگنال بفرستد و همچنین قابل تنظیم برای حساسیت در مقابل صداهای مختلف میباشد.

.1-3 دستگاه تشخیصدهنده آلارم این دستگاه پس از شنیدن صدای خطر توسط افراد توسط لرزش این خطر را به فرد ناشنوا خبر میدهد .طرز کار این دستگاه به این روش است که میکروفن صدای خطر را تشخیص میدهد و این صدا پس از پردازش و تطبیق با هر یک از صداهای درون حافظه دستگاه نام خطر روی صفحهنمایش داده میشود و لرزش هم شروع به فعالیت میکند تا فرد ناشنوا از خطر باخبرشود.

.1-4تشخیص آلارم درگوشیهای آیفون این تکنولوژی مخصوص افراد ناشنوا است و دارای مزایای زیادی است ازجمله که این گوشیها سختافزار خاصی اضافه نکردهاند و همچنین باعث افزایش قیمت هم نشدند اما معایبی چون کم بودن عمر باتری و ثابت بودن میکروفون هم در این وسیله وجود دارد

. 2 نرمافزارهای مخصوص افراد آسیبدیده شنوایی

نرمافزارهایی که برای ناشنوایان به بازار عرضهشده است و بیشتر روی آنها پژوهش میشود نرمافزارهایی هستند که صدا را به علائم و نشانههای تصویری قابلفهم توسط ناشنوایان ترجمه میکنند.

.2-1 نرمافزار تبدیل صدا به متن

اشاره این نرمافزار میتواند صدای ورودی را به متن و همچنین به اشاره تبدیل کند یعنی فرد ناشنوا هم میتواند صدا را که تبدیل به متن شده بخواند و هم اشاره مربوط به آن را ببیند.

.2-2 نرمافزار آموزش زبان

اشاره این نرمافزار در حین خواندن یک متن زبان اشاره را آموزش میدهد؛ یعنی زمانی که اشارهگر کامپیوتر به یک کلمه مانند مادر میرسد این نرمافزار شکل اشاره آن را نمایش میدهد تا بهصورت پویا این زبان را آموزش دهد.

.2-3 نرمافزار تشخیص صدا و تبدیل به متن

این نرمافزار دارای نمونههای داخلی و خارجی میباشد که نویسا یک نمونه داخلی آن است و نمونههای خارجی آن مثل دراگون هم موجود است که صدای ورودی راسریعاً تبدیل به متن کرده و خودکار تایپ میکند.

.2-4 نرمافزار آی کامیونیکتور

این نرمافزار دارای قابلیتهای تبدیل متن به صحبت تبدیل صحبت به متن تبدیل صحبت به صدای تولیدشده توسط کامپیوتر تبدیل صدای تولیدشده توسط کامپیوتر به صحبت میباشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید