بخشی از مقاله
چکیده
قرآن کریم مجموعه ای از تعالیم حیات بخش فردی و اجتماعی است. بدین صورت که در کنار پدید آوردن فرد صالح و تأمین سعادت مادی و معنوی هر یک از افراد، کلیه حقوق و تکالیف اجتماعی از خانواده گرفته تا نهادهای دیگر جامعه مورد توجه قرآن قرار گرفته است. به عبارت دیگر، در عین تذهیب و اصلاح فرد، تهذیب و تأمین مصلحت اجتماع نیز از نظر دور نگاه داشته نشده است.
قرآن در زمینه غریزه جنسی که عامل دوام جامعه انسانی است و در صورتی که در مسیر طبیعی خود به کار گرفته نشود می تواند مشکلات فراوانی به بار آورد در دو قلمرو فردی و اجتماعی، دستوراتی از جمله حفظ حجاب و نوع پوشش زنان، رفتار والدین در زمان آمیزش، عزت نفس و تقوی پیشگی و زدودن فقر از جامعه مطرح کرده است که اجرای آنها می تواند کاهش چشمگیر جرایم جنسی را در پی داشته باشد. به گونه ای که می توان ادعا نمود عوامل بازدارنده از جرایم جنسی در قرآن به صورت جامعی پیش بینی شده است.
مقدمه
روابط جنسی برای بقای موجودات از جمله مظاهر اصلی حیات به شمار میرود
به همین دلیل، می توان ادعا کرد که از زمان پیدایش بشر، انحرافات جنسی نیز وجود داشته و از قدیم الایام مجازات هایی برای آن در نظر گرفته شده بود
در یونان قدیم، هم جنس بازی دربین مردم به قدری رایج بود که در آثار ادبی و هنری آن کشور رسوخ کرده و حتی در آداب دینی آنها راه یافته بود
از انحراف جنسی، تعاریف متعددی از سوی جامعه شناسان، روان شناسان و علمای علم اخلاق به عمل آمده به گونه ای که هر کدام از زوایای مختلف به تعریف آن پرداخته اند. اما در یک تعریف کلی می توان انحراف جنسی را رفتارهایی خارج از معیار متعارف تلقی نمود که در جهت تسکین غریزه جنسی ارتکاب یافته و مورد تقبیح وجدان عمومی جامعه قراردارد. حال اگر همین رفتارها را قانون گذار،قابل مجازات اعلام نماید باید از واژه جرایم جنسی استفاده کرد.
قرآن نیز چه به صورت صریح و چه تلویحی از انحرافات جنسی نام برده و مجازات هایی نیز در شرع برای آن در نظر گرفته شده است. اما با توجه به اینکه مجازات نمی تواند به تنهایی عامل بازدارنده ای برای جرایم جنسی به شمار رود قرآن، راه کارهایی در جهت ممانعت از بروز آن در نظر گرفته است. در این مقاله که در دو گفتار تنظیم شده است به دنبال بررسی این موضوع هستیم که قرآن در زمینه فردی و اجتماعی چه راه کارهای بازدارنده ای را در این حوزه مورد توجه قرار داده است.
گفتار نخست: بازدارندگی فردی
قرآن انسان را موجودی دارای قوا و استعدادهای فوق العاده معرفی کرده است و ضمن توجه به ضرورت پیشگیری از سقوط اخلاقی انسان این امر را با تربیت روحی و معنوی او پیوند زده است و نکات متعددی را به این امر اختصاص داده است که توجه به آنها نه تنها موجب انصراف درونی از رفتارهای غیر اخلاقی می گردد، بلکه تعالی روحی انسان را نیز تضمین می کند.
الف- عفت پیشگی
عفت در لغت به معنای حاصل شدن حالتی برای نفس آدمی است که بدان وسیله باعث غلبه بر شهوت می شود و اصل آن، بسنده کردن بر اندک است
عفت از مهمترین فضایل انسان محسوب می شود و برخی برای معرفی آن از ضد عفت یعنی هتاکی استفاده می کنند. به همین دلیل است که در بسیاری از موارد، عفت را در مورد پرهیزکاری در خصوص مسائل جنسی استعمال کرده اند
یکی از راه های عمده پیشگیری از انحرافات و جرایم جنسی، تقویت حیاء و برنامه ریزی در جهت پرورش و ترویج آن است . حیاء، نه تنها عفت جنسی را در انسان تقویت می کند، بلکه از انواع انحرافات اجتماعی جلوگیری می کند و هر چه حیاء بیشتر باشد نیروی بازدارنده، قویتر خواهد بود.
در آیه 33 سوره نور، قرآن به کسانی که امکان ارضای نیاز جنسی از طریق مشروع برای آنان مهیا نیست می فرماید: » و آنان که امکان ازدواج ندارند باید عفت پیشه کنند تا خداوند آنان را به فضلش بی نیاز سازد.« بدین ترتیب، قرآن افراد جامعه را در بوته آزمایش قرار می دهد تا مشخص شود در مرحله محرومیت از ارضای غریزه جنسی تا چه اندازه از خود ایمان و تقوا نشان می دهند.