بخشی از مقاله

خلاصه

در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری و تحقق کسب و کار و رونق اقتصادی و حمایت از کالا و تولید داخلی بی شک بر هیج کس مخدوش نیست که جایگاه رسانه علی الخصوص فضای مجازی جلوگاه و رهرو بسیار مهمی است و از انجایی که هر روز رخ نمایی بیشتری در راستای جهت گیری ومیل مردم دارد لذا اهمیت بیشتری به خود ایجاب می کند و ازسویی در میان تمام مسائل یک جامعه، اقتصاد به عنوان یکی از مهم ترین مسائل زندگی مطرح است لذا در این پژوهش ضمن بررسی اقتصاد ایران ، به تغییر نگرش اقتصادی و استفاده از فضای مجازی جهت برند شدن و هم چنین سوق دادن جهت خرید کالای ایرانی بیان شده است و در ادامه به نقش فضای مجازی در رونق اقتصادی و تجارت اینترنتی بحث خواهد شد

.1 مقدمه

اقتصاد در تمام ابعاد یک جامعه - سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و - … از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا استقلال جامعه و قدرت مقاومت آن در مقابل حوادث طبیعی و اجتماعی، شکوه و عظمت یک جامعه در مقابل جوامع دیگر و ثبات سیاسی آن، بستگی به حل مشکلات و رفع کمبود های اقتصادی آن جامعه داردهمچنین، اقتصاد از حساسیت زیادی برخوردار است، بدین معنی که یک تصمیم گیری بجا و به موقع، درباره اموراقتصادی می تواند جامعه ای را به عظمت و ترقی بکشاند، در مقابل یک تصمیم نسنجیده و حساب نشده موجب شکست نه تنها در بعد اقتصادی بلکه در خیلی از زمینه ها خواهد شد .

امروزه در صحنه جهانی پیشرفت های جدید در عرصه های مختلف، کشورهای در حال توسعه را با چالش های عمده ای مواجه ساخته است که می توان به چگونگی بهره مندی موثر از این پیشرفت ها با هدف دستیابی به رشدی پایدار در زمینه های مختلف اقتصادی اشاره نمود.

توسعه اقتصادی یا به شکل توسعه فیزیکی است که بعضاً انرژی پایه گفته می شود و یا توسعه برپایه اطلاعات است که به آن اقتصاد دانش محور می گویند. همچنین در برخی منابع و گزارش ها اقتصاد کشورها به سه بخش منبع پایه، کارایی پایه و دانش پایه تقسیم شده اند. بر این اساس در دنیای کنونی شاهد تغییرات عمیق و اساسی در اقتصاد کشورها هستیم.

اقتصاد کشورهای منبع پایه مانند ایران بیشتر مبتنی بر فروش منابع خام متمرکز است. شاخص گروه دوم بر مزیت کارایی نیروی انسانی قرار دارد مانند کشورهای چین و ویتنام و اقتصادهای دانش پایه کشورهای توسعه یافته می باشند که اطلاعات و کاربرد آن نقش موثری در رشد اقتصادی آنها دارا می باشد و تولید و بهره برداری از دانش سهم عمده ای در ایجاد ثروت دارد.

به واقع اقتصاد جدید بیانگر وجوه یا بخشهای مختلف یک اقتصاد است که در حال تولید یا بکارگیری ابداعات و فن آوری های جدید به منظور رسیدن به یک رشد با ثبات و بلندمدت می باشد. براساس تجربیات جهانی، ارتباطات و فناوری اطلاعات یکی از بسترهای ایجاد و رشد فن آوری های جدید است که اغلب به عنوان یک هدف در سیاستگذاری های اقتصادی مورد توجه است و از اینرو بسیاری از کشورها قصد دارند که با پایه ریزی طرح ها و زیرساخت های لازم این عرصه، اقتصاد خود را از سطح اقتصاد وابسته به منابع نفتی به اقتصاد مبتنی بر دانش، ارتقاء داده تا از این رهگذر بتوانند با سرعت با تحوّلات این عرصه هماهنگ شده و از تاثیرات مثبت جانبی آن نیز بهره مندشوند.

بررسی ها در این زمینه نشان می دهد برنامه های توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشورهای مختلف روند ها و نتایج متفاوتی را داشته است. برخی از آنها برنامه های موفقی را به اجرا گذاشته و توانسته اند که ICT را به عنوان یک ابزار رشد به سرعت گسترش داده و از مواهب آن بهره مند شوند ولی برخی دیگر علی رغم برنامه ریزی ها و سرمایه گذاری در این بخش،در عمل نتوانسته اند از تاثیرات مثبت آن سهمی داشته باشند. امروزه تحوّل فن آوری های جدید اینترنتی در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات بطوری همه بخش های اقتصادی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده که سنجش، ارزیابی و پیش بینی اندازه این اقتصاد، از جمله اهداف توسعه کشورها به شمار میرود و این در حالی است که هنوز بخش ICT به عنوان یک صنعت زیربنایی کشور در حسابهای ملّی دارای جایگاه و آمار مشخصی نیست و سهم این بخش در اقتصاد کشور براساس آمار و اطّلاعات بینالمللی و نه داخلی برآورد می شود.

در این میان اثرگذاری اینترنت به عنوان بستر ارائه خدمات و تبادل اطلاعات، از طریق ایجاد یکپارچگی بیشتر میان اقتصاد و جوامع بصورت سراسری و جهانی توانسته موجب توسعه اقتصادی کشورها را فراهم نماید بطوری که اقتصاد جدید بر جنبه اینترنتی اقتصاد تمرکز دارد و توسعه آن از جهت دامنه تاثیرگذاری در حوزه های مختلف موجب شکل گیری فضای پیچیده ای به نام فضای مجازی شده است.

یکی از ابعاد توسعه فضای مجازی در کشورها توسعه شبکه های باندپهن ملّی است که به جهت اثرات مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی، یکی از برنامه های اصلی در اکثر کشورها می باشد. ادایجو بهره برداری از شبکه ملّی اطّلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور با مجموعه ای از الزامات و ویژگی ها، دارای نتایج مثبت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی بسیاری برای کشور است.

.2اقتصاد ایران

یکی از مهم ترین پایه های اقتصاد ایران که بیش از 40 درصد درآمد ارزی را به خود میدهد صادرات نفت خام است طی گزارش رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در سرفصل گزارش اقتصادی سال 1395 مقایسه سالهای 1387 و 1395 نشان می دهد صادرات نفت کاهش یافته و هم چنین با افزایش میزان تورم در سراسر دنیا و بالا رفتن قیمت تمام شده تولید نفت خام با این حال قیمت نفت تقریبا به نصف کاهش یافته و این نشان دهنده آن است که دولت درآمدی کمی نسبت به صادرات نفت که انجام می دهد دارد و این موضوع موجب آن شده که دولت را دچار چالش کمبود بودجه مقابله شود.

جدول شماره :1 تولید و صادرات نفت در سال های 1387-1395

.3تغییر نگرش اقتصادی ایران

از انجایی اقتصاد ایران بیشتر مبتنی بر فروش منابع خام متمرکز شده و از انجایی که فروش این منابع هم رو نابودی است و هم چنین بازار سیاه شدیدی ایجاد شده تا سود آوری بسیار کمی داشته باشد لازم است تا سیستم اقتصادی ایران دچار تغییرات اساسی نیز شود یکی از مهم ترین راهکارها پرورش و رشد شرکت های دانش بنیان است که طبق آمار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال حاضر 3340 شرکت دانش بینان فعال در ایران میباشند که در زمینه های مختلف فعالیت دارند پس میتوان بیان نمود که گسترش و رونق شرکت های دانش بینان میتوان جایگزین خوبی جهت صادرات و فروش نفت بدست آورد.

.4نقش فضای مجازی در رونق اقتصادی

یکی از جلوه گاه های مهم در رونق اقتصادی و تحولات عظیم استفاده از فضای مجازی جهت بهبود کسب وکار است.اقتصاد اینترنتی یا تجارت اینترنتی که از آن به عنوان اقتصاد دیجیتال یا اقتصاد جدید یاد می شود، همه بخشهای اقتصادی و اجتماعی شامل خرده فروشی، حمل و نقل، سرویسهای مالی، تولید، آموزش، بهداشت و غیره را تحت تاثیر قرار داده و قسمت اعظم کسب و کارها در این اقتصاد بر پایه فناوریهای دیجیتالی است    

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید