بخشی از مقاله
چکیده
فناوری نرم مقولهی تازهای نیست. انسان از نخستین روزهای حیات خود به شیوهای ناخودآگاه از فناوریهای نرم در قالب روشها و شیوههای سازگاری و یا استیلا بر طبیعت و پایداری خود استفاده کرده است؛ با این وجود، دستاوردهای سترگ و چشمگیر علم و فناوری در حوزه علوم طبیعی و فناوریهای سخت، پیوسته فناوریهای نرم را در سایه و حاشیه قرار داده بود؟ در حالیکه در فناوری نرم، بدن انسان بهعنوان یک کلیت زنده با شعور، احساس، افکار و ارزشها تلقی میشود
مقدمه
واژه ی تکنولوژی ریشه یونانی دارد و از دو کلمه Logic و.Techne . Techne به معنی هنرو Logie به معنی آفریده خدا می باشد تشکیل شده است Logic. در یونان قدیم به معنی علم ، دانش و خرد به کار می رفته است. .به این ترتیب تکنولوژی در ترکیب این دو کلمه هنر و مهارت در دانش و علوم را تداعی می کند و این مفهوم نهفته است که انسان خردمند درتعامل با طبیعت به قوانین عام آن دست می یابد و با بازآفرینی این قوانین در محیط و شرایط دلخواه کاربردهای مورد نظر خود را ایجاد می نماید
در حالی که جوامع بشری با شتاب بی سابقه ای به سمت جامعه دانشی پیش میروند، شواهد و روندهای جهانی حاکی از آن است که رقابت پذیری کشورها به توانایی آنها در ایجاد، به کارگیری و انتقال دانش به ویژه دانش فناورانه بستگی دارد. - فصلنامه تخصصی پارکها و مراکز رشد. - 1392طبیعی است که مانند همه کشورهای جهان فناوری فرهنگی برای کشور ما هم امری لازم است. فرهنگ می تواند دید ما را به مقوله کار و نحوه جمع آوری ثروت تغییر دهد. چرا که در کشور ما فرهنگ کار به خوبی تعریف نشده و به خاطر همین فرهنگ کار ما در مقایسه با کشورهای پیشرفته پائین تر است - کریمیان ، - 1389 فناوری به دو دسته نرم و سخت تقسیم می شود.
به طور خلاصه، فناوری نرم، فناوری اندیشه مدار درباره انسان ها، تفکر انسانی، ایدئولوژی، احساس، نگاه ارزشی، جهان بینی، رفتار انسانی و سازمانی و همچنین جامعه انسانی است فن آوری های جدید می توانند بر فرهنگ آن جامعه تاثیر بگذارند و حتی باعث تغییرات فرهنگی شوند اما اغلب چون فرهنگ جوامع ثابت بوده و به تدریج تغییر می کند پس می توان گفت کهمعمولاً تکنولوژی جدید با فرهنگ جامعه سازگار شده و حتی به عنوان پشتیبان الگوهای رفتاری آن جامعه استفاده می شوند.
امروزه در دنیا از فناوریهای نرم که شامل قاعده گذاری، تعیین روال و ایجاد ساختار و نهاد برای هدایت افراد و بنگاهها برای همکاری، ارائه اطلاعات، رعایت ضوابط، سرمایه گذاری و یا هر رفتار دلخواه برنامهریزی شده استفاده میشود. - جلال ، - 1392فناوری های نرم شامل چندین مورد میشود که فناوری نرم فرهنگی یکی از مهم ترین این مولفه ها می باشد.
فرهنگ مجموعه دانستنیها و رفتارهای تکنیکی، اقتصادی، دینی و سنتی و اعتقاداتی که اختصاص به یک جامعه انسانی معین دارد و مترادف با تمدن، جامعه قومیت نیز به کار میرود
فرهنگ را میتوان مجموع رفتارهای اکتسابی و ویژگیهای اعتقادی اعضای یک جامعه معین تعریف کرد
فرهنگ و تکنولوژی به عنوان سیستم های باز، دارای اجزایی هستند که آن اجزا نیز با همدیگر دارای روابطی سیستماتیک هستند.تغییر و دگرگونی در اجزای هر یک از سیستم ها ساختار داخلی آن را به آرایش جدیدی می کشاند و بر سیستم و یا سیستمهای دیگری که با آن در دادوستد انرژی هستند، اثر می گذارد.
روش پژوهش :
این مقاله به صورت کتابخانه ای انجام شده و در تهیه آن از کتب و مقالات فارسی و لاتین بهره برده شده است.
پیشینه:
در اوایل دوره صنعتی که دانش و تکنیک با یکدیگر عجین شده است آمیزه ی این دو شگفتی های بسیار بوجود آورده است البته تولد و رشد صنعت و تکنولوژی با انگیزه های سرمایه داری گره خورده است ولی علاوه بر آن پدیده های نوین در تصور همگان دروازه ای بود سوی دنیای جدید دنیایی که در آن بسیاری از آنچه که تا دیروز ناشدنی بود به اموری ممکن و شدنی تبدیل می شد
آلوین تافلر جامعه شناس بر جسته در موضوع تمدن و تکنولوژی موقعیت آن دوره را این گونه توصیف می کند بازرگانان و روشنفکران انقلابیون اوایل دوره ی صنعتی در واقع مسحور ماشین شده اند و گویی ماشین هیپنوتیزمشان کرده این نوع نگاه انفعالی زمینه های دیگری داشته و دارد تمامی امور پدیده ها در ابت دای تولد و تکوین تاریخچه و آینده ی خود دوران رشد و بلوغ و پیامدهای خویش را به همراه ندارد در این تجربه تازه چهره ی واقعی خویش را به تدریج نشان می دهد، این بود تکنیک سده نوزدهم تا مدت ها بدون هیچ مانعی یکه تازی می کرد و همه بی چون و چرا آن را می پذیرفتند .
بیش از یک قرن لازم بود تا تکنولوژی نوین آثار و عوارض خود را بر طرفداران جامعه صنعتی آشکار کنند . در این دوره تکنولوژی بجای آن که به عنوان موتور پیشرفت به تصویر کشیده شود به طور فزاینده ای به صورت نیروی تخریبی مهیبی که هم آزادی انسان و هم محیط طبیعی زیست او را به نابودی می کشاند تصویب شد این دوره که مصادف با دهه ی 1960 میلادی است دوره ای شوریدگی انسان غلبه تکنولوژی نام گذاری شد در حالی که دوره پیش از آن، دوره شیفتگی انسان به تکنولوژی نام گذاری شد . در دهه 1960 مباحث تکنولوژی و بحران محیط زیست به اوج خود می رسد.
کانونهایی در جهت حفظ و حمایت از محیط زیست تأسیس شده و یا فعالیت های خود را گسترش می دهند. البته این دوره ی عصیان چندی طول نکشید و احساسات شدید مخالفان فروکش کرد به همراه آن منحنی این مباحث در دهه 1970 به بعد به افول نزدیک شد پس روند تکنولوژی از دهه 1970 به بعد دوباره سیر صعودی خود را در کشورهای صنعتی در پیش گرفت
انسان از نخستین روزهای آغاز حیات خود بر کرهی خاک سرگرم تولید و گسترش فناوریهای ضروری برای همزیستی و غلبه بر طبیعت بوده است؛ اما از دوران یونان باستان انسان به شیوهای عقلایی چیستی فناوری و سرشت آن را موضوع بررسیهای خود قرار داد. از آن هنگام تاکنون درک ما از فناوری با تغییرات فراوانی همراه شده است. اما تمامی رویکردهای به فناوری، حاوی یک نکتهی اساسی است که در نظریهی بیکن تجلی می یابد:
فناوری تسلط بر طبیعت را امکانپذیر میسازد. در واپسین سالهای قرن هجدهم میلادی دنیس دیدرو، دانشمند فرانسوی اظهار داشت: فناوری نظامی متشکل از ابزارها و مقررات گوناگونی است که برای یک هدف مشترک ابداع شدهاند.
تعاریف :
تکنولوژی:
تکنولوژی عبارت است از دانش و مهارت های لازم برای تولید کالا خدمات، که حاصل قدرت فکری و شناخت انسان و ترکیب قوانین موجود در طبیعت می باشد .لذا تکنولوژی ماهیتی اطلاعاتی دارد که در چهره های گوناگون ظهور می کند. عده زیادی از صاحبنظران؛ علم را از جنس دانایی و فناوری را از جنس توانایی می دانند. به تعبیر دقیقتر، فناوری را می توان با عبارت »توانایی تبدیل ورودی معین به خروجی مطلوب« یا »توانایی کسب خروجی مطلوب از ورودی معین« تعریف کرد.
فناوری نرم:
تکنولوژی نرم به فاکتورهای انسانی لازم برای تحویل و استفاده موفق از فناوری سخت - وسیله - برمیگردد. تکنولوژی نرم شامل ارزیابی، برنامه ریزی مشارکتی، آزمایش، آموزش، ساخت تکنولوژی کمکی و شخصی سازی، تعمیر، نگهداری و بازبینی میشود.لازم است تا تکنولوژی کمکی بخوبی با مصرف کننده، وظیفه ای که باید انجام دهد، و محیط هماهنگ شود.
به طور خلاصه،فناوری نرم یک تکنولوژی عقلانی پیرامون نظرات،تفکرات انسانی،ایدئولوژی،احساست،دید ارزشی،دید جهانی،انسان و رفتار سازمانی،بعلاوه جامعه ی انسانی جهت خلاقیت و نوآوری است
فرهنگ :
در فرهنگ فارسی عمید، فرهنگ عبارت است از دانش، ادب، علم، معرفت، تعلیم و تربیت، آثار علمی و ادبی یک قوم یا ملت.فرهنگ لغات وبستر، فرهنگ را مجموعه ای از رفتارهای پیچیده انسانی که شامل افکار، گفتار اعمال و آثار هنری است و بر توانایی انسان برای یادگیری و انتقال به نسل دیگر تعریف میکند هافستد عنوان کرد که فرهنگ عبارتست از :برنامه ریزی گروهی فکری که اعضای یک گروه یا طبقه را از اعضای گروه یا طبقه دیگر متمایز می کند
فرهنگ مجموعه به هم پیوسته ای از شیوه های تفکر ، احساس و عمل است که کم و بیش مشخص است و توسط تعداد زیادی از افراد فراگرفته میشود و بین آنها مشترک است و به دو شیوه عینی و نمادین به کار گرفته میشود تا این اشخاص را به یک جمع خاص و متمایز مبدل سازد مسایل مشترکی در سازمان ها وجود دارند که ما، آنها را فرهنگ می نامیم.فرهنگ سازمانی سیستمی از معانی مشترک میباشد یا مجموعهای است از اجزای کلیدی که ارزشهای سازمانی را تشکیل میدهد.