بخشی از مقاله
چکیده:
در فرآیند تغییرات سریعی که بهواسطه تکنولوژیهای ارتباطی در بستر اقتصاد مبتنی بر دانش ایجاد شدهاست تفکر سنتی قدرت بازو، جای خود را به قدرت فکر و دانش دادهاست.مدیریت فکری انسانها بیش از هر زمان دیگر، از ارزش برخوردار شدهاست. بهگونهای که در برخی نظریههای دانشمندان به این دوره زمانی، عصر کارآفرینی اطلاق شده-است.چرا که امروزه، توسعه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشورها در سایه وجود مدیران خلاق و نوآور پیش میرود.افراد خلاق و ریسکپذیری که با برخورداری از تواناییهای بالقوه خود در زمینههای مختلف تغییر و تحول ایجاد میکنند.
بدون تردید سازمانهای عصر حاضر با تحولات و تهدیدات گستردهای روبرو هستند.از اینرو تضمین و تداوم حیات و بقاء سازمانها نیازمند یافتن راهحلها و روشهای جدید مقابله با مشکلات میباشد که به نوآوری، ابداع، خلق محصولات، فرآیندها و روشهای جدید بستگی زیادی دارد. در واقع امروزه شرکتهای تجاری، مشاوران و پژوهشگران نیاز به کارآفرینی را درک کردهاند. مقالات موجود در مجلات تجاری پرطرفدار، خبر از نفوذ تفکر و اندیشههای کارآفرینی در ساختارهای اداری میدهند. در این مقاله نیز سعی شدهاست تا از جوانب مختلف، کارآفرینی سازمانی و اهمیت نوآوری در آن تحت بررسی قرار گیرد.
مقدمه:
اقتصاد جهان در حال ایجاد تغییراتی بنیادی و اساسی برای سازمانها و بنگاهها در سرتاسر جهان است. این تغییرات، شرکت-های تجاری را ملزم میسازند تا به طور دقیق هدف خود را بررسی کرده و توجه فراوانی به انتخاب و دنبال کردن راهبردهایی داشته باشند که منتهی به سطوحی از موفقیت بالا برای بسیاری از افراد ذینفع شود. بسیاری از شرکتهای تأسیس شده در پاسخ به تغییرات سریع و چشمگیری که در محیط خارجی و داخلیشان ایجاد شده است، در ساختار عملیات خود بنیادی نو درافکندهاند.
در واقع، پس از سالها تغییر ساختار، برخی از این شرکتها از لحاظ فرهنگی، تجاری یا رقابتی با نیاکان و پدران خود شباهت اندکی دارند. قرن جدید شاهد تأکید شرکتها بر نوآوری است. این تأکید جدید بر اندیشه کارآفرینی در اثنای توسعه اقتصاد کارآفرینی در دهههای 1980 و 1990 شکل گرفت. - نائیج و همکاران، . - 1390 موج گسترده فعالیتهای اقتصادی و تکنولوژی همراه با تغییر روشها و نگرشها طی دو دهه اخیر توجه بسیاری از سازمانها را به آموزش و پرورش و همچنین جذب و بکارگیری مدیران کارآفرین سوق دادهاست.
در این میان از کارآفرین بعنوان موتور حرکت توسعه اقتصادی یاد میشود.در واقع کارآفرین عامل اصلی ایجاد خلاقیت و نوآوری میباشد.و البته کارآفرینی سازمانی فرآیندی است که در آن محصولات یا فرآیندهای نوآوریشده از طریق القاء و ایجاد فرهنگ کارآفرینانه در یک سازمان از قبل تأسیس شده، به ظهور میرسند. شکلگیری فعالیتهای کارآفرینانه بنگاه، بارزترین نشانههای کارآفرینی سازمانی میباشد.
نوآوری سازمانی در واقع اشاره به نوآوری کالا یا خدمات دارد و در آن تأکید بر روی توسعه و نوآوری در فناوری میباشد. نوآوری شامل توسعه کالای نو، پیشرفت و بهبود در کالاها، شیوهها و روندهای نو برای تولید میباشد. نوسازی، خود به معنی تبدیل سازمانها از طریق نوسازی ایدههای کلیدی هستند که بر پایه آنها بنا شدهاند. این مورد دارای اشارات ضمنی سازمانی و استراتژیک بوده و شامل تعریف مجدد مفهوم فعالیت اقتصادی، سازماندهی مجدد و معرفی تغییرات در سطح سیستم به منظور افزایش نوآوری میباشد.
این چنین سازمانهایی با قدرت پذیرش ریسک و جسارت و همچنین با ابتکاری که دارند، بیشتر میکوشند پیشرو باشند تا اینکه دنبالهرو رقیبانی که در محورهای کلیدی تجاری همچون معرفی کالاها و خدمات نو، فن-آوریهای عملیاتی و فنون اجرایی فعالیت میکنند. آنها شرایط و بستری را آماده میکنند که هر شخص یا گروهی که بخواهد میتواند در هر زمان فرآیند کارآفرینی سازمانی را خیلی سریع و آسان به اجرا درآورد و ضمنا با تحریک، تشویق و گسترش فرهنگ کارآفرینی و ایجاد آمادگی روحی-روانی و علمی کارکنان از طریق آموزش، امکان بسط و توسعه فعالیتهای کارآفرینانه در درون سازمان را فراهم میآورند. - شاهحسینی،. - 1388
کارآفرینی چیست و کارآفرین کیست؟
کلمه "کارآفرینی" از کلمه فرانسوی "Entreprenre" به معنی "تعهد به خود" نشأت گرفتهاست. کارآفرین کسی است که متعهد به پذیرفتن خطرات ناشی از فعالیت های اقتصادی، مدیریت و سازماندهی است - گودرزوند چگینی و خوشطینت، . - 2011 کارآفرینی یک راه مدیریت است که شامل به دنبال فرصت بودن، بدون توجه به منابع در دسترس و قابل کنترل است.
کارآفرینان فرصت ها را شناسایی، منابع مورد نیاز را جمع آوری، اقدام به پیاده سازی یک طرح عملی کرده، و به شیوه ای انعطاف پذیر و به موقع، پاداش خود را دریافت می کنند - رحمتی، مقیمی، الوانی و آذر، . - 2010 کارآفرینی تمرین شروع سازمانی جدید و یا احیای سازمان از کارافتاده است. به خصوص در مورد کسب و کارهای جدید، نوعی پاسخ به فرصت های شناسایی شده می باشد. کارآفرینی غالبا امری دشوار است. بطوریکه ممکن است قریب به اتفاق کسب و کارهای جدید شکست بخورند.
فعالیت های کارآفرینی بسته به نوع سازمان متفاوت هستند - شاهحسینی و دیگران، . - 2011 کارآفرینی عمل شروع یک کسب و کار جدید در پاسخ به فرصت شناسایی شدهاست. انواع مختلفی از فعالیتهای کارآفرینی بسته به نوع سازمان وجود دارد. کارآفرینی اساسا ایجاد چیزی جدید است؛ به عنوان مثال محصولات جدید، کشف روشهای جدید تولید، روبهرویی با چالشها و غیره. کارآفرینی اغلب با عدم قطعیت واقعی همراه است، به خصوص هنگامی که آن شامل فراهم- کردن و آوردن چیزی جدید است.
بنابراین کارآفرینی فرآیند کشف و شروع کسب و کار جدید است - Hussain, Sultan & . - Ilyas, 2011 کارآفرینی فعالیتی است که در خلال آن فرد کارآفرین با شناسایی/کشف، ارزیابی و بهرهبرداری از فرصتها، سعی در خلق و معرفی کالاها و خدماتی جدید، شیوههای جدید در سازماندهی و اداره ساختارهای کسب و کار، شیوههای جدید در بازاریابی، و شناسایی منشأ جدیدی از منابع اولیه دارد - یدالهیفارسی، گلابی و مهرابی، . - 1390 از دیدگاه ریچارد کانتیلون کارآفرین کسی است که مخاطره را میپذیرد و با کسی که تأمینکننده سرمایه است فرق میکند - نائیج و همکاران، . - 1390 یک کارآفرین فردی است که چیزی جدید در جامعه ایجاد میکند به طوری که آن برای مصرف کنندگان مفید است.
کارآفرین کسی است که ریسکپذیر و خطرپذیر است، تولید ایده های جدید کرده و فرصت های جدید را توسعه میدهد.و این به منظور موفقیت در کسب و کار و یا در سازمان است، چه در یک سازمان جدید و یا کسب و کاری که از قبل موجود بوده است . - Hussain, Sultan & Ilyas, 2011 - بطور کلی کارآفرین کسی است که در تولید و روابط تجاری خود منطقی است، از اشکال جدیدی از سازمان و فن آوری بهره می گیرد، محصولات جدید را توسعه و راه اندازی می کند، به بازارهای جدید ورود کرده و مقادیر بزرگی از سرمایه را بسیج می کند - . - Bulut & Sayin, 2010
کارآفرینی سازمانی:1
فرآیندی است که در آن محصولات و یا فرآیندهای ابداع شده، توسط الهام بخشیدن و ایجاد فرهنگ کارآفرینی در سازمانی که در حال تأسیس است، ظاهر میشود. به عبارت دیگر، آن مجموعه ای از فعالیتها است که از منابع سازمانی برخوردار است و برای رسیدن به نتایج نوآورانه کمک میکند . - Goudarzvand Chegini & Khoshtinat, 2011 - کارآفرینی سازمانی یک مفهوم جدید نیست.
شومپیتر در سال 1934 کارآفرینی را به عنوان یک عمل فردی، تعریف کرد و او نشان داد هر کس تنها زمانی کارآفرین است که واقعا ترکیبی از کارها را انجام میدهد. عمل نوآوری، نمایانگر مشخصه کارآفرین است، اما روشن است که کارآفرین تنها به عنوان یک مخترع تکنولوژیکی نمیباشد . - Srivastava, & Agrawal, 2011 - کارآفرینی سازمانی به عنوان یکی از راههایی شناسایی شده است که در آن سازمان میتواند ادامه انطباق با محیط رقابتی پویا را از طریق تمایلات کارآفرینی داخلی تسهیل کند . - Kuratko, Hornsby, & Mcmullen, 2011 -
کارآفرینی سازمانی می تواند به عنوان شناسایی، ارزیابی، انتخاب و سازماندهی فرصتها تعریف شود و با توجه به خطرات در داخل خود سازمان، در صنایع و در بازار، خدمت می-کند و در محیط خارجی است . - Platzek, Winzker, & Pretorius, 2011 - کارآفرینی سازمانی ممکن است شامل فعالیتهای رسمی یا غیر رسمی با هدف ایجاد کسب و کار جدید در شرکتهای از قبل تأسیس شده از طریق محصول و فرآیند نوآوری و توسعه بازار باشد. این فعالیتها در شرکتهای بزرگ، بخش - کسب و کار - ، توابع، یا در سطح پروژه، با هدف وحدت بهبود موقعیت رقابتی و عملکرد مالی یک شرکت است .
Dizgah, Gilaninia, Alipour, & Asgari, 2011 - کارآفرینی سازمانی بستگی به ظرفیت یک سازمان برای یادگیری و کشف دانش جدید و بهره برداری از دانش موجود دارد. کارآفرینی سازمانی دربرگیرنده سه عنصر عمده : نوآوری، جسارت، و تجدید استراتژیک است. به طور خاص، نوآوری اشاره به برخی فرایندها مثل ایجاد و معرفی محصولات جدید، بهینه سازی فرآیندهای تولید، و توسعه سیستم های سازمانی دارد. جسارت اشاره به رفتار شرکت از قبیل ورود به کسب و کار جدید با ایجاد و یا خرید سازمان هایی با کسب و کار جدید دارد.