بخشی از مقاله
چکیده
علاوه بر عقاید وافکار دینی موثر در کار آفرینی مشاهده می شود که اسلام به ویژگی های یک فرد کارآفرین و خصوصیات انسان با تقوا توصیه می کند نظیر مسئولیت پذیری پاسخگویی تحمل شکست امید وفعالیت و دستیابی به درجات بالاتر اجتماعی واخلاق قدرت خلاقیت ابتکار بهره گیری از فرصت ها و خودباوری. یکی از جلوه های مهم خداپسندانه کارآفرینی این است که فرد با عرضه کالا و یا خدمت ارزشی را برای دیگران فراهم سازد وهر چه مردم احساس بیشتری به محصول یا خدمات یک کارآفرین داشته باشند پاداش معنوی و مادی او بیشتر خواهد بود.
اگر کارآفرین به قصد کمک یا تلاش برای ارتقای سطح زندگی یا بهبود دیگران باشد بی شک در خدمت خود ونیازهای جامعه است ودر این صورت او یک کارآفرین واقعی خواهد بود. هدف این مقاله، بیان کلیاتی در مورد فرهنگ کار و کارآفرینی در اسلام و جامعه اسلامی بوده است. در راستای دسترسی به هدف مذکور، تعاریفی از کار، فرهنگ، کارآفرینی و فرهنگ کسب و کار به طور مختصر مورد بحث و بررسی قرار گرفته و اهمیت کار و کارآفرینی در اسلام، از دیدگاه قرآن، پیامبر - ص - و امامان معصوم - ع - مطالبی را بیان کرده است که این خود اهمیت و ارزش کار را در این موارد می رساند.
مقدمه :
اسلام همواره بشر را متوجه این نکته می کند که هر چه هست عمل است. سرنوشت انسان را عمل او تعیین می کند .این یک طرز تفکر واقع بینانه، منطقی و منطبق با قوانین طبیعت است .قرآن کریم راجع به عمل، بسیار تأکید دارد و با تعبیر رسا و زیبایی در این خصوص می فرماید : برای بشر جز آنچه که کوشش کرده است هیچ چیز وجود ندارند.
طرح مسأله :
بیکاری یک مسأله ای اجتماعی و نشان دهنده ی اتلاف انرژی نیروی انسانی است. از این رو از جمله دلایل توجه به توسعه ی کارآفرینی، می توان به قدرت آن در ایجاد کسب و کارهای جدید با ارزش افزوده ی بالا، توسعه ی کسب و کارهای موجود، افزایش درصد استفاده از ظرفیت های بدون استفاده ی تولید و به تبع آن رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی، کاهش نرخ بیکاری، افزایش سرانه ی تولید و عدالت اجتماعی، که از مهم ترین دغدغه های نظام اسلامی به شمار می آید، که بایستی بخشی از مشکلات بیکاری با ایجاد کارآفرینی مرتفع گردد.
اهداف تحقیق
آن چه از آیات قرآن کریم بهرهبرداری میشود این است که دستیابی به زندگی شایسته و سالم، در گرو بهرهگیری از معارف آسمانی، تفکر، تعقل و فعالیت مثبت، دوراندیشانه و مفید است. خطوط کلی و شاهراههای وصول به زندگی مطلوب، شکوفا کردن بخشی از استعدادهای درونی و جامه عمل پوشاندن به آنهاست؛ زیرا این حیات دنیوی و مادی، ظرفیت شکوفایی تام یا حتی بخش اعظم استعدادهای آدمی را ندارد . در نظام ارزشی و در جای جای کلام معصومین و به ویژه در نگاه پیامبر اعظم صلیااللهعلیهوآله، در امتداد آیات قرآن و خاستگاه وحی، امور اقتصادی و مقوله کارآفرینی، بخش مهمی از زندگی آدمی را به خود اختصاص داده است.
اهمیت و ضرورت تحقیق
کارآفرینی بعنوان سمبل و نماد تلاش و موفقیت در امور تجاری بوده و کارآفرینان پیشگامان موفقیتهای تجاری در جامعه هستند. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد علت توسعه ی کشور هایی همچون آمریکا ، ژاپن و آلمان که از نظر صنعتی توسعه یافته اند ، کار آفرینی است . کار آفرینی هم اکنون به عنوان یک حرفه ظهور کرده است و همانند دیگر حرفه ها باید توسعه یابد و از طریق برنامه های آموزشی و دانشگاهی خاص مبتنی بر مطالعات رفتاری و تجربی ، پرورش پیدا کند . پارسون واسملسر ، کار آفرینی را یکی از دو شرط ضروری توسعه ی اقتصادی می دانند .
- شرط ضروری دیگر به نظر آنان عبارت است از خروجی افزوده ی سرمایه - . شومپیتر نیز به علت نقش کارآفرینی در ایجاد نو آوری ، آن را محور کلیدی توسعه ی اقتصادی تلقی می کند . دراهمیت و ضرورت کارآفرینی همین بس که بین سالهای - 1960 - 1980 - در هند تنها 500 موسسه کارآفرینی شروع به کار کرده اند و حتی بسیاری از شرکتهای بزرگ جهانی برای حل مشکلات خود به کارآفرینان روی آورده اند. آماری از کشور امریکا در دست است که اشاره دارد؛ بیش از %69 از اختراعات و نوآوری ها توسط کار آفرینان واحد های صنعتی کوچک و متوسط انجام شده است .
روش تحقیق
در این مقاله از روش تتبع نظری و استنادی استفاده شده است .براین اساس کلیه مستندات و مدارک معتبر مرتبط با آموزه های اسلامی کارآفرینی و رویکردهای قرآن کریم،سنت پیامبر اسلام - ص - و ائمه طاهرین - ع - و سایر منابع موثق روایی که برای تبیین کارآفرینی محوریت داشته، مورد بهره برداری قرار گرفته است .