بخشی از مقاله
چکیده:
مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین کارآفرینی در بخش صنعت، رشد اقتصادی و نرخ اشتغال در اقتصاد ایران، بااستفادهاز مدل خودرگرسیون برداری - VAR - میپردازد. با توجه به اینکه صنعت موتور رشد و توسعه اقتصادی میباشد، و همچنین باتوجهبه فراوانی جمعیت جوان، تحصیلکرده و بیکار در ایران، توجه به کارآفرینی در بخش صنعت میتواند، نقش بسیار مهمی در ایجاد اشتغال، افزایش تولید، افزایش رشد اقتصادی و کاهش وابستگی ایران به درآمد نفت داشته باشد.
بعد از تخمین مدل خودرگسیون برداری با استفاده از دادههای سالانه اقتصاد ایران از 1338 تا 1393، نتایج نشان میدهد که کارآفرینی در بخش صنعت با 5 دوره وقفه اثر مثبت بر رشد اقتصادی و نرخ اشتغال در اقتصاد ایران دارد. رشد اقتصادی با یک دوره وقفه اثر مثبت و قابلتوجهی بر نرخ اشتغال دارد. همچنین رشد اقتصادی بر کارآفرینی در بخش صنعت تأثیری ندارد. نرخ اشتغال نیز با یک دوره وقفه اثر منفی بر کارآفرینی در بخش صنعت دارد، اما با دو دوره وقفه اثر آن بر کارآفرینی در بخش صنعت مثبت است، که اثر مثبت آن بیش از اثر منفی آن است. همچنین اشتغال با دو دوره وقفه اثر مثبت بر رشد اقتصادی دارد.
نتایج همچنین نشان میدهد بین اشتغال و کارآفرینی اثر دوطرفه وجود دارد. بنابراین دولت باید محیطی ایجاد کند که کارآفرینی را تحریک کند.
-1مقدمه
اهمیت کارآفرینی در اقتصاد از نگارش اصلی شومپیتر1 از تئوری توسعه اقتصادی در 1911 تأکید شدهاست. او اشارهکرد که فرآیند توسعه اقتصادی بنیانی است و اینکه مکانیسمهای تغییر در داخل سیستم اقتصادی میآید. کارآفرینی یکی از مکانیسمهای کلیدی تغییر اقتصادی است. افزایش سرمایه انسانی در سطح خرد بهتنهایی، رشد پایدار را پشتیبانی نمیکند، مگرآنکه شرکتها و موسسات کاملا مولد با بهرهوری بالا تأسیس شوند. کارآفرینی با این هدف کاملا ضروری است. برطبق شومپیتر تغییر در سیستم اقتصادی توسط نوآوری بهدست آمده است. مخترع چیزهایی را بهوجود میآورد و کارآفرین این اختراعات را در اقتصاد معرفی میکند. بنابراین کارآفرینان بازیگران حیاتی برای تغییر اقتصادی هستند که دانش جدید را در فعالیتها و فرآیندهای اقتصادی استفاده میکنند.
تئوریهای اخیر رشد اقتصادی بر اهمیت دانش و اثرات خارجی دیدگاه دانش تمرکز دارند، در تضاد با مقیاس اقتصادی بهعنوان موتور اولیه رشد اقتصادی - رومر3، - 1968 این پیشنهاد میدهد که اگر اقتصاد داخلی رشد بهصورت درونزا دارد، و اگر ما به بازارهای رقابتی معتقد هستیم، سپس آن تقریبا از ویژگی سرریزهای دانش در چشمانداز اقتصادی پیروی میکند. این مفهوم سریزها مسئله تکنیکی در تئوری اقتصادی بازدههای افزایشی تطبیقی را - که بهطور عمومی احتیاج به رشد اقتصادی درونزا دارند - با بازارهای رقابتی حل میکند.
اهمیت سرمایه انسانی برای رشد اقتصادی درونزا از دهه 1980 تأکید شده است. در تئوریهای نئوکلاسیکی رشد اقتصادی، درآمد سرانه تا زمانیکه تولید نهایی سرمایه بیشتر از صفر است و پساندازها مثبت است، رشد میکند. اما تولید نهایی سرمایه واقعا بهعنوان یک نتیجه انباشت سرمایه مداوم، در بلندمدت کاهش مییابد. بنابراین، توسعه تکنولوژیکی برای جبران اثر منفی انباشت سرمایه بر درآمد سرانه در مدل نئوکلاسیکی رشد اقتصادی ضروری است.
در بسیاری از کشورهای در حال توسعه صنعت یک نقش مهم را در ایجاد اشتغال، بهرهبردای از منابع و تولید درآمد و کمک به ترویج تغییر در یک روش تدریجی و مرحلهبهمرحله بازی میکند. - چادهاری4، 2015، ص - 1، باتوجهبه اینکه صنعت موتور رشد و توسعه اقتصادی میباشد، و همچنین با توجه به فراوانی جمعیت جوان، تحصیلکرده و بیکار در ایران، توجهبه کارآفرینی در بخش صنعت میتواند، نقش بسیار مهمی در ایجاد اشتغال داشتهباشد و همچنین به افزایش تولید و رشد اقتصادی منجر شود. کارآفرینی در بخش صنعت بههمراه پیشرفت تکنولوژیکی میتواند به بهبود تولیدات در بخش صنعت ایران منجر شود، که این میتواند بر افزایش صادرات غیرنفتی ایران تأثیر بگذارد و بر وابستگی ایران به درآمد نفتی بکاهد.
شومپیتر فعالیت نوآورانه را اینگونه توصیف کردهاست، "ایجاد ترکیبات جدید" با تمایز قائلشدن پنج مورد: - 1 - معرفی یک کالای جدید - 2 - معرفی یک روش جدید از تولید، - 3 - بازبودن یک بازار جدید، - 4 - تسخیر یک منبع جدید عرضه مواد خام یا کالاهای نیمه ساخته - 5 - ایجاد سازماندهی جدید از هر صنعت.
در این مقاله ما به بررسی رابطه میان کارآفرینی در صنعت، رشد اقتصادی و اشتغال در اقتصاد ایران میپردازیم. بهدلیل اثر متقابل و وابستگی میان کارآفرینی، رشد اقتصادی و اشتغال، یک مدل یکسویه به نتایج تورشدار منجر میشود. بنابراین در این مقاله بهطور همزمان اثر کارآفرینی در صنعت بر رشد اقتصادی و اشتغال درنظر گرفته میشود. و همچنین وقفههای زمانی بهمنظور درنظرگرفتن اثرات مختلف ایجاد کسبوکار جدید بر رشد اقتصادی و اشتغال درنظرگرفته میشود.
در این مطالعه پس ادبیات نظری و پیشینه تحقیق مرتبط با مطالعه حاضر به معرفی مدل پرداختهشده و سپس یافتههای تحقیق و نتیجهگیری و پیشنهادات ارائهشده است.