بخشی از مقاله
خلاصه
علیرغم اهمیت کارآفرینی صادرات و روابط دولتی در توسعه صادرات، در مطالعات گذشته توجه شایانی به این مهم نشده است. لذا این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر کارآفرینی صادرات و تاثیر آن بر عملکرد صادرات با در نظرگرفتن نقش تعدیلگر روابط دولتی پرداخته است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت جزء پژوهشهای توصیفی با روش پیمایشی می باشد.
روش گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل 150 نفر از مدیران شرکتهای کوچک و متوسطی که در استان تهران صادرات انجام دادهاند، بوده است. برای تحلیل آماری در بخش آمار استنباطی پژوهش کلیه تجزیه و تحلیلها، با استفاده از تکنیک معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی با کمک نرم افزار Smart PLS انجام شده است.
نتایج حاصل از پردازش داده ها نشان داد که تعهد صادرات مدیریتی، تجربه، شدت رقابت، و فاصله بازار بر کارآفرینی صادرات تاثیر دارد. همچنین نتایج نشان داد که کارآفرینی صادرات بر عملکرد صادرات تاثیر دارد. نتایج دیگرتحقیق آشکار کرد که روابط دولتی تاثیر کارآفرینی صادرات بر عملکرد صادرات را، تعدیل میکند. نتایج این تحقیق می تواند به ادبیات تحقیق کارآفرینی صادرات اضافه شود و همینطور میتواند برای مدیران شرکتهای کوچک و متوسط جهت افزایش عملکرد صادرات استفاده قرار گیرد.
.1 مقدمه
بنگاه های کوچک و متوسط امروزه به عنوان عامل عمده رشد ساختار صنعتی بسیاری از کشورها محسوب می شوند. این گونه صنایع برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه که در صدد احیای ساختار اقتصادی خود هستند، بسیار حائز اهمیت است که برای سرعت بخشیدن به روند صنعتی شدن، اولویت باید به رشد صنایع کوچک و متوسط داده شود. این بنگاهها اغلب بر منابع داخلی متکی بوده و بر روند رو به رشد اشتغالزائی کمک می نمایند. بنگاههای کوچک و متوسط در اقتصاد کشورها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند.
از آنجا که صادرات بین الملل، برای عملکرد شرکتهای کوچک و متوسط حیاتی می باشد، این شرکت ها ، با چالش طراحی و پیاده سازی استراتژی های صادرات مخصوص بازار روبرو هستند. در این فضای رقابتی جهان، کارآفرینی صادرات میتواند نقش بهسزایی در موفقیت شرکتهای کوچک و متوسط جهت موفقیت در بازار صادرات داشته باشد.
بنابراین تغییرات سریع بازار و شدت رقابت مدیران این شرکتها را ملزم می سازد تا به طور دقیق اهداف خود را بررسی کرده و توجه فراوانی به انتخاب و دنبال کردن راهبردهایی داشته باشند که منتهی به سطوحی ازموفقیت با احتمال بالا برای افراد ذینفع گردد.
از جمله این راهبردها داشتن کارآفرینی صادرات و توجه به نوآوری رقابتی و یادگیری به منظور بقاء و رشد در محیط بشدت رقابت پذیر و پویای امروزی است. همچنین این شرکت ها در پی آنند تا با انجام فعالیتهای کارآفرینانه و بکارگیری فعالیتهای رفتار بینالمللی گامی به سوی حل این مشکلات بردارند. لذا پژوهشگر تقویت کارآفرینی صادرات را راه حلی برای این مسئله دانسته و بر این اساس، انگیزه انجام این پژوهش فراهم آوردن دانش تجربی درباره تأثیرگذاری عواملی نظیر تعهد صادراتی، فاصله بازار بر کارآفرینی صادرات و تاثیر کارآفرینی صادرات بر عملکرد صادرات میباشد.
همچنین با توجه به نقش مهم ارتباطات دولتی، در شناسایی فرصتهای بینالمللی، این پژوهش به دنبال آن است تا ضمن شناسایی عوامل موثر بر کارآفرینی صادرات و عملکرد صادرات، نقش ارتباطات دولتی را هم به عنوان متغیر تعدیلگر بررسی کند تا پس از حصول نتایج و ارائه پیشنهادات، اقدامات لازم در خصوص افزایش عملکرد شرکتهای کوچک و متوسط را بر مبنای مطالعه صورت گرفته انجام دهد. . لذا سؤال اصلی این پژوهش این است که آیا تعهد صادراتی، شدت رقابت، فاصله بازار، منابع تجربی ارتباط مثبتی بر کارآفرینی صادراتی و عملکرد صادراتی دارد؟ و آیا ارتباطات دولتی تاثیر کارآفرینی صادرات بر عملکرد صادرات را افزایش میدهد؟
نتایج این تحقیق میتواند مدیران را در برنامه ریزی و مشخص کردن راه آینده جهت بهبود عملکرد صادرات، راهنمایی و کمک نماید تا بتوانند با استفاده از بهکارگیری کارآفرینی صادرات و ایجاد ارتباطات دولتی، استراتژی مناسبی را در انجام صادرات اعمال نمایند . از دیگر ضرورت های این تحقیق می توان به موارد زیر اشاره کرد: - 1 افزایش غنای ادبیات موضوع و کاهش خلاء موجود در زمینه تحقیقات پیشین. - 2 گسترش مفاهیم کارآفرینی صادرات، ارتباطات دولتی، تعهد صادرات و عملکرد صادرات. - 3 ارایه راهکارهای عملی برای بهبود عملکرد صادرات شرکتهای کوچک و متوسط. از سوی دیگر، از نتایج احتمالی این تحقیق می توان برای بهبود عملکرد صادرات شرکتهای کوچک و متوسط استفاده کرد.
.2 ادبیات و پیشینه تحقیق
.1.2 کارآفرینی صادرات
رشته کارآفرینی بینالملل و همچنین گرایش به صادرات شرکتهای کوچک و متوسط تازه تاسیس، در دهه اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته شده است - اویت و مک داگال1، . - 2005 کارآفرینی، و صادرات در ادبیات تحقیق مرتبط با اقتصاد، مدیریت، و بازاریابی وجود دارد. کارآفرینی صادراتی علیرغم اهمیتی که در عملکرد صادرات دارد نادیده گرفته شده است و ادبیات مرتبط با آن بسیار کمیاب است - هسلز و واناستل2، . - 2011 کارآفرینی صادرات برگرفته از کارآفرینی بینالملل میباشد که نادیده گرفته شده است - ماینلا و همکاران3، . - 2014 بنابراین ادبیات تحقیق مربوط به کارآفرینی بینالملل در زمینه ادبیات مرتبط با کارآفرینی صادرات دارای شکاف و خلا بزرگی میباشد
نانارو-گارسیا و همکاران - 2015 - 1 کارآفرینی صادرات را سرعت، درجه، و عمق صادرات تعریف میکند. ایبه و یانگ - 2001 - 2، کارآفرینی صادرات را "فرایندی که افراد، چه از طریق خودشان چه در سازمانشان، با استفاده از منابع موجود و عوامل محیطی از فرصتهای موجود در بازارهای بینالمللی، منفعت می برند" تعریف کرده است. این تعریف بر وابستگی کارآفرینی صادرات بر منابع داخلی و منابع خارجی - عوامل محیطی - ، تاکید میکند
بههرحال، تعریف ایبه و یانگ - 2001 - در مورد کارآفرینی صادرات بر صادرکنندگان کارآفرینی که صادرات خود را شروع کردهاند، اشاره میکند. ایبه در سال 2003، به ادبیات تحقیق کارآفرینی صادرات که توسط ایبه و یانگ در سال 2001 ارایه کرده بودند، اضافه کرد که کارآفرینان صادرات، افرادی هستند که در جستجوی فرصتهای بین المللی فعال و مشتاق هستند. بنابراین مباحثات آنها منجر به ایجاد سه مورد جدید در ادبیات کارآفرینی صادرات گردید. این سه عامل عبارتند از; سرعت، درجه، عمق. سرعت به زمانی که شرکت شروع به صادرات میکند اشاره دارد
بنابراین شرکتهایی که در کوتاهترین زمان ممکن شروع به فعالیت صادرات میکنند، بیشترین کارآفرینی را دارند و نشاندهنده یک گرایش بینالمللی واضح و آشکار است - گالگو و کاسیلاس5، . - 2014 درجه صادرات یا شدت صادرات به درجه گرایش شرکت صادرکننده به بازارهای بینالمللی با توجه به بازار محلی اشاره دارد - کیووالاینن و همکاران6، . - 2007 . - 2007 درجه صادرات به طور معمول با فروش صادرات، نرخ فروش کلی، اندازهگیری میشود. عمق صادرات به تعداد بازارهای خارجی که شرکتهای صادراتی از طریق آنها کسب درآمد میکنند، اشاره دارد. این مفهوم در ادبیات تحقیق مرتبط با توسعه صادرات یا تنوع صادرات وجود دارد
.2.2 منابع تجربی و کارآفرینی صادرات
منابع در ادبیات تحقیق گذشته به منابع ملموس و غیر ملموس تقسیمبندی شده است که منابع غیرملموس در شرکتها به خصوص شرکتهای کوچک و متوسط دارای اهمیت ویژهای میباشد. بارنی - 1991 - بیان داشت که منابع مبنایی برای نتایج کسب و کار هستند. همواره رابطه بین منابع و نتایج کسب و کار، موضوع قابل توجهی برای محققان در زمینه فعالیتهای صادرات بوده است
با این وجود رابطه بین منابع و کارآفرینی صادرات در ادبیات تحقیق گذشته توجه شایانی نشده است و در این زمینه خلا تحقیقاتی زیادی مشاهده میشود. در این تحقیق منظور از منابع، تجربه بینالمللی می باشد که در تقسیم بندی متعلق به منابع غیر ملموس است میباشد.
ناوارا-گارسیا، اسمیدت، و ری-مورنو - 2015 - در تحقیق خود نشان دادند که منابع تجربی بر کارآفرینی صادرات تاثیر دارد. باید توجه داشت که بین تجربه عمومی و تجربه بینالمللی وجه تمایز وجود دارد. تجربه عمومی به دانش و تجربه کسب و کار در صنعتهای رقابتی اشاره ادارد و اساس فعالیت و فرایندهای بینالمللی شدن می باشد