بخشی از مقاله
چکیده
هر نظام سیاسی به دنبال تدوین استراتژي ها و شاکله اساسی خود به همراه تبیین آرمانها، برنامه ها و ساختارها می بایست براي دفع و رفع موانع و مشکلات خود چاره برون رفت ارائه دهد. تا در مقوله کارآمدي دچار آسیب، چالش، ناکارآمدي، نارضایتی و افول نگردد. نظام جمهوري اسلامی ایران با آرمان استقلال، آزادي، مردم سالاري دینی، بسط عدالت و رفع محرومیت پا به عرصه وجود گذاشته و حدوثا و بقائا توجه ویژه به مسائل زنان داشته و دارد. تا جایگاه رفیع انسانی و ارزشهاي الهی زنان را به سطح کیفی مطلوب نائل گرداند.
مسائل زنان در کل جهان بعد از دوره مدرنیته و رنسانس عموما و در کشورهاي اسلامی و ایران قبل و بعد از انقلاب خصوصا با دیدگاهها و رویکردهاي افراطی تجدد گرایانه و دیدگاه تفریطی متحجرانه مواجهه بوده است. تدوین و عملی سازي نقشه و هندسه جامع، منطقی و عینی در زمینه حقوق و ارزشهاي فردي، خانوادگی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادي زنان شرط لازم کارآمدي نظام ج.ا.ا. در مسائل زنان می اشد.
این مقاله به روش تحلیلی، توصیفی و کتابخانه اي به تبیین جایگاه زنان در عرصه هاي مختلف در ایران بعد از انقلاب اسلامی پرداخته و با ارائه راهکارهاي عینی و عملی جهت حل معضلات و آسیب هاي مسائل زنان پرداخته است. چالشهایی از قبیل حضور زنان در ورزشگاهها، اشتغال زنان، حق طلاق براي زنان، دیه برابر زنان؛ شکنجه و تجاوز علیه زنان از چالشهاي انقلاب اسلامی در حیطه زنان نام برده شده که در این مقاله بر بحث حضور زنان در ورزشگاهها تمرکز خواهد شد. و به ارائه راهکار پرداخته شده است.
مقدمه
مسائل زنان نه تنها براي اسلام و جمهوري اسلامی ایران از دغدغه هاي اصلی بوده و در راه رسیدن به عدالت اجتماعی احقاق حق زنان نیز از مسائل بنیادین می باشد؛ بلکه دشمنان امروزه براي براندازي نظام جمهوري اسلامی از لشگر زنان استفاده می کند ا حجاب گرفته تا اشتغال و غیره را بهانه انتقاد و تخریب ج.ا.ا قرار داده و خود را مدافع حقوق زنان جلوه می دهند. تا با این شیوه زنان و مخصوصا دختران جوان را علیه نظام و رهبري و روحانیت برانگیختند.
پیشینه بحث
ناصر قربان نیا "نقدي بر منشور حقوق و مسئولیت هاي زنان در نظام جمهوري اسلامی ایران" و جمشید جعفر پور" بررسی فقهی و حقوقی اشتغال زنان" نگاشته اند. و عبدالحسین رضایی راد "تأملی بر اصلاح قانون ارث زنان در ایران " کیومرث کلانتري و محمد زارعی" قاچاق زنان به قصد فحشا - از منظر فقه جزایی و حقوق کیفري" را بررسی کرده است. قراخانلو رضا, نیسیان فریده نیز" بررسی نگرش اقشار مختلف درباره حضور تماشاچیان زن در میدان ها و رقابت هاي ورزشی مردانگ را تحقیق کرده اند.
مفاهیم
کارآمدي
آنکه کارها را به نیکوئی انجام دهد کارآمد نامیده می شود. یا شی◌ٔ قابل استعمال را کارآمد گویند. - دهخدا، 1377، ذیل واژه کارآمد - شایسته ، کاردان را نیز ذکر کرده اند. - معین، ذیل واژه کارآمد - کارآزموده، شایسته و کسی که کارها را بهخوبی انجام میدهد یا چیزي که به کار آید و سودمند باشد؛ را معناي آن دانسته اند. - عمید، 1389، ذیل واژه کارآمد - . معناي اصطلاحی کارآمدي را می توان اثر بخش بودن - - Effectiveness و موفقیت در رسیدن به اهداف با اجزاي درست برنامه ها و رفع موانع یا همان کارآیی - - Efficiency دانست. از دیدگاه سیمور لیپست کارآمدى عبارت است از تحقق عینی یا توان سیستم در تحقق کارکردهاى اساسی یک حکومت، به گونهاى که اکثریت مردم و گروههاى قدرتمند درون نظام آن را عینا مشاهده کنند.
چالش
چالش - Challenge - برگرفته از چالیش و اسم مصدر از چالشمق ترکی به معنی جدال کردن، نبرد کردن، براي پیروزي در جنگ یا امري دیگر تلاش و کوشش کردن - دهخدا، - 1377 یا امري که باید براي آن چارهاي پیدا شود. در ادبیات سیاسی به معنی مشکلات، موانع و آسیب هاي پیش روي یک نظام یا ارگان و سیستم را چالش گویند.
انقلاب اسلامی
واژه انقلاب به معنی دگرگونی و تغییر و عوض شدن است. منظور از انقلاب اسلامی تغییر و دگرونی اساسی در ساختار نظام سیاسی کشور ایران در سال 1357 و تبدیل نظام سلطنتی به نظام ج.ا.ا می باشد.