بخشی از مقاله
چکیده
دراین تحقیق قصدبراین است تا معماری اکولوژیک باکانسپت بالا بردن ذخیره انرژی،کاهش مصرف انرژیهای فسیلی و هزینه بروکاهش انتشار co2 وجایگزین کردن انرژیهای پاک تاحدامکان موردبررسی دقیقتر قرارگیرد. هدف از این تحقیق به حداقل رسانیدن نیاز ساختمان های بلند به سوختهای فسیلی،دستیابی به اصول طراحی اکولوژیک برای شهر کرج و دستیابی به روشهای ایستا برای استفاده از انرژی های تجدید پذیر است. محدوده مورد مطالعه طراحی ساختمان بلند مرتبه با رویکرد اکولوژی در منطقه عظیمیه کرج است. این تحقیق از نوع تحقیق کیفی و کمی است.
همچنین روش تحقیق توصیفی و از نوع استقرایی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق منابع اینترنتی و کتابخانهای جمعآوری گردید. مطالعات آماری، نقشه ها و تصاویر نیز مورد استفاده قرار گرفت. مطالعات میدانی به منظور بازدیدهای پیوسته از سایت پیشنهادی انجام گرفت. اطلاعات مربوط به معماری اکولوژیک به روش ساختاری، انعکاسی و تفسیری تجزیه و تحلیل می شوند.ارزیابی چگونگی تاثیر اصول مستخرج شده از معماری اکولوژیک برای پروژه مد نظر با نرم افزار اکوتکت تحلیل شد و میزان صرفه جویی انرژی در بنا با این نرم افزار محاسبه گردید.
نتایج نشان داد؛با استفاده از فرم منحنی - بیضی - جهت داشتن کمترین وجه در شرق و غرب و کشیدگی در راستای محور شرقی و غربی - فرم آیرودینامیک - میتوان انرژی های پاک و تجدیدپذیر را در ساختمان های بلند مرتبه در کرج - عظیمیه - استفاده نمود. همچنین با استفاده از فضای خورشیدی - آتریوم - ، می توان مصرف انرژی در ساختمان های بلند مرتبه در کرج - عظیمیه - را به حداقل رسانید.
-1 مقدمه
معماری اکولوژیک یکی از جریانهای مهم معماری معاصر است که به عنوان عکس العملی منطقی در برابر مسائل و مشکلات پدید آمده از عصر صنعت به وجود آمده است. معماری مدرن که زاده تحولات عصر صنعت بود با شعار سلطه بر طبیعت و کنترل بر طبیعت؛ رابطه معماری و طبیعت را نادیده گرفته و آن را برهم زد - . - 2 دهه هفتاد میلادی آغاز آگاهی یافتن از بحران های زیست محیطی بد که عکس العملهایی را در حوزه معماری نیز ایجاد کرد همه آنچه تحت عنوان معماری پایدار ،معماری اکولوژیک ،معماری سبز، معماری اکوتک، میشناسیم زاده تحول مذکور میباشد که همه اهداف کلی یکسانی داشته اما در جزئیات متفاوت است در این تحقیق قصد بر اینست تا معماری اکولوژیک مورد بررسی دقیقتر قرار گیرد.
معماری اکولوژیک به عنوان زیر شاخه ای از مباحث توسعه پایدار اهداف آن را برای همسو بودن با طبیعت و عدم تخریب آن دنبال میکند. در سال 1980 توسعه پایدار که تعریف آن تأمین کردن نیازهای کنونی بدون از دست دادن توانایی های نسل آینده برای برآوردن نیازهایشان بود مطرح گردید - . - 3 هدف اصلی توسعه پایدار تأمین نیازهای اساسی، بهبود ارتقای سطح زندگی برای همه، حفظ و اداره بهتر اکوسیستم ها و آینده های امن تر و سعادتمند تر ذکر شده است.
طراحی پایدار نیز در عرصه معماری و شهرسازی یک سبک جدید نیست بلکه یک روش و تفکر در طراحیست که اساس آن هماهنگی با طبیعت است.معماری اکولوژیک در ادامه راه طراحی پایدار به این مسأله تکیه دارد که ساختار موجود در جوامع امروز ناپایدارند و برای رسیدن به توسعه ای پایدار نیازمند یک شیوه و طرز تفکر جدید برای تغییر این ساختارهاست - . - 4
به طورکلی، معماری اکولوژیکی نظریه ایست که ویژگی های آن شامل موارد زیر است: برخورد با مشکلات به صورت اساسی و ریشهای، تغییرات ساختاری الزاماً به معنی جایگزینی سیستمهای موجود نمیداند و تکنولوژی را نفی نمیکند و حتی آن را جزئی از طبیعت میداند که باید در هماهنگی با آن عمل نماید - . - 5 با توجه به اینکه استان البرز نیم درصد از مساحت کل کشور را شامل می شود و همچنین به دلیل همجواری با تهران و ارزان بودن قیمت مسکن و زمین در مقایسه با تهران، کرج از شهرهای مهاجرپذیر کشور می باشد در حال حاضر به دلیل افزایش جمعیت ساختمانهای بلند مرتبه بسیاری در این شهر در حال احداث می باشد.
بااین تفاصیل این مقاله درصدد یافتن راه حلهایی جهت کاهش مصرف انرژی و بهره گیری از انرژی های تجدیدپذیر در ساختمانهای بلند مرتبه می باشد. از اینرو، مسئله تحقیق حاضر این است که؛ چگونه میتوان انرژی های پاک و تجدیدپذیر را در ساختمان های بلند مرتبه در کرج - عظیمیه - استفاده نمود؟ و چگونه میتوان با طرح معماری، مصرف انرژی در ساختمان های بلند مرتبه در کرج - عظیمیه - را به حداقل رسانید؟
-2 تعریف معماری اکولوژیک
اکولوژی - بوم شناسی - علم جامع نگر که به مطالعه موارد و وابستگی واکنش متقابل نظام های جاندار و بی جان کره زمین میپردازد. - . - 6 به بیان دقیق تر طراحی اکولوژیک را باید مشارکتی سودمند و مولد با طبیعت دانست.به علاوه طراحی اکولوژیک باید فعالیتی در جهت ترمیم بازسازی و تجدید سیستم های طبیعی باشد. اهمیت طراحی های ساختمانی بر اساس مشخصه های اکولوژیک امری واضح و هویدا است. چرا که این قبیل فعالیت ها نه تنها بر محیط زیست در حال حاضر تأثیر می گذارد بلکه آثار آن متوجه نسل های بعدی نیز خواهد شد و باعث بقاء و پایداری محیط زیست برای آن ها نیز می شود. - - 7
-3 اهداف معماری اکولوژیک
هدف از معماری اکولوژیک کاهش آسیب بر روی محیط و منابع انرژی و طبیعت است که شامل قوانین زیر میباشد. -1 کاهش مصرف منابع غیر قابل تجدید -2 حفظ و استفاده از محیط طبیعی -3 حفظ و ذخیره انرژی در ساختمان
-4 توجه به اکوسیستم ها و سیستم های طبیعی - 8 -
-4 عناصر تأثیر گزار در ساختمان های بلند اکولوژیک آتریوم فضای سبز عمودی: آتریوم عامل ارتباط اکولوژیک بین ساختمان و محیط بوده و انعطاف پذیری ساختمان را به عنوان یک خرد اقلیم نسبت به نوسانات دما تغییر میزان رطوبت و جریان هوای خارج تقویت نماید و اتلاف حرارتی به میزان قابل توجهی جلوگیری کرده و با افزایش میزان نورگیری پنجره های فضای مجاور آتریوم از مصرف برق می کاهد.
بام سبز: فواید اقتصادی،حفاظت از پوسته بام، فضاهای مطبوع و تفریحی. نمای دو پوسته:نمای دو پوسته با دارا بودن حداقل دو غشاء بین فضای زندگی و محیط بیرون از سایر نماها متمایز می شود. در حد فاصل این دو غشاء مسیری برای حرکت هوا تعبیه شده است که حرکت هوا از میان نما یز عمده آن از پنجره هایی با شیشه دو جداره است. فضای سبز عمودی:ایجاد فضای سبز با گلدان های گیاهی جهت تقویت روحیه افراد،دو برابر کردن زیبایی ساختمان،کاهش انعکاس گرما در دیوارهای خارجی، گیاهان دی اکسید کربن و مونواکسید کربن را جذب و اکسیژن را از طریق فرآیند فتوسنتز به خارج می دهند بنابراین محیطی خنک تر و سالم تر ایجاد می کنند - 1 -
-5 روش تحقیق
هدف این تحقیق طراحی ساختمان بلند مرتبه با رویکرد اکولوژی در منطقه عظیمیه کرج است. این تحقیق از نوع تحقیق کیفی - جمع اوری مطالب مربوط به اصول معماری اکولوژیک - است و همچنین در مرحلهای از طراحی که اصول مستخرج از مبانی در طراحی بکار گرفته میشود و با نرمافزار مورد ارزیابی قرار میگیرد نوع تحقیق کمی است. همچنین روش تحقیق توصیفی و از نوع استقرایی است.
اطلاعات مورد نیاز از طریق جستجو در سایت های اینترنتی فعال و به روز ایرانی و غیرایرانی، جستجو در پایان نامه های معماری و غیر معماری مرتبط با موضوع پروژه در دانشگاه ها.جستجو در کتابخانه های ارگان های دولتی و خصوصی مرتبط با موضوع پروژه، از جمله کتابخانه ملی ایران، کتابخانه دانشکده معماری دانشگاه شهید بهشتی، بدست آمد.
مطالعات آماری، نقشه ها و تصاویر نیز به منظور جمع آوری داده های آماری به روز مربوط به ویژگیهای اقلیمی، جمعیتی، فرهنگی و ...، تهیه نقشه های مورد نیاز و عکس های هوایی از سایت های پیشنهادی، بستر طرح و محدوده اطراف آن از مناطق آزاد، تهیه تصاویر مختلف از زوایای گوناگون سایت های پیشنهادی به هرشیوه ممکن مورد استفاده قرار گرفت.
مطالعات میدانی نیز به منظور بازدیدهای پیوسته از سایت پیشنهادی در بازه های زمانی متفاوت، جهت اشراف به وضعیت آنها در زمان های مختلف و تهیه تصاویر و کروکی ها، همچنین برداشت های رفتارهای انسانی در محل، از جمله: ترافیک شهری، نحوه ی تردد پیاده و ... و برداشت ویژگی های محیطی، بازدید از نمایشگاه تکنولوژی معماری و ساختمان موجود در ایران، جهت آشنایی هر چه بیشتر با تکنولوژی های مرتبط با پایداری بنا و پی بردن به نیازهای اینگونه بناها و کمبودهای موجود در آنها، از جمله مرکز تکنولوژی ساختمان مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان ایران و ... انجام گرفت. اطلاعات مربوط به معماری اکولوژیک به روش ساختاری، انعکاسی و تفسیری تجزیه و تحلیل می شوند.ارزیابی چگونگی تاثیر اصول مستخرج شده از معماری اکولوژیک برای پروژه مد نظر با نرم افزار اکوتکت تحلیل می شود و میزان صرفه جویی انرژی در بنا با این نرم افزار محاسبه می گردد.
-6 بررسی محدوده مورد مطالعه
شهر کرج با ارتفاع 1320 متر از سطح دریای آزاد، در دامنه جنوبی رشته کوه البرز و در رودخانه کرج قرار دارد. بلند تربن شهر درشرق خلج باد و پست ترین نقطه شهر در جنوب شهر به ارتفاع 1275 متر از سطح دریا است.شیب کلی شهر از شمال به جنوب می باشد، لیکن اراضی دو طرفه روخانه با شیب تند به آن منتهی می شود. از نظر زمین شناسی، اراضی شهر از آبرفتهای رودخانه کرج و کوهستانهای اطراف تشکیل شده و شامل رسوبات رسی، شنی است.
- WWW.googleearth.com - منطقه کرج به لحاظ اقلیمی تحت تاثیر ارتفاعات البرز و دره چالوس و رودخانه کرج قرار دترد که موجب خنک و مرطوب تر شدن این منطقه نسبت به تهران میگردد. و این تمایز، تقریباً در تمام طول سال مشاهده می گردد. علت اختلاف دمای کرج نسبت به تهران به خصوص در شبها به سبب نزدیکی کرج به ارتفاعات شمالی و سرد شدن شبانه این دامنه ها و وزش باد کوه به دشت می باشد. دور بودن کرج از دشت کویر نیز موجب برودت و رطوبت یشتر این نقطه نسبت به تهران در فصول مختلف سال به ویژه در تابستان می گردد.