بخشی از مقاله
چکیده
امروزه شهرها با توجه به رشد روز افزون جمعیت و بالاتر رفتن قابلیت خرید خودرو از جانب اقشار مختلف جامعه به مجموعه ای تبدیل شده ، مملو از خودروهای در حال حرکت، ساکن، سرگردان که به تمام نقاط شهر گسیل می نمایند.در سطح شهرها نقاطی به مراتب بیشتر از نقاط دیگر جاذب جمعیت بوده و رفت آمد زیادی به آن صورت میگیرد،که اماکن تجاری و درمانی از آن جمله می باشد.در شهرهای کوچک که هسته مرکزی شهر به طور عام در بر گیرنده این مکانهای جاذب می باشد.اما در کلانشهر ها به دلیل گسترش شهر به نقاط جاذب با فواصل متنوع سرویس دهی خدمات شهری به آن با مشکلات فراوان مواجه است.
در کلانشهر رشت به دلیل رشد بی سابقه ارزش زمین در سالهای اخیر و منفعت زیاد آن برای افراد بومی و جهش اقتصادی ناگهانی،شهر دچار یک خیز سریع به سمت حمل و نقل شخصی با زیرساخت های قدیم شد.گسترش شهررشت و بالا رفتن جمعیت، تجاری سازی اغلب نقتط مرکزی شهر و بالا بردن مقدار جذابیت سفر،باعث شده نیازمند یک خدمات دهی شهری عظیم شود.از جمله این خدمات می توان به پارکینگ های مختص به هسته تجاری و درمانی شهر اشاره کرد.
دراین پژوهش تلاش شده با کندوکاوی در ملاحظات و اصول طراحی پارکینگ های تجاری در کلانشهر رشت،نسبت به رفع کمبودهای موجود قدمی رو به جلو برداشته شده باشد. نوع پژوهش حاضر به عنوان یک مطالعه کاربردی با شیوه توصیفی - تحلیلی و روش مطالعه پژوهش نیز اسنادی، تحلیلی، پیمایشی است. در این تحقیق بر آن هستیم با مطالعات میدانی و کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پرداخته شود و با استفاده از نرم افزار SPSS نسبت به تحلیل داده ها اقدام نمودیم.
مقدمه
برای به وجود آمدن هر شهری نیاز به زیر ساخت هایی می باشد که با وجود آنها شهر می توان حیات خود را بدست آورد.شهر ها با توجه به مقیاس خودبه نسبه دارای خدمات با حدودمختلف می باشد.کلان شهر های ایران با توجه به رشد نامتعارف خود در اغلب مواردبا مشکلات خدماتی،زیرساختی همچون ساخت پارکینگ های کارا روبرو بوده اند.در این پژوهش تلاش شده با در نظر گرفتن شاخص ها و اصول طراحی پارکینگ های کاربری های تجاری و کندوکاوی در آن بهترین مکان با در نظر گرفتن موارد ذکر شده را برای کلانشهر رشت مشخص کرد.
روش تحقیق
نوع پژوهش حاضر به عنوان یک مطالعه کاربردی با شیوه توصیفی - تحلیلی و روش مطالعه پژوهش نیز اسنادی، تحلیلی، پیمایشی است. ابزار گردآوری دادهها در این پژوهش، استفاده از منابع آماری، کتابخانهای، اینترنتی، نقشههای طرح تفصیلی و نقشههای طرح بازنگری طرح تفصیلی شهر رشت و آمارهای آن است که به شیوه ترکیبی با استفاده از مدلهای کاربردی مورد مطالعه قرار گرفته است.تعداد 30 نسخه پرسشنامه تهیه و در جهت رسیدن به هدف تعیین شده و صحت پاسخهای پرسش ها، بین کارشناسان شهرداری ،سازمان نظام مهندسی و کارشناسان شهرسازی توزیع گردید.
مبانی نظری پژوهش
تعریف پارکینگ
متوسط سطحی که برای توقف هر اتومبیل در نظر گرفته می شود، 14 متر مربع است .اگر متوسط تعداد سرنشین هر اتومبیل دو نفر فرض شود، به طور متوسط، هر سرنشین اتومبیل به حداقل 7 متر مربع از سطح شهر برای ایجاد پارکینگ نیاز دارد وچون اتومبیل وسیله شخصی است، حداقل دو جای پارک لازم دارد؛ یکی در محل سکونت و دیگری در محلکسب و کار یا محلهایی نظیر مراکز خرید و مرکز شهر.[1]
مکانیابی پارکینگ
مکانیابی پارکینگ یعنی پیدا کردن محلی مناسب برای احداث پارکینگ که هم از لحاظ هزینه و هم از نظر پاسخ گویی نیازهای منطقه مورد مطالعه،مکان بهینه باشد.
عوامل موثر در تهیه طرح کاربردی پارکینگ
عوامل بسیاری در تهیه بهترین طرح کاربردی برای یک پارکینگ خاص مؤثر هستند که عبارتند از - نمودار: - 1
انواع پارکینگ
پارکینگ ها به دو دسته تقسیم می شوند: نمودار:2 انواع پارکینگ پارکینگهای حاشیه ای: این نوع پارکینگ ها در حاشیه معابر واصطلاحاً در بَر«» معابر قرار دارند. بنابراین از لحاظ ارزش گذاری دارای مرغوبیت بیشتری بوده و در موقعیت املاک تجاری قرار دارند وعمدتاً مشاهده می گردد اینگونه پارکینگها در حاشیه معابر مناطق مرکزی احداث می گردند که دارای بافت تجاری و اداری هستند. پارکینگهای غیرحاشیه ای: برعکس پارکینگهای حاشیه ای حتی المقدور توصیه می شود ورودی و خروجی پارکینگهای غیرحاشیه ای دسترسی مستقیم به معابر اصلی نباشند و به عبارت دیگر توصیه می گردد پارکینگ در بَر«» معابر اصلی قرار نگیرد و یا حداقل دسترسی مستقیم برای آن ایجاد نشود.