بخشی از مقاله
چکیده
امروزه طراحی و دکوراسیون داخلی یکی از با اهمیت ترین مسائل مطرح شده با هدف ایجاد راحتی و امنیت و زیبایی فضای سکونت و رفع نیازهای روز بشری است.بسیاری از معماران و طراحان داخلی فنگ شویی،این هنر باستانی چینی را در آگاهی شان از مقوله طراحی به صورت کلی وارد میکنند و مفاهیم جهانشمول آن را در خصوص طراحی مطلوب دارای اهمیت اساسی می دانند.فنگ شویی اگر به شکل مناسب به کار گرفته شود،به برقراری تعادل در سیلان انرژی در محیط کمک کرده و امکان خلق خانه هایی دارای حداکثر انرژی، سلامتی و هماهنگی در اختیارمان قرار می دهد.
فنگ شویی ما را به سمت استفاده ی دقیق از نور،رنگ،مواد و قرارگیری مبلمان سوق می دهد.انرژی منفی را حذف کرده و موجبات آرامش درون،سلامت و برکت در محیط خانه را فراهم می آورد.فنگ شویی منعکس کننده ی این آگاهی فزاینده است که همه چیزها در جهان از درون با هم مرتبط هستند.فنگ شویی یک هنر شهودی است که حس هارمونی در آن بسیار مهم است و شما با چند اصلاح کوچک در چیدمان منزلتان میتوانید انرژی ها را با خود هماهنگ کنید.این یک نظریه آرمانی نیست بلکه روشی است که سودمندی آن در طول قرن ها ثابت شده است.
از آنجایی که اکثر اوقات افراد در منزلشان سپری می شود،در این مقاله سعی شده است به کاربرد اصول و قوانین فنگ شویی در طراحی داخلی منازل مسکونی پرداخته شود و به تفکیک،اجزای مهم منازل مسکونی در فضاهایی چون فضاهای ورودی،اتاق نشیمن،آشپزخانه،دفتر کار خانگی،اتاق خواب،اتاق بچه ها،حمام و دستشویی مورد بررسی قرار گیرند.
مقدمه
فنگشویی هنر باستانی و قسمتی از تعالیم مذهبی - فلسفی تائوئیسم در چین است. ترجمه لغوی فنگشویی باد و آب است و مفهوم آن این است که هر آنچه در پیرامون ماست از انرژی فعال بهوجود آمده است. حتی اشیایی بیجان مانند صندلی، میز و ساختمان اداری دارای انرژی سیال هستند.
فنگشویی هنر و علم زندگی متعادل و هماهنگ بین انسان و طبیعت پیرامون اوست. از هزاران سال پیش چینیها خانههای خود را به کمک فنگشویی مکانی برای خوشبختی میساختند و میآراستند.
فنگ شویی دانش استفاده از قوانین هوشمند طبیعت در کنار ویژگی هایروحی،جسمی،علایق،احساسات و اهداف افراد در راستای ایجاد هماهنگی،تعادل،آرامش و موفقیت در زندگی است. فنگ شویی،دانشی است که ذهن،جسم و محیط را با قوانین طبیعت هماهنگ کرده و همچنین به افزایش حس خوب فضا کمک می کند.افراد هر روز در فضاهای متفاوتی قرار می گیرند. در برخی از این فضاها با حس خوب و خوشایندی مواجه می شوند و در برخی از فضا هیچ نیرو یا حس خوبی آن ها را مجذوب محیط نکرده و دوست دارند به سرعت از آن فضا خارج شوند.
این حس در دانش فنگ شویی به "فنگ شویی مناسب یک فضا"در مقابل"فنگ شویی نامناسب فضای دیگر"تعبیر می شود. دانش فنگ شویی با اهمیت دادن به خصوصیات و ویژگیهای ذاتی هرفرد،تغییرات فصل ها و جهات جغرافیایی قرار گیری یک فضا و همچنین استفاده ازانرژی های طبیعت،پلی را بین زندگی ماشینی انسان وطبیعت هوشمند خداوندی برقرار می کند که نتیجه آن افزایش سطح رشد و سلامتی روانی وجسمی،آرامش،و موفقیت در فضاهای زندگی وکار است.
این دانش سالهاست در بسیاری از کشورهای دنیا به عنوان شیوه پایه در معماری داخلی و خارجی از سوی طراحان مورد توجه قرار گرفته و ساختمانهای مشهور زیادی نظیر برج العرب-دبی،اپرای سیدنی-استرالیا،فرودگاه توکیو-ژاپن،برج تایپه -101تایوان و صدها ساختمان دیگر با استفاده از این دانش طراحی و اجرا شده است.در مواجه شدن با هر یک از ساختمان های طراحی شده با اصول فنگ شویی،علاوه بر حفظ کاربری فضا،زیبایی و همچنین تاکید بر یک مفهوم خاص می توان حس بسیار خوبی را از آن فضاها دریافت نمود .
دانش فنگ شویی به بخشهای مختلفی تقسیم می شود: .1فنگ شویی ذهن .2فنگ شویی جسم
.3فنگ شویی محیط - به 4 بخش تقسیم می شود - -انتخاب زمین - شکل،جهت قرارگیری و انرژی زمین -
-معماری خارجی - طراحی پلان یا نقشه و نحوه قرارگیری دیوارها در فضا - -معماری داخلی - طراحی فضای داخلی به همراه دکوراسیون و چیدمان فضا -
-محیط خارجی،باغ و فضای سبز - طراحی فضاهای سبز،پارک،باغ،باغچه،فضاهای شهری - تعالیم فنگشویی بر اصول انرژی »چی«، یین و یانگ و عناصر پنجگانه و جهات هشتگانه متکی هستند. برخلاف دنیای غرب که ماده را نقطه مرکزی همه چیز میداند، از دیدگاه چین باستان انرژی و قدرت زندگی نقش تعیینکنندهای داشته و دارد. بزرگترین هدف فنگشویی یافتن مکانی است که سلامت روحی و جسمی و بهطور کلی زندگی ما در آن از انرژی چی بهطور مثبت تاثیر پذیرد.
انرژی چی:
این انرژی در جهان هستی و کائنات جریان مییابد و تمام موجودات جاندار و بیجان را به یکدیگر مرتبط میسازد. چی در بدن انسانها، جانوران، گیاهان و در ساختمانها جریان دارد. چی هم به طرف خارج و هم به درون بدن جریان دارد. هر انسان، حیوان، گیاه و ساختمانی چی منحصر به فرد خود را دارد که با چی محیط پیرامون آن درهم میآمیزد. بنابراین، هر یک از ما نهتنها با محیط پیرامون خود بلکه در نهایت با تمام هستی و کائنات در ارتباط قرار داریم. انرژی چی به محیط، احساسات و عواطف درونی و همچنین بر وضع روحی و جسمی ما بستگی دارد. چی از میان ساختمانها جریان مییابد و از در و پنجرهها به ساختمان داخل و از آن خارج میشود، حتی کمی به مواد سختی مانند دیوار نیز نفوذ میکند؛ بنابراین فرم ساختمان، وضعیت درها و پنجرهها و بهخصوص نوع مواد مصرفی در ساختمان میتواند جریان چی را تغییر دهد.
ایدهآل آن است که این انرژی همچون رودخانه کوچکی از خانه ما عبور کند، به هیچ وجه نباید آن را مسدود کنیم یا جریان آن را تسریع سازیم. برخی از مواد بهخصوص مواد مصنوعی انرژی چی منفی منتشر میکنند. تاریکی، بینظمی، گرد و خاک و رطوبت نیز باعث توقف جریان چی میشوند. جریان چی بسیار شدید ممکن است باعث برهم خوردن تعادل شود، بنابراین در ساخت خانهها باید از راهروهای باریک و بلند اجتناب شود و اتاقها در خط مستقیم قرار نگیرند. در آپارتمانها و خانههایی که دارای گوشهها و زوایای تیز هستند جریان چی مخدوش میشود و به انرژی مخرب - شا - تبدیل میشود و ممکن است روی سلامتی تاثیر منفی داشته باشد.
یین و یانگ
یانگ نیروی فعال،مردانه و مثبت است،در حالیکه یین،نیروی زنانه،منفی و منفعل است.البته این به این معنا نیست که یانگ خوب است و یین بد.در حقیقت این تحریفی ناشایست است.یین و یانگ نیز مانند روز و شب و تابستان و زمستان بخشی از یک چرخه بزرگ هستند.چینی های باستان معتقد بودند که یین نطفه قطب مخالفش یعنی یانگ را در درونش دارد و بالعکس.در حقیقت یین و یانگ همیشه به عنوان مخالف های مکمل شرح داده می شوند.بنابراین وقتی ما احساس خوبی درباره خودمان یا جایگاهمان در دنیا یا حتی خانه مان - یا کلا هر مکان دیگری که در آن احساس شادی میکنیم - داریم،یین و یانگ در عالی ترین وضعیت تعادلی خود در نظر گرفته می شوند.این هدف اصلی فنگ شویی برای برقراری دائم و همیشگی این تعادل و در نهایت،بوجود آمدن آرامش و هارمونی است.جدول زیر فهرست برخی از مفاهیم مکمل یین و یانگ است.
هر فردی با توجه به تاریخ تولد ، شخصیت ، شرایط خانواده و محیطی که در آن رشد کرده است ، دارای سه عنصر می باشد:
الف- عنصر سال: این عنصر بستگی به سال تولد داشته و بین زن و مرد مشترک است.
ب- عنصر شخصی - عدد کوا-عدد کی - : این عنصر به سال ، روز و ماه تولد بستگی داشته و بین زن و مرد متفاوت است.
ج- عنصر اکتسابی: این عنصر برگرفته از شرایط خانوادگی ، محیطی و شخصیتی می باشد.
در اینجا ما به بررسی روش بدست آوردن عنصر دوم هر فرد یعنی عنصر شخصی می پردازیم که در دانش فنگ شویی اهمیت ویژه ای دارد.
مرحله اول: تاریخ تولد افراد به میلادی را محاسبه می کنیم.
متولدین از 1 فروردین تا 11 دی: سال هجری شمسی =621 + سال میلادی متولدین از 11 دی تا آخر اسفند: سال هجری شمسی =622 + سال میلادی
مرحله دوم: دو رقم آخر سال تولد را با هم جمع میکنیم تا به یک عدد یک رقمی برسیم و بعد طبق رابطه زیر ، برای مردان عدد 10 را از عدد تک رقمی بدست آمده کم کرده و برای زنان عدد 5 را با عدد تک رقمی بدست آمده جمع کرده تا عدد کوا بدست آید.