بخشی از مقاله
چكيده:
هدف مطالعه حاضر بررسي يادگيري به شيوه وارونه در آموزش عالي است. يادگيري وارونه روشي دانشجو محور و فعال است كه جريان متداول كلاس هاي سنتي در آن معكوس مي شود. طبقه بندي بلوم چارچوبي را براي مقايسه كلاس سخنراني محور با كلاس وارونه فراهم مي كند. مدرسان مدل وارونه روي پيامدهاي يادگيري سطوح بالاتر در طي زمان كلاسي و نتايج سطوح پايين در خارج از كلاس تمركز مي كنند. بدين معني كه روش وارونه تماشاي يك فيلم قبل از كلاس و سپس حضور در كلاس براي بحث هاي با عمق بيشتر مانند قضاوت، تجزيه و تحليل و تركيب است.
اگر دانشجويان با مطالب اساسي قبل از كلاس كار كنند آنها براي بدست آوردن اطلاعات و شركت در بحث هاي سطوح بالاتر با همكلاسي ها و مربي آماده تر هستند. نگاه ديگر در مورد كلاس وارونه تمركز روي درگير كردن دانشجويان در فرايند يادگيري است. بنابراين مطالعه حاضر به بررسي مدل يادگيري وارونه، مزايا و چالش هاي آن در آموزش عالي مي پردازد.
١- مقدمه
امروزه آموزش عالي در حال پياده سازي روش هاي جديد تدريس مانند شيوه هاي يادگيري مبتني بر فيلم با هدف دور شدن از كلاس هاي درس سنتي است. سخنراني هاي ويديويي محبوبيت شان در حال رشد است و استفاده از آنها در داخل و خارج كلاس رو به افزايش است. بسياري موسسات آموزش عالي، آنها را به عنوان يك محيط اصلي يا به عنوان ابزاري براي بهبود فرايند يادگيري استفاده مي كنند]١.[
با وجود اين، صرف استفاده از فيلم ها در كلاس به خودي خود باعث بهبود نيست و انتخاب يك رويكرد آموزشي مناسب هنگام طراحي محيط هاي يادگيري مبتني بر ويديولازم است]٢[ يكي از شيوه هاي اخير كه از فيلم به عنوان يك ابزار براي يادگيري استفاده مي كند كلاس هاي وارونه است و در بسياري مواقع ديده شده كه نتايج فيلم هاي معرفي شده در يك طراحي يادگيري با اين روش، همگراست.
٢-كلاس وارونه
كلاس وارونه٦٩ يك موضوع مهم در آموزش عالي است. ايده ها و نظرات در مورد محيط هاي يادگيري وارونه متفاوت است. برخي آن را شيوه اي ديگر در مورد يادگيرنده محوري در نظر مي گيرند. برخي آن را به عنوان برنده ترين روش يادگيري مي دانند. برخي ديگر روش وارونه را جريان زود گذر ديگري مي بينند كه در نهايت دوره خود را طي خواهد كرد.
متداول ترين توصيف استفاده شده از كلاس وارونه، يك محيط يادگيري است كه در آن فعاليت هاي مرسوم مانند تكاليف، كه در حال حاضر در خارج از كلاس تكميل مي شود، در كلاس و در طي زمان آموزش تكميل مي گردند و فعاليت هايي كه معمولا در كلاس تكميل مي شوند، در روش وارونه توسط خود دانشجويان و قبل از كلاس انجام مي شوند و سپس در كلاس با همكلاس ها يا مربي خود روي آنها كار مي كنند ]٣.[
اگرچه كلاس وارونه ايده آشنايي است اما وارونگي مي تواند معناي بيشتري از تماشاي فيلم هاي سخنراني باشد زيرا فيلم سخنراني هنوز يك سخنراني است. يكي از اهداف اساسي كلاس وارونه فراتر رفتن از سخنراني به عنوان شيوه اصلي ارائه اطلاعات و سازمان دادن زمان كلاس است. يك سخنراني كه خوب پرورش يافته مي تواند موثر باشد اما اغلب مربيان با كنار نهادن آموزش هاي معنادار و راهبردهاي يادگيري، بيش از حد بدان تكيه مي كنند.
يك كلاس وارونه اجازه معرفي روش هاي جديد براي انجام كارها را به مربيان مي دهد با اينحال هر كار جديدي به طور كلي مستلزم گذر از موارد قديمي است. در اين روش مربيان نياز دارند كه اجازه داشته باشند از اتكاي خودشان به سخنراني كم كرده و با معرفي استراتژي هاي يادگيري فعال كه دانشجويان در مركز تجربه يادگيري باشند روي روش هاي ديگر براي افزايش يادگيري تمركز كنند. توصيف ديگري از روش وارونه، حركت از يك محيط يادگيري معلم محور به محيط يادگيري يادگيرنده محور است. و يا تغيير استراتژي هاي فردگرايانه به جمع گرايانه توصيف ديگري است.
همچنين آن تغييري در فعاليت هاي فردي مانند آزمون ها، برگه ها و حل تكاليف است. نكته كليدي كامل كردن اين تكاليف در طي زمان كلاسي است. روش وارونه ممكن است شامل تكنولوژي باشد يا نباشد. برگمن و سام٧٠ معتقدند در نهايت وارونگي يك كلاس شامل تغيير جهت انرژي از مربي به دانشجويان و سپس استفاده از نفوذ اهرم هاي آموزشي به منظور ارتقا محيط يادگيري است. البته ابزارهاي آموزشي محدود به تكنولوژي نيست]٤.[ در حاليكه فيلم ها و ديگر ابزارهاي تكنولوژيكي مي توانند در يك كلاس وارونه موثر واقع شوند ولي لازم هم نيستند. ماهيت وارونگي در واقع تمركز بر روي دانشجويان است.
طبقه بندي بلوم چارچوبي را براي مقايسه كلاس سخنراني محور با كلاس وارونه فراهم مي كند. مدرسان روي پيامدهاي يادگيري سطوح بالاتر در طي زمان كلاسي و نتايج سطوح پايين در خارج از كلاس تمركز مي كنند. بدين معني كه روش وارونه تماشاي يك فيلم قبل از كلاس و سپس حضور در كلاس براي بحث هاي با عمق بيشتر مانند قضاوت، تجزيه و تحليل و تركيب است. اگر دانشجويان با مطالب اساسي قبل از كلاس كار كنند آنها براي بدست آوردن اطلاعات و شركت در بحث هاي سطوح بالاتر با همكلاسي ها و مربي آماده تر هستند. نگاه ديگر در مورد كلاس وارونه تمركز روي درگير كردن دانشجويان در فرايند يادگيري است.
٣- تعريف يادگيري وارونه
در مدل يادگيري وارونه، معلمان فضاي يادگيري مستقيم گروهي بزرگ را به فضاي يادگيري فردي تغيير مي دهند. به كمك يكي از تكنولوژي هاي متنوع، معلمان سخنراني شان را ضبط مي كنند و روي صفحه هاي نمايش روايت مي كنند، آنها بر روي دسك تاپ كامپيوترشان كار انجام مي دهند و ويديوهايي را براي كارشان تهيه مي كنند. يا از درس هاي ويديويي سايت هاي اينترنتي كمك مي گيرند.
بسياري از مربيان وارونه كارشان را با استفاده از مواد در دسترس شروع مي كنند. فيلم ها در هر زمان و مكاني در دسترس دانشجويان هستند در خانه، در سالن مطالعه، در اتوبوس و حتي در بيمارستان. با سرمايه گذاري روي آماده سازي دانشجويان، مربيان مي توانند زمان بيشتري را به انواع راهبردهاي فعال يادگيرنده محور مانند انجام تحقيق يا كار روي پروژه هاي كلاسي اختصاص دهند. همچنين زمان كلاس را براي بررسي درك و فهم هر دانشجويي صرف كنند و اگر لازم بود به ارتقا تسلط به روش كمك كنند]٣.[