بخشی از مقاله

چکیده

زنجیره تامین یکی از فرایند هایی است که از طریق اشتراک اطلاعات حاصل شده و به عکس العمل های مشتری بر می گردد. اطلاعات شخصی و محرمانه ای که معمولا در طی عملیات چرخه تامین مورد استفاده قرار می گیرند حفظ کیفیت آنها از ایجاد تغییر، مسئله ای بسیار مهم می باشد. در این مقاله به نقش حساس اشتراک اطلاعات در ارتباط میان کیفیت اطلاعات و عملکرد زنجیره تامین پرداخته شده است.

به همین منظور از طریق پرسشنامه اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در سال 1393جمع آوری شد. پس از توزیع پرسشنامه ها 98 نسخه جمع آوری شد که با حذف پرسشنامه های تکمیل نشده، در نهایت از 86 پرسشنامه - حدود 42 درصد - به عنوان نمونه نهایی برای تجزیه و تحلیل استفاده شد. آزمون تست کرویت بارتلت بر روی درجه همبستگی میان متغیرها و شاخص کیزر- مییر- اولکیم - KMO - ، تناسب این نمونه را مورد تأیید قرار می دهد.

ضریب آلفاکرونباخ برای پایایی درونی تست در هر مقیاس محاسبه شده استنتاج شد. نتایج نشان می دهد که اشتراک اطلاعات، نقش واسطه گری بین کیفیت اطلاعات و عمکرد زنجیره تامین ایفا می کند. همچنین اشتراک اطلاعات باعث بالا رفتن عملکرد زنجیره تامین می گردد . نتایج نشان می دهد که اعمال مدیریت بر روی زنجیره تامین باعث افزایش کیفیت و اطمینان پذیری اطلاعات می شود.

مقدمه

افزایش رقابت های جهانی شرکت های بین الملی را مجبور به داشتن مدیریتی به مراتب بهتر در زنجیره تامین شان کرده است. مدیریت زنجیره تامین - SCM - به سازمان ها پیشنهاد می کند که ارتباط تکنولوژیکی با مردم برقرار کرده و توانایی های خود در زمینه داد و ستد و    میزان قدرت پاسخگویی به نیاز های مشتریان را معرفی نمایند . - آنتونیادیس و آنانیکاس2004، سرداریس و همکاران 2014، شیخ عبدالقادر 2013، ماریناگی و اکریووس2011، ساکاس و همکاران - 2014 اقدامات SCM، فعالیت هایی هستند که امکان مدیریت مؤثر زنجیره عرضه را به عنوان یک مجموعه کل فراهم می آورند.

لی و همکاران - 2005 - ، شش بعد از اقدامات SCM را شناسایی کردند که عبارتند از: مشارکت موثر یک عرضه کننده، رابطه مشتری، به اشتراک گذاری اطلاعات، کیفیت اطلاعات، اقدامات ضعیف داخلی و تأخیراندازی - تعویق - . بررسی انجام شده توسط لی و همکاران - 2006 - نشان داد که سطوح بالاتر اقدامات SCM می توانند به ارتقاء مزیت رقابتی و بهبود عملکرد سازمانی منجر گردند. دیگر محققین - تان، کانان و هندملد 1998؛ کرتمیکوس و بساکاس، - 2014 اظهار داشتند که اقدامات زنجیره عرضه به مسائل مدیریت مواد و عرضه، عملیات ها، فن آوری اطلاعات و اشتراک اطلاعات و خدمات مشتری مربوط می شوند.

کیم - 2006 - به بررسی روابط میان اقدامات SCM، توانایی رقابت، سطح یکپارچگی زنجیره عرضه و عملکرد شرکت پرداخت. تحقیق وی نشان می دهد که یکپارچگی زنجیره عرضه ممکن است در مراحل اولیه ضروری تر باشد. زمانیکه یکپارچگی زنجیره عرضه کامل می شود، شرکت می تواند بر عمل SCM و توانایی رقابت متمرکز شود. دیدگاه های اخیر در خصوص SCM شامل یک بعد دیجیتالی می شوند - رای، پانتایاکونی و پانتایاکونی - 2006 که به این معناست که یکپارچگی فرآیندهای تجاری از طریق فن آوری اطلاعات - IT - بر روی پلتنوم اینترنت اجرا می شود.

تفاوت اصلی بین SCM دیجیتالی و SCM سنتی در این است که شرکای زنجیره عرضه از طریق جریان های اطلاعات با یکدیگر متحد و یکپارچه می شوند نه از طریق مالکیت - دونگ، گزو و زو . - 2009 اینترنت به عنوان یکی از پلتفرم های شبکه اصلی در زنجیره عرضه داخلی و خارجی از طریق نرم افزار منبع باز و آزاد استفاده می شود - مورتزیس 2011، ناسبوپولوس و همکاران 2011a، ناسبوپولوس و همکاران . - 2011b بنابراین سیستم های اطلاعاتی برای SCM اکنون با استفاده از پیشرفت های اخیر در IT اجرا می شوند.

همچون سرویس های وب اینترنت، رابطه های برنامه نویسی کاربردی - APIs - و پلتفرم های توسعه نرم افزار به عنوان یک سرویس - SaaS - و نقش و تأثیر مهم و قابل توجه اشتراک اطلاعات در زنجیره های عرضه به طور گسترده ای مورد بررسی قرار گرفته است. اشتراک اطلاعات را می توان با استفاده از تکنیک های مدرن و پیشرفته IT جهت فراهم نمودن امکان هماهنگی فرآیندها میان شرکای تجاری، تسهیل تعاملات فروشنده- مشتری و به حداقل رساندن هزینه معامله اجرا نمود. کاربردهای مؤثر و دوستدار کاربر IT می توانند اشتراک اطلاعات را بهبود دهند - یانگ و ماکسول . - 2011 اما هزینه و پیچیدگی راه حل های تکنولوژیکی از جمله موانع اصلی هستند که اشتراک گسترده اطلاعات در زنجیره عرضه را مختل می کنند.

- فاست و همکاران . - 2007 هنگامیکه اطلاعات جمع آوری شده، منتشر شده و با استفاده از اینترانت ها و اکسترانت ها در سرتاسر زنجیره به اشتراک گذاشته شدند، کیفیت اطلاعات باید حفظ شود. نانومان - 2001 - از طریق یک اصل بدیهی به نقش مهم کیفیت اطلاعات در عصر دیجیتالی جدید اشاره کرده است:کیفیت اطلاعات، زمان پاسخ عصر وب است. در این مقاله ما به بررسی نقش اساسی اشتراک اطلاعات در رابطه بین کیفیت اطلاعات و عملکرد زنجیره عرضه پرداختیم. نتایج تأیید می کنند که رابطه بین کیفیت اطلاعات و عملکرد زنجیره عرضه از طریق اشتراک اطلاعات واسطه گری می شود.

کیفیت اطلاعات - IQ - یک مفهوم چند بعدی است که توسط محققین بسیاری در تلاش برای شناسایی و دسته بندی ابعاد و ویژگی های آن بررسی شده است. برخی از این ابعاد و ویژگی ها شامل باورپذیری، قابلیت تفسیر، شهرت و اعتبار، ارزش افزوده، تمامیت و کمال، عینیت، پایایی، امنیت، مناسبت، قیمت، اثبات پذیری، صحت، فراهم پذیری، نهفتگی و زمان پاسخ می باشند. - ناتومان و رولکر . - 2000 دستورالعمل های کیفیت اطلاعات به روز شده توسط اداره عنوان تجاری و امتیاز انحصاری آمریکا 2014 - ، - USPTO کیفیت را به این صورت تعریف می کنند: »یک اصطلاح فراگیر که متشکل از عینیت، سودمندی و یکپارچگی است.

« عینیت شامل دو عنصر می شود: ارائه و    ماده - ذات، جوهر - . عنصر ارائه بر تخمین ارائه اطلاعات صحیح، واضح، کامل و بی طرفانه متمرکز می شود در حالیکه عنصر ماده بر تخمین اطلاعات صحیح، مطمئن و بی طرفانه تأکید دارد. سودمندی به کارایی اطلاعات اشاره دارد در حالیکه تمامیت و یکپارچگی به امنیت اطلاعات دلالت می کند. اشتراک اطلاعات - IS - به معنی توزیع اطلاعات اساسی و اختصاصی در میان شرکای زنجیره عرضه می باشد - لی و همکاران - 2005، انواع اطلاعاتی که می توان در یک زنجیره عرضه به اشتراک گذاشت شامل اطلاعات موجودی، تقاضا و یا سفارش می باشند. اشتراک اطلاعات در سه مورد دسته بندی شده است.

- زائو، گزی و لیونگ : - 2002 عدم اشتراک اطلاعات که در آن هیچ اطلاعاتی بین خرده فروش و عرضه کننده به اشتراک گذاشته نمی شود، اشتراک اطلاعات تقاضا که در آن خرده فروشان، تقاضای خالص پیش بینی شده را با عرضه کنندگان به اشتراک می گذارند و اشتراک اطلاعات سفارش که در آن خرده فروشان پیش بینی های تقاضای آینده برنامه های سفارش حال و آینده را با عرضه کنندگان به اشتراک می گذارند.

در طول دهه قبل، شرکت های بسیاری از تسهیم اطلاعات اکراه داشتند و متأسفانه، هنوز هم تعدادی از آنها به اشتراک گذاری اطلاعات را سخت می دانند حتی با وجود اینکه در تکنولوژی هایی که جمع آوری، دستکاری و تسهیم اطلاعات را حمایت و تقویت می کنند، سرمایه گذاری فعالی دارند - لطفی و همکاران . - 2013 براساس فاوست و همکاران - 2007 - ، پل های اشتراک اطلاعات در سطح جهان هرگز ساخته نمی شود و نه ساختار و نه فرهنگ برای اثبات و ایجاد اشتراک اطلاعات لازم نیستند.

موانع اصلی که سازمان ها در ارتقاء توانایی های اشتراک اطلاعات با آنها مواجهه هستند شامل پوشیدگی، مسائل انگیزه، پایایی - قابلیت اطمینان - هزینه و پیچیدگی تکنولوژی، بی انتها بودن، صحت و بکارگیری مؤثر اطلاعات می باشند. عجیب نیست که این موانع با ابعاد اصلی کیفیت اطلاعات مطابقت می کنند. اندازه گیری های عملکرد، ابزار تشخیصی سودمندی برای تصمیم گیری بهتر و یک نیاز اساسی برای نوآوری پیوسته موفق می باشند.

محققین، چهارچوب های گوناگونی را برای عملکرد زنجیره عرضه، به منظور تعیین بازدهی و سودمندی زنجیره عرضه، پیشنهاد نمودند که در آنها ابعاد مختلف عملکرد زنجیره عرضه در نظر گرفته شدند. مدل SCORT یک استاندارد جهانی برای مدیریت زنجیره عرضه است که متریک های استاندارد را برای اندازه گیری عملکرد زنجیره عرضه ارائه می کند. تحقیق صورت گرفته از سوی کلیچوسکی و اسکول - 2008 - نشان می دهد که چگونه IQ به عنوان یک چرخه ضروری و زمینه متداول در SI و پروژه های تبادلات اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد.

زیلانی و راجیگوپال - - 2006 تأیید می کنند که با حفظ - IQکیفیت اطلاعات - ، - SCPعملکرد زنجیره تامین - عرضه - - بهتر دست یافتنی است. ژو و همکاران - - 2014 نشان می دهند که شرکت ها به انطباق زنجیره عرضه با سطح کیفیت اطلاعات آنها به منظور دستیابی به بازده تجاری کلی بیشتر نیاز دارند. رویکردهای زنجیره عرضه انتخاب شده مورد بررسی به صورت رویکرد منبع یابی و تحول بوده است.

از اینرو نشان دادن رابطه قابل تأیید میان کیفیت اطلاعات و عملکرد زنجیره عرضه از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد. محققان بسیاری، بین IS و SCP یک رابطه ضمنی و تجربی را ایجاد کرده اند. لطفی و همکاران - - 2013 مزایای IS بر روی SCP را مورد بررسی قرار داده و به صورت خلاصه مطرح می کنند. به عنوان مثال ژائو و و همکاران - - 2002، شواهد و مستنداتی را در خصوص اثر مثبت IS بر کاهش فهرست موجودی و کاهش هزینه ها ارائه کرده اند. فاوکت و همکاران - - 2007 نیز به بررسی دوبُعد IS یعنی اتصال و رضایت پرداخته که هر دو در اثرگذاری SCP قابل مشاهده می باشد.

تحقیق ارائه شده اثر قابل توجه IS بر هزینه کلی اجرای یک زنجیره عرضه موفقیت آمیز و پیشبرد مدیریت کلی فعالیت های زنجیره عرضه را نشان می دهد. راشدو همکاران - - 2010 نیز به بررسی اثر تلفیقی اشتراک دانش و اطلاعات بر بازده عملیات فروشنده - تهیه کننده - پرداخته اند. بطور مشخص، این گروه تحقیقاتی نشان می دهند که اشتراک اطلاعات، پیش نیاز اشتراک اطلاعات بوده و رابطه فروشنده - خریدار بسته، فاکتور اساسی برای ارتقاء بازده عملیات فروشنده محسوب می شود. احمد و زیلانی - - 2007 به بررسی نقش IQ در SC با توجه به رابطه IS خریدار و فروشنده می پردازند.

IQ نقش مهمی در SC، علی الخصوص در رابطه خریدار- فروشنده بر عهده دارد. علاوه براین، رابطه IS میان خریدار و فروشنده، اثر زیادی بر شرکت به لحاظ بازده تجاری خواهد داشت. مدیریت زنجیره تامین - - SMC به عنوان یک عنصر کلیدی در توضیح موفقیت کسب و کار به طور کلی با توجه به افزایش سطح انتقال و پویایی محیط کسب و کار پدید آمده است - رومانو، 2003؛ مک کورمک و همکاران، . - 2008 دگروت و مارکس - 2013 - تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر مهارت زنجیره تامین اندازه گیری شده توسط توانایی مفهوم و پاسخگویی به تغییرات بازار، و تاثیری که ظرافت زنجیره تامین برعملکرد شرکت دارد را تجزیه و تحلیل کردند.

نتایج نشان می دهد که IT توانایی زنجیره تامین را در مفوم حس و پاسخگویی به تغییرات بازار بهبود می بخشد. با این حال، ظرافت زنجیره تامین و نه تنها IT به تنهایی، تاثیر مثبتی بر فروش یک شرکت، سهم بازار، سودآوری - نتایج مالی - و سرعت با توجه به ویژگی های بازار و رضایت مشتری - عملکرد عملیاتی - دارد . در عصر حاضر اطلاعات در یک زنجیره تامین ابزاری کلیدی در تصمیم گیری جهت بقا و توسعه بنگاه هاست .

از طریق اطلاعا ، ارتباط بین تمامی عملیات ها و فرآیندها در زنجیره تامین برقرار می گردد که گسترش این ارتباطا ، بنگاه ها را در یک زنجیره تامین قادر خواهد ساخت بگونه ای صحیح و مطلوب تصمیم گیری نمایند تا باعث توسعه خود و بطورکلی حداکثر ساختن سود دهی زنجیره تامین گردند.در یک زنجیره تامین اطلاعات با دو هدف زیر مورد استفاده قرار می گیرند:

1.    هماهنگ سازی فعالیتهای مرتبط با تولید ، انبارداری ، مکان یابی و حمل و نقل

2.    پیشبینی و برنامه ریزی به منظور تخمین تقاضای آینده و نحوه پاسخگویی

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید