بخشی از مقاله
چکیده
استانداردهای حسابداری در راستای بالا بردن کیفیت اطلاعات حسابداری وایفای نقش مطلوب اطلاع رسانی حسابداری عمل می کنند. استفاده از استانداردها وضوابط معتبریکپارچه وهماهنگ درتهیه وارائه گزارش ها ، موجب کیفیت گزارش های مالی ونتیجه سودمندی اطلاعات حسابداری برای تمامی استفاده کنندگان در سطح بین المللی می گردد مردم در تمامی کشورهاحق دارند تا مطمئن شوند که صرف نظر از محل انجام فعالیت تجاری ، استانداردهایی با کیفیت، یکسان ومشابه بکار گرفته شده اند.
از سویی دیگر بکارگیری استاندارهای یکنواخت امنیت خاطر بیشتر برای استفاده کنندگان از تمام جوانب واز سوی دیگر مقرون به صرفه برای تهیه کنندگان ونیز تسهیل نظارت برای ارگانهای نظارتی ودولتها را سبب خواهد شد. لذا مقاومت در پذیرش استانداردهای بین المللی به هر دلیلی چه فرهنگی وچه ساختاری باعث گره خوردن اطلاعات حال فشرده واحدهای اقتصادی ودر انزوا ماندن بیش از پیش تجارت کشورمان را در پی خواهد داشت.
این مطلب اثبات شده که سرمایه گذاران در صورت کسب اطمینان از یکسان بودن مجموعه استانداردهای زیر بنای اطلاعاتی که در دست دارند،مشتاقانه خواستار انجام سرمایه گذاری های متفاوت و ورای مرزها هستند. بنابراین تبعیت از استاندارهای بین المللی همانند استانداردهای تدوین شده وبیمه بین المللی - IAASB - وهیئت استانداردهای حسابرسی وبیمه بین المللی - IAASB - می تواند در نهایت به توسعه اقتصادی بیشتر بیانجامد.
مقدمه:
تدوین استانداردهای حسابداری در ایران ، یکی از رویدادهای مهمی است که از سال 1380 به وقوع پیوسته است . اگر استانداردهای تدوین شده در هر کشور، با شرایط اقتصادی واجتماعی تطبیق داشته باشد، گزارش های تهیه شده براساس آن استانداردها ، افزایش سودمندی اطلاعات حسابداری را در پی خواهد داشت؛ بنابراین ، پیش بنی می شود همان طور که در مقدمه استانداردهای حسابداری ایران آورده شده است رعایت استانداردهای حسابداری به بهبود اطلاعات مفید برای تصمیم گیری استفاده کنندگان ودر نتیجه ارائه تصویر مطلوب توسط صورت های مالی منتهی می شود.
در سال های اخیر، در اقتصادهای نوظهور پذیرش کامل یا جزئی استانداردهای گزارشگری های بین المللی به منظور بهبود کیفی استانداردهای گزارشگری ودر نتیجه سودمندی اطلاعات حسابداری معمول گردیده است و در بسیاری از کشورها، معرفی استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی ، از مهمترین رویدادهای گزارشگذری مالی برای شرکتها محسوب می شود.
در حال حاضر پیش از صد کشور، به سمت پذیرش استانداردهای گزارشگری مالی حرکت کرده اند یا تصمیم دارند در آینده نزدیک ، استفاده از آن را الزامی کنند. قانون گذاران انتظار دارند که استفاده از استانداردهای بین المللی مقایسه پذیری صورتهای مالی، کیفیت گزارشگری مالی و شفافیت اطلاعاتی را بهبود وموجب ایجاد منفعت برای سرمایه گذاران گردد.
علل وموانع پذیرش استانداردهای بین المللی از سوی کشورها وهمچنین مسائل فرهنگی و وجود زیر ساخت های قانونی ومتوقی لازم در نظام اقتصادی وضعف عمده در نهادهای حرفه ای وعدم ثبات اقتصادی وحتی مسائل سیاسی مانع از پیوستن به خیل کشورهای مجری استانداردهای بین المللی در کشور ایران وحتی برخی از کشورهای دیگر را باعث گردید.
بیان مسئله :
افزایش تقاضا برای قابلیت مقایسه در گزارشگری مالی از ازدیاد فعالیت های تجارت بین المللی ومشارکت بیشتر دربازارهای مالی جهانی ناشی شده است. اگر واحد تجاری سیاست های حسابداری سازگار با استانداردهای بین المللی را انتخاب کند، قابلیت مقایسه گزارشگری با دیگر شرکتهایی که از استانداردهای بین المللی استفاده نمی کنند، افزایش می یابد.
طرفداران استانداردهای جهانی معتقدند که ضرورت جهانی سازی اقتصاد، عقیده به حفظ ورعایت مصالح عمومی ملل، نیاز مبرم برای بازارهای سرمایه گذاران جهت تأمین مالی وسیاست های خاص دولتی ، دلایل اصلی برای گسترش وپذیرش استانداردهای بین المللی هستند.اما در مقابل به عقیده ی مخالفان ، تصمیم استفاده از استانداردهای غیر بومی توسط برخی از کشورها اتخاذ شده است.
محیط فعالیت یک شرکت شامل چارچوب های مقرراتی ، شرایط اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی وفرهنگی است که شرکت در آن فعالیت دارد.از آنجاکه طبقه بندی یکنواخت اطلاعات حسابداری شرکت ها و انتشار آن به این محیط بستگی دارد بنابراین تهیه گزارش های قابل مقایسه میان واحد های تجاری ، صنایع و اقتصاد کشورهای مختلف براساس استانداردهای حسابداری یکسان امکان پذیر نیست.
- مشایخ و دیگران، - 1390 بسیاری از این تحقیقات نشان داده اند که با وجود تفاوت در محیط قانونی وسازوکار بازار که نقش مهمی در کیفیت اطلاعات حسابداری دارد وموجب تفاوت در اجرای استانداردهای بین المللی در کشورهای مختلف می گردد، اطلاعات حسابداری در شرکت هایی که استانداردهای بین المللی را پذیرفته اند در مقایسه با کشورهایی که از استاندارد های ملی استفاده می کنند کیفیت بهتری دارند - امیر وهمکاران،. - 1993
جهانی شدن وادغام بازارهای سرمایه در جهان ، تقاضای سرمایه گذاران را برای مجموعه ای جهانی از استانداردهای گزارشگری مالی افزایش داده است.تحقیقات زیادی درباره عوامل تعیین کننده وپیامدهای تغییر از استانداردهای ملی به استانداردهای بین المللی وجود دارد بحث هماهنگ سازی استانداردهای بین المللی از دهه 1960 آغاز شد و از آن زمان تاکنون مطالعات زیادی راجع به هماهنگ سازی و اجرای استانداردهای بین المللی صورت گرفته است.
نتایج این مطالعات حاکی از آن است که پذیرش استانداردهای بین المللی از طریق افزایش شفافیت وبهبود کیفیت گزارشگری مالی و ایجاد منافع قابل توجه برای بازارهای سرمایه میشوداصولاً هماهنگ سازیبه معنای نوعی توافق درسطح بین المللی است که به منظورجریان مطلوب وقابل فهم ترصورت می گیرد.موافقان هماهنگ سازی براین باورند که پذیرش استانداردهای بین المللی حسابداری موجب کاهش هزینه های دستیابی به اطلاعات،کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین معامله گران داخلی وخارجی و جذب سرمایه گذاران خارجی می گرددازسویی دیگر،مخالفان تفاوتهای فرهنگی واقتصادی و نیاز های متفاوت استفاده کنندگان را دلایلی بررد هماهنگ سازی می دانند واز نظر آنان پذیرش استانداردهای بین المللی لزوماً موجب بهبود کیفیت اطلاعات حسابداری نمی گردد.
کشورهای مختلف سه موضع مختلف در مقابل پذیرش استانداردهای بین المللی اتخاذ کرده اند. گروه اول، استانداردهای بین المللی را، بدون هیچ گونه کم وکاستی پذیرفته ورعایت آن را ضروری می دانند. گروه دوم ، این استانداردها را مبنای کار قرار داده وضمن تطبیق آن با قوانین ومقررات داخلی ، آنها را تعدیل می نمایند.
بالاخره گروه آخر، بر این باورند که استفاده از استانداردهای بین المللی صرفاً برای مقاصد برون مرزی مفید بوده وبه علت تفاوت در ساختارهای اقتصادی، اجتماعی وفرهنگی، تدوین استانداردهای ملی را ضروری می دانند. در ایران، گرچه استانداردهای حسابداری بین المللی رسماً پذیرفته نشده است؛ولی مبنای اصلی استانداردهای ملی ایران ، استانداردهای حسابداری بین المللی است. - سبزعلیپور، - 1391
فرضیات تحقیق:
به نظر می رسد هماهنگ سازی استانداردهای حسابداری - حسابداری بین المللی - با موانعی از درون و برون حرفه روبرو است. به نظر می رسد هماهنگ سازی استانداردهای حسابداری - حسابداری بین المللی - سودمندی بیشتری برای استفاده کنندگان از اطلاعات مالی دارد.