بخشی از مقاله

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی گرایش به مهندسی مجدد در مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط استان چهار محال و بختیاری بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، و به لحاظ طرح تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعهآماری پژوهش را کلیه مدیران کسب وکارهای کوچک و متوسط استان چهارمحال و بختیاری به تعداد 400 نفر تشکیل میدادند.

از این جامعه آماری، به روش تصادفی طبقهای تعداد 200 مدیر بر اساس فرمول کوکران انتخاب شد. برای گردآوری دادهها از پرسش نامه مهندسی مجدد استفاده شد. روایی پرسشنامه مذکور به روش صوری مورد تایید متخصصان مدیریت و پایایی پرسشنامهها نیز به روش آلفای کرونباخ 0/89 گزارش شده است. برای تجزیه وتحلیل داهها از آزمون آماری تی تک نمونهای به کمک نرمافزار spss نسخه 18 استفاده شد. نتایج حاصل از دادهها نشان داد که گرایش به مهندسی مجدد در مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط استان چهار محال و بختیاری بالاتر از میانگین متوسط است.

.1 مقدمه

تعریف دقیق و یکسانی از کسب وکارهای کوچک و متوسط وجود ندارد و معیار تعریف ارائه شده برای آنها در کشورهای مختلف، متفاوت است. معیارهای موجود جهت تعریف کسب وکارهای کوچک و متوسط مواردی مانند : تعداد کارکنان، میزان داراییهای بکار رفته، نسبت فروش به سرمایه در گردش، تعداد کارکنان زن، تعداد کارکنان و ارزش دارایی، گردش پول و ارزش دارایی، تعداد کارکنان و میزان فروش و ارزش دارایی میباشد

اهمیت کسب وکارهای کوچک و متوسط در اقتصاد کشورها از نظر تعداد به این صورت است که کسب وکارهای کوچک و متوسط درصد بالایی از تعداد کل صنایع را تشکیل میدهند. به عنوان نمونه، تقریبا 19 میلیون واحد - معادل 99/8 درصد کسب و کارهای موجود - در اتحادیه اروپا را کسب وکارهای کوچک و متوسط تشکیل میدهند. درحالی که در امریکا بالغ بر 99 درصد و در ژاپن رقم مشابهی ملاحظه میگردد

مزیت رقابتی از پنج توانمندی کلیدی شرکتی ناشی میشود که این پنج توانمندی عبارت است از: قابلیت سازگاری - با فناوریهای جدید، نیازهای مشتریان، قوانین موجود و دیگر تغییرات در وضعیت شرکت بدون از دست دادن تمرکز یا وقفه در فعالیتهای اصلی و تعهدات آن - ؛ انعطافپذیری - توان طراحی راهبردهای شرکت، فرآیندها و رویکردهای عملیاتی که میتوانند همزمان نیازهای متنوع و رو به تکامل مشتریان، توزیعکنندهها، تامین کنندهها، حامیان مالی و قانونگذاران را تامین کنند - ؛ سرعت - توان اقدام سریع در هنگام بروز فرصتهای جدید، توسعه سریع محصولات و خدمات جدید و اخذ تصمیمات اساسی برای شرکت اما بدون اتلاف وقت - ؛ برخورد تهاجمی - شیوهای متمرکز و قوی برای حذف رقبا، راضی کردن مشتریان و رشد کارکنان - و نوآوری - دادن اولویت به توسعه و راه اندازی محصولات، خدمات، فرآیندها، بازارها و فناوریهای جدید و پیشرو در بازار - . کارآفرینی شرکتی این پتانسیل را دارد که در عرصههای مذکور شرکت را توانمند ساخته و آن را در بازار پر از رقابت امروز پیشرو و رهبر سازد

همچنین، براساس تعریف مایکل همر، مهندسی مجدد عبارت است از » باز اندیشی بنیادین و طراحی مجدد و ریشهای فرایندها برای دستیابی به بهبودهای چشمگیر در معیارهای حساس عملکردی مانند هزینه، کیفیت، خدمت و سرعت .« استفاده از آخرین تکنولوژی در فرایندهای موجود راه حل معتبری برای حل مشکل نیست، راه حل آن در تفکر و باز اندیشی مجدد فعالیتها و برای ایجاد بنیانی برای فرایندها میباشد. طراحی مجدد فرایندها بصورت کارا، فعالیت های غیر ضروری را حذف نموده و فعالیتهای فرایند گرا را جایگزین فعالیتهای وظیفهگرای شرکت نموده و از فنآوری اطلاعات استفاده مینمایند که با بکارگیری مهندسی مجدد سرعت، بهره وری، خدمت، کیفیت و نوآوری بدست میآید

میرفخرالدینی، اولیا و جمالی - 1388 - در مقالهای باعنوان مهندسی مجدد مدیریت کیفیت در موسسات آموزش عالی - مطالعه موردی: دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه یزد - به بررسی مهندسی مجدد مدیریت کیفیت در موسسات آموزش عالی پرداخته اند. امروزه، نقش سرمایه انسانی در رشد و توسعه اقتصادی بیش از پیش بر اقتصاددانان و متخصصان امر روشن شده است.

نگاهی به روند تحولات جاری نظام آموزش عالی حاکی از آن است که آموزش عالی باید ضمن توجه به بحران افزایش کمی و تنگناهای مالی، به حفظ، بهبود و ارتقای کیفیت نیز بپردازد. هدف از استقرار کامل مدیریت کیفیت خدمات آموزشی بهبود و افزایش کیفیت است و دسترسی به این هدف با به کارگیری شیوههای علمی و جامع ارزیابی امکان پذیر میشود.

در این خصوص، در پژوهش حاضر تلاش شده است تا ابعاد و مولفه های کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه یزد از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی ارزیابی و با استفاده از مدلهای بهبود، راهکارهایی برای ارتقای آن ارائه شود. در مرحله اول این پژوهش با استفاده از آزمون من ویتنی، ابعاد پنجگانه کیفیت خدمات در دانشگاه یزد بررسی شد که نتایج نشان دهنده وجود شکاف در چهار بعد از آن است.

در مرحله دوم شاخص های دارای شکاف منفی از طریق مدل کانو به سه دسته نیازهای جذاب، عملکردی و الزامی تقسیم شدند که بیان کننده وجود هفت شاخص در دسته نیازهای الزامی بود. به دلیل اهمیت این هفت شاخص در افزایش کیفیت خدمات دانشگاه یزد، از طریق مدل QFD، چهارده KPO - الزامات کلیدی فرایند - برای بهبود آنها استخراج شد. شایان ذکر است که برای به دست آوردن دیدگاهی جامعتر در این زمینه، هر یک از شاخصهای چهارده گانه با رقبای سازمان نیز مقایسه شدند که نشان دهنده ضعف سازمان در دوازده شاخص است که لزوم توجه بیش از پیش مسئولان را به بهبود آنها روشن میسازد

صنیعثالث - 1394 - ، در پژوهشی با عنوان بررسی رابطه بین مدیریتکیفیت و مهندسی مجدد با کارآفرینی شرکتی در مدیران - مورد مطالعه:کسب وکارهای کوچک استان چهارمحال وبختیاری - ، به این نتیجه دست یافت که بین مدیریت کیفیت و مهندسی مجدد با کارآفرینی شرکتی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین گرایش به مهندسی مجدد در بین مدیران آموزشی استان چهار محال و بختیاری بالاتر از میانگین متوسط قرار دارد

مطالعاتی که در رابطه با موضوع مورد تحقیق ذکر شد، بیانگر آن میباشد که در میان طرحهای پژوهشی انجام شده تا به امروز، طرحی در این زمینه انجام نشده است. این مطلب خود نشان دهنده و مؤید تازه و بدیع بودن پژوهش حاضر میباشد. هدف از این پژوهش بررسی گرایش به مهندسی مجدد در مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط استان چهار محال و بختیاری بود. بنابراین فرضیه پژوهش عبارت است از اینکه: گرایش به مهندسی مجدد در مدیران کسب وکارهای کوچک ومتوسط استان چهارمحال وبختیاری بالاتر از میانگین متوسط است.

.2 روش پژوهش

پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ طرح تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعهآماری پژوهش حاضر را کلیه مدیران کسب وکارهای کوچک ومتوسط استان چهارمحال و بختیاری به تهداد 400 نفر تشکیل می دادند. از این جامعهآماری تعداد 200 مدیر بر اساس فرمول کوکران انتخاب شد. در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه گرایش به مهندسی مجدد استفاده شد. روایی پرسش نامه مذکور به روش محتوایی مورد تایید 5 تن از متخصصان مدیریت قرار گرفته است. پایایی پرسش نامه نیز در پژوهشهای قبلی به روش آلفای کرونباخ 0/89 گزارش شده است.

برای تجزیه و تحلیل دادهها در پژوهش حاضر از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. در آمار توصیفی از جدولهای فراوانی، میانگین و انحراف معیار استفاده گردید. در آمار استنباطی نیز از آزمون آماری تی تک نمونهای استفاده شده است. ضمنا کلیه محاسبات آماری با نرم افزار SPSS انجام شده است.

.3یافتهها

نتایج به دست آمده از تحلیل توصیفی مربوط به متغیر سن مدیران کسب وکارهای کوچک و متوسط مورد مطالعه مندرج در جدول شماره 2 آمده است.

جدول :2 فراوانی و درصد سن مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط استان چهارمحال و بختیاری

همانطور که از اطلاعات جدول شماره 2 نیز قابل مشاهده است، 200 نفر از مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط مورد مطالعه پژوهش %68 درصد سنین بین 46-55 سال دارند و میانگین سنی آنها 46/57 میباشد.

فرضیه پژوهش - گرایش به مهندسی مجدد در مدیران کسب وکارهای کوچک ومتوسط استان چهارمحال وبختیاری بالاتر از میانگین متوسط است.

برای سنجش میزان برخورداری مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط استان چهارمحال و بختیاری از مولفه های مهندسی مجدد فرآیندها 7 متغیر در نظر گرفته شد. نمره معیار از طریق محاسبه نمره متوسط هر متغیر به دست آمده است. در جدول شماره 2 میانگین میزان برخورداری مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط استان چهارمحال و بختیاری از مولفه های مهندسی مجدد فرآیندها در متغیرهای مورد بررسی آمده است.

جدول :2 نتایج آزمون t میزان برخورداری مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط استان چهارمحال و بختیاری از مولفههای مهندسی مجدد فرآیندها

همان طور که در جدول شماره 2 نیز قابل مشاهده است، متغیرهای عوامل استراتژیک، عوامل فرهنگی، پشتیبانی مدیریت ارشد، تغییر در سیستمهای مدیریتی، فناوری اطلاعات، مدیریت پروژه و روش شناختی به عنوان مولفههای مهندسی مجدد فرآیندهای کسب و کارهای کوچک و متوسط استان چهارمحال و بختیاری از طریق آزمون t تحلیل شده است. نتایج این جدول نشان می دهد که با توجه به مقادیر p مشاهده شده در جدول که همه از a =0/05 خطای پذیرفته شده کمتر میباشند در نتیجه میتوان گفت که گرایش به مهندسی مجدد در مدیران کسب وکارهای کوچک ومتوسط استان چهارمحال وبختیاری بالاتر از میانگین متوسط است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید