بخشی از مقاله
چکیده
کارکنان یکی از منابع مهم شرکت ها و منبع اصلی سرمایه فکری هستند؛ از این رو عملکرد شرکت را تحت تأثیر قرار می دهند. هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین قابلیت پیش بینی سود و ارزش مربوط بودن اطلاعات با هزینه کارکنان می باشد.
این پژوهش بر این فرض استوار است که هزینه های کارکنان می تواند توانایی مدل پیش بینی سود را افزایش دهد و اطلاعات مربوط تری را به سهام داران ارائه کند. برای این منظور اطلاعات 103 شرکت از سال 1388 تا سال 1393 از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیات از رگرسیون داده ترکیبی استفاده شد. نتایج نشان میدهد که با عملکرد آتی شرکت در ارتباط است و توانایی پیش بینی سود را نیز دارد و دارای ارزش مربوط بودن است.
مقدمه
سود یکی از اقلام مهم و اصلی صورتهای مالی است که توجه استفاده کنندگان صورتهای مالی را به خود جلب می کند - دامغانی؛ . - 1392 اصلی ترین هدف صورتهای مالی ارائه اطلاعات مناسب و سودمند برای تصمیم گیری استفاده کنندگان اطلاعات مالی است. اطلاعات سودمند، اطلاعاتی هستند که دارای ویژگی کیفی از جمله مربوط بودن باشد
در بازارهای مالی که سرمایه گذاران با انبوهی از اطلاعات مواجه هستند، مربوط بودن اطلاعات جهت اتخاذ تصمیم بسیار حائز اهمیت است. از خصوصیات مربوط بودن اطلاعات، قابلیت پیش بینی سود می باشد. این مفهوم به معنای آن است که اطلاعات مالی به نحوی فراهم شود که استفاده کنندگان را در پیش بینی نتایج جاری و آتی واحد تجاری یاری دهد، به عبارتی ارزش اطلاعات حسابداری را می توان با ارزش و محتوای پیش بینی آن سنجید
صورت های مالی محصول اصلی سیستم گزارشگری مالی است .طبق بیانیه شماره 1 مفاهیم حسابداری هیأت استانداردهای حسابداری مالی - 1983 - 2 استفاده کنندگان صورت های مالی، از سود استفاده های گوناگونی می کنند. سود به عنوان نتیجه نهایی فرایند طولانی حسابداری که مورد توجه و تاکید استفاده کنندگان اطلاعات مالی است، تحت تاثیر رویه های حسابداری محاسبه می شود. امکان انتخاب رویه های حسابداری، به مدیریت فرصت می دهد تا در مورد زمان شناخت و اندازه گیری هزینه ها و درآمدها تصمیم گیری کند.
یکی از بزرگترین اجزاء تشکیلدهنده سود، هزینه کارکنان است که حاوی اطلاعاتی درباره کارکنان میباشد. ازآنجاییکه کارکنان یکی از منابع مهم شرکت و منبع سرمایه فکری هستند، ازاینرو هزینههای کارکنان عملکرد شرکت را کنترل و بهپیش بینی عملکرد آتی شرکت کمک میکنند
در همین راستا پیشبینی نتایج عملکرد شرکتها از سنجههای مهم تصمیمگیری برای افراد و گروههای ذینفع میباشد که در طبقهبندیهای مختلف سود بروز میکند و پیش بینی سودهای آتی شرکتها جهت هدایت صحیح سرمایه به سمت رشد و رونق اقتصادی کشور روز به روز ملموس تر می شود.
بیان مساله
هدف اصلی گزارشگری مالی، بیان تأثیرات اقتصادی رویدادها و عملیات مالی بر وضعیت و عملکرد واحد تجاری برای کمک به استفاده کنندگان بالفعل و بالقوه برای اتخاذ تصمیمات مالی در ارتباط با واحد تجاری است. سرمایه گذاران برای اتخاذ تصمیم در هر مرحله از خرید یا نگهداری سهام به اطلاعاتی نیاز دارند که بیان کننده سودآوری آتی شرکت است. در واقع پیش بینی سود همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده است، زیرا از متغیرهای موثر بر قضاوت ها و تصمیم گیری های استفاده کنندگان و عاملی مهم در کارایی بازار های سرمایه به حساب می آید.
در اصل تفاوت در این پیش بینی هاست که تخصیص منابع سرمایه به بخش ها و واحدهای مختلف تجاری را تعیین می کند. از اینرو هرگونه تحقیق که توان حسابداری را برای شناخت محتوای اطلاعات حسابداری، بویژه از نظر توان پیش بینی افزایش دهد، به همان نسبت برای حسابداری مهم است بنابراین، تصمیم گیری نقش محوری در تئوری حسابداری داشته است .یکی از اقلام حسابداری که در گزارش های مالی تهیه و ارائه می شود "سود" استمعمولاً. سود به عنوان عاملی برای تدوین سیاست های تقسیم سود، پیش بینی و راهنمایی برای سرمایه گذاری و تصمیم گیری به شمار می آید.
درصورتحساب سود و زیان هزینههای کارکنان بعنوان یکی از بزرگترین اجزای تشکیلدهنده است و شرکتها تلاش قابلتوجه ای در فعالیتهای منابع انسانی میکنند تا از این راه کارکنان آزموده و ماهر را جذب و حفظ کنند. این نشان میدهد که شرکتها کارکنان را بهعنوان عاملی تعیینکننده برای عملکرد شرکت ادراک کردند، اما چون یک شرکت مالک کارکنان نیست، آنها هیچ پایه قانونی برای سرمایه ای کردن سرمایه گذاری در کارکنان ندارند، چنانکه الزام IAS 38.9 برای کنترل دارایی، هرگز از طریق سرمایه گذاری ها در کارکنان دیده نشده است.
از اینرو ما تحلیل می کنیم که آیا اطلاعات درباره هزینه های کارکنان، قابلیت پیش بینی سود و مربوط بودن ارزش را افزایش می دهد و اگر افزایش می دهد، چگونه آنرا انجام می دهد. در تحقیق تجربی مرتبط، امیر و لیوون2005 4 نشان دادند که قردادهای سرمایه ای شده ی - تبدیل به سرمایه شده - بازیکنان فوتبال، به مربوط بودن ارزش کمک می کند، اما نه به قابلیت پیش بینی سود. بالستر، لیونات و سین ها2002 5 دریافتند بازارهای سرمایه، حدود %16 از هزینه های کارکنان را به عنوان سرمایه گذاری ها ارزش گذاری کرده اند. این بدین معنی است که افزایش در هزینه های کارکنان باید هم با سودهای آتی بالاتر و هم با بازده های بالاتر سهام مرتبط باشد.
ما در تحلیل هایمان روی هزینه های سرمایه ای کارکنان تمرکز نکردیم - که فقط در موارد ویژه همچون قراردادهای بازیکنان فوتبال در دسترس است - اما در عوض، ما هزینه های کارکنان را برای شرکت ها از تمامی صنایع تحلیل می کنیم تا نمونه ی گسترده تر و متجانس تری از شرکت ها را فراهم کرده و مبنای عمومی تر را برای تفسیر ارائه شود شود، زمانی از ویژگی "ارتباط با ارزش "یا" مربوط بودن به ارزش"برخوردار است که در رابطه با ارزش بازار سهام، دارای توان توضیحی باشد .به عبارت دیگر، هنگام ارزش گذاری شرکت، اطلاعات مربوطی را ارایه کند و کاربرد داشته باشد
نخست، سؤال اصلی اینکه آیا هزینه های کارکنان با عملکرد شرکت مرتبط است. ما با این بررسی، موضوع اصلی ادبیات مدیریتی را به مضامین حسابداری مالی منتقل کرده و نتایج قابل تعمیمی را ارائه نمودیم. دوم با تمرکز روی هزینه های کارکنان به عنوان اجزای تشکیل دهنده سود، ما ادبیات در زمینه ی اجزای تشکیل دهنده سود و تأثیرشان بر عملکرد آتی شرکت را به تفصیل شرح می دهیم. با توجه به توضیحات بالا مساله اصلی این پژوهش این است که آیا هزینه های مرتبط با کارکنان با سود و زیان واحد تجاری ارتباط دارد؟ می توان این هزینه ها را برای پیش بینی عملکرد دوره اتی بکار گرفت؟ از طرفی دیگر آیا این هزینه ها جزوه هزینه های مربوط در تصمیم گیری مدیریت و صاحبان واحد تجاری هستند یا خیر؟ این پژوهش در انتها به تمامی این موارد پاسخ خواهد داد .
اهمیت و ضرورت پژوهش
عواید شرکت نشانه ای از توانایی مالی و وضعیت خوب شرکتها و همچنین نشانه ای از وضعیت کلی اقتصادی آنها است . صورت سود و زیان شرکتها از دیدگاه مدیریت ، سهامداران، اعتبار دهندگان و دولت دارای اهمیت اساسی است. حسابداران حرفه ای در این نکته توافق دارند که اندازه گیری درآمد با اهمیت ترین وظیفه حسابدار است. از سویی اگر سودهای قبلی، برآوردهای خوبی از سودهای فعلی هستند
پس گفته می شود که قابلیت پیش بینی بالا است. این ویژگی، مبنای حسابداری است مثلا آن روابط میان ارقام حسابداری - سودهای قبل به سودهای فعلی - را در نظر می گیرد در حالی که اطلاعات خارج از محیط حسابداری را رد می کند، به عنوان مثال، پیش بینی بازار سودهای گزارش شده. در عوض، مربوط بودن ارزش، قابلیت سود و تغییر سود را می سنجد تا از این طریق بازده های سهام را شرح دهد.
مربوط بودن ارزش، سنجشی مختلط است که موضوعات قابلیت اطمینان و مربوط بودن را تحت پوشش قرار می دهد - بارث، بیور، لندسمان؛ .7 - 2001 این سنجش مبتنی بر بازار است زیرا آن، واکنش های بازار - بازده های سهام - نسبت به ارقام حسابداری - سودهای گزارش شده - را در نظر می گیرد.هزینه های کارکنان، منبع مهم شرکت می باشند که عملکرد شرکت را هدایت و کنترل می کند.
آنها سرمایه گذاری در اموال نامشهود را در دست دارند، که این اموال تبدیل به سرمایه نشده اند و از نظر حجم بزرگتر می باشند، و به صورت بسیار زیادی پایدار هستند. در حالی که سایر اجزای سود - به عنوان مثال، هزینه های مواد - نیز برخی از این ویژگی ها را نشان دادند - به عنوان مثال، هزینه مواد، از نظر حجم بزرگ هستند - . بنابراین هزینه های کارکنان دارای پتانسیلی برای کمک به بررسی بهتر عملکرد آتی شرکت می باشد.
اهداف پژوهش هدف اصلی پژوهش: هدف کلی و اصلی این تحقیق بررسی رابطه بین قابلیت پیش بینی سود و ارزش مربوط بودن اطلاعات با هزینه کارکنان می باشد.
برای رسیدن به هداف اصلی پژوهش، اهداف فرعی زیر بیان می شوند :
اهداف فرعی:
هدف فرعی اول : بررسی رابطه بین قابلیت پیش بینی سود و ارزش مربوط بودن با میانگین حقوق هریک از کارکنان می باشد.
هدف فرعی دوم : بررسی رابطه بین قابلیت پیش بینی سود و ارزش مربوط بودن با شدت هزینه کارکنان می باشد.
هدف فرعی سوم : بررسی رابطه بین قابلیت پیش بینی سود و ارزش مربوط بودن با پایداری هزینه کارکنان می باشد.
ادبیات و پیشینه پژوهش : رابرت - 2016 - 8 وی در پژوهش خود به بررسی ارتباط بین هزینه های کارکنان و عملکرد شرکت پرداخت. وی تعداد 116 شرکت را از بورس اوراق بهادار آتن انتخاب کرد. از رگرسیون چند متغیره با داده های سری زمانی برای آزمودن فرضیات بهره گرفت. نتایج پژوهش وی نشان داد که با افزایش هزینه های حقوق و دستمزد کارکنان تولید، میزان سودآوری و حجم فروش نیز افزایش را تجربه کرده است.
از نتایج دیگر این پژوهش می توان به وجود ارتباط قوی بین هزینه های آموزش کارکنان و تحقیق و توسعه با شاخص عملکرد کیوتوبین اشاره کرد. وی نشان داد که هر چه سرمایه گذاری شرکتها بر روی آموزش منابع انسانی، تحقیق و توسعه محصولات بیشتر شود، معیار کیوتوبین نیز افزایش خواهد داشت.
چوی و همکاران2015 - 9 - در پژوهشی در خصوص نقش پیش بینی های فصلی و کوتاه مدت در مقایسه با پیش بینی های سالانه به این نتیجه رسیدندکه پیش بینی های کوتاه مدت و فصلی ارتباط بین بازده سهام دوره جاری و سودهای آتی را افزایش می دهد.آنها نشان دادند که پیش بینی سود و بازد سهام در دوره های کوتاه مدت از قدرت بیشتری برخوردار است. می توان اینگونه بیان کرد پیش بینی سود با بازده سهام در مدت های کوتاه ماهانه از قابلیت اتکا و اعتبار بیشتری نسبت به دوره های بلندمدت برخوردار است.
ماچوگا و همکاران - 2014 - 10توانایی ارزش افزوده اقتصادی، سود عملیاتی دوره جاری، جریانهای نقدی، اقلام تعهدی و بازده سهام برای پیش بینی سود هر سهم را برای نمونه ای شامل 4382 شرکت آمریکایی برای سالهای 2013 -2004 مورد بررسی قرار دادند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش رگرسیون نشان داد که ارزش افزوده اقتصادی نسبت به سایر متغیرها در پیش بینی سود دارای محتوای فزاینده اطلاعاتی برای پیش بینی سود سال آتی است. به عبارتی دیگر به ترتیب سود عملیاتی سال جاری، ارزش افزوده اقتصادی، جریانات نقدی و اقلام تعهدی قدرت بیشتری در پیش بینی سود دارند.
فرضیه های پژوهش فرضیه اصلی اول : هزینه کارکنان، قابلیت پیش بینی سود و ارزش مربوط بودن اطلاعات را افزایش می دهد.