بخشی از مقاله
چکیده:
تحولات و تغییرات سریع و شتابان جامعه بین المللی گذر از جامعه سنتی به جامعه اطلاعاتی و همچنین تغییر اقتصاد ملی به اقتصاد جهانی نیازمند راهکارهای مختلفی جهت فراهم کردن امکان رشد و توسعه اقتصادی در جامعی باشد، امروز سازمانها نمی توانند با دل بستن به توان بالای تولیدی و اجرای چند طرح ابتکاری ساده بر رقبا منعطف نوآور فرصت گرا و کم هزینه فایق آیند.
بنابراین سازمان ها باید شرایطی را فراهم کنند که کارکنان و مدیران بتوانند استعداد و خلاقیت خودشان را بارور کنند و به راحتی فعالیتهای نوآورانه خود را در جهت موفقیت سازمان به اجرا در آورند. کارآفرینان با مهارتی که در تشخیص فرصت ها و ایجاد حرکت در جهت توسعه موفقیت ها دارند پیشگامان حقیقی این اهداف محسوب می شوند. بی تردید کارآفرینی نقش بسیار کلیدی در توسعه اقتصادی و پایدار همه جوامع دارد به قول کارآفرینی موتور توسعه اقتصادی است که بدون آن هیچ کشوری نمی تواند به توسعه ی اقتصادی دست یابد در این مقاله به نقش و جایگاه کارآفرینی در توسعه کشور اشاره شده است.
.1 مقدمه
با تحولات و تغییرات سریع و شتابان جامعه بین المللی گذر از جامعه صنعتی به جامعه اطلاعاتی و تغییر اقتصادی ملی به اقتصاد جهانی، راهکارهای مختلفی مطرح می شود. که منجر به توسعه و رشد اقتصادی و حل معضلات اشتغال اجتماعی و رفاه جامعه می شود. تغییرات در بخش اقتصادی از مهمترین تغییراتی است که جوامع باید برای سازگاری با آن سازگار متناسب داشته باشند به ویژه در مقابل تغییرات ناگهانی و گسسته ای که در تولید و عرضه کالا و خدمات در حال وقوع است انجام واکنش مناسب اهمیتی کلیدی دارد سازگاری که برای تغییرات ناگهانی به کار گرفته می شود. بایستی توانایی مقابله با نبود اطمینان ناشی از تغییرات ناگهانی و همچنین سرعت و کارایی لازم و توانایی تولید یا عرضه کالا با خدمات جدید با شیوه ای نو را داشته باشد.
تغییرات سریع جامعه و ضرورت سازگاری فعالانه با چنین جوامعی ارزش کارآفرینها را روزافزون نموده است. پژوهشان نشان داد که بین رشد اقتصادی و تعداد کارآفرینی ها در یک کشور همبستگی وجود دارد زیرا کشوری که دارای تعداد زیادی کارآفرین باشد از محرکهای تجاری و اقتصادی قوی تری برخوردار است
با توجه به نقش موثر در فرآیند توسعه اقتصادی می باشد به علاوه کارآفرینها به علت قابلیت اشتغال زایی که دارند به کاهش نرخ بیکاری که خود از اهداف کلان اقتصادی- اجتماعی دولتها است کمک می کنند، ضمن آنکه دامنه فعالیتها کارآفرینی علاوه بر بخش خصوصی برای دستیابی کارا و اثربخش به اهداف نظام اداری قابل تسری به بخش دولتی هست. بنابراین بررسی ویژگیهای کارآفرینها و طراحی ساز و کارهایی برای شناسایی و پشتیبانی از آنها ضروری است، اهمیت کارآفرینی به آنجا رسیده است که بعضی از صاحب نظران کارآفرینی را یکی از عوامل تولید مانند سرمایه و کار به غیر از نیروی استانی شناخته و از آن به عنوان موتور توسعه اقتصادی نام می برند.
.2 کارآفرین کیست؟ و مفهوم کارآفرینی:
با تحولات سریع و شتابان محیط بین المللی و گذر از جامعه صنعتی به جامعه اطلاعاتی و مواجه اقتصادهای ملی با اقتصاد جهانی و مطرح شدن پدیده هایی همانند »جهانی شدن اقتصاد« و »فن آوری اطلاعات«، مباحث اساسی در خصوص راهکارهای مختلف برای تسریع فرآیند رشد و توسعه پایدار و رفاع اقتصادی مطرح می گردد. یکی از این مباحث جدید، نقش کارآفرینان در این فرایند می باشد. کارآفرینی از مفاهیم جدیدی است که حداقل در محدود علم اقتصاد، مدیریت، جامعه شناسی و روان شناسی و سایر مقوله های مرتبط با این موضوع قدمتی بسیار کوتاه داشته و از مفاهیم رو به گسترش می باشد.
به دلیل آنکه معنای تحت الفظی »کارآفرینی« نمی تواند عمق محتوی و مفهوم این واژه را مشخص نماید و برای جلوگیری از فهم نادرست این موضوع یا واژه با سایر واژه ها و برای رسیدن به فهم و فرهنگ مشترک از آن، معرفی و شناساندن این واژه بسیار مهم می نماید. این که کارآفرینی چیست؟ کارآفرین کیست؟ فرآیند کارآفرینی چگونه است؟ نقش و تأثیر کارآفرینی و کارآفرینان د ر ابعاد توسعه و رشد اقتصادی و متغیرهای کلان اقتصادی همانند اشتغال چیست؟ نقش آموزش و تجربه در رشد کارآفرینی چه میزان است؟ سوالهایی هستند که باید برای رسیدن به این فرهنگ مشترک به وضوح و مبسوط پاسخ داده شود.
به طور کلی »کارآفرینی« از ابتدای خلقت بشر و همراه با او در تمام شئون زندگی حضور داشته و مبنای تحولات و پیشرفتهای بشری بوده است. لیکن تعاریف زیادی و متنوعی از آن در سیر تاریخی و روند تکامل موضوع بیان شده است، که برخی از این تعاریف در جدول 1 ارائه می گردد:
جدول - 1 - تعاریف کارآفرینی طبق نظریات دانشمندان مختلف