بخشی از مقاله
چکیده
امروزه »امنیت« به عنوان مهمترین و زیربنایی ترین اصل در تدوین استراتژی توسعه صنعت گردشگری کشور های جهان بشمار می رود. صنعت گردشگری ارتباط تنگاتنگ با برقراری امنیت همه جانبه در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی داشته و هرگونه بروز نا امنی و بی نظمی و بکارگیری خشونت در سطوح مختلف، زیانهای جبران ناپذیری را بر این صنعت وارد می سازد.
توسعه گردشگری می تواند برای کشورمان، درآمد زا و اشتغال زا باشد از طریق افزایش شغل، مفاسد اجتماعی که در نتیجه بیکاری گریبان گیر جامعه ما شده است را از ببرد. محدوده مورد مطالعه تحقیق حاضر دراستان فارس، شهر شیراز - به طور موردی: دروازه قرآن، آرامگاه حافظ، سعدی، ارگ کریم خانی و امامزاده سید علاالدین حسین - می باشد.
روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و با استفاده از مطالعات میدانی و جمع آوری داده از طریق بررسی های اسنادی ، کتابخانه ای و مشاهده ای انجام شده است. یافته ها نشان داد علی رغم برخورداری از امنیت و وجود گشت و ایستگاه های مخصوص پلیس و نیروی انتظامی در مناطق مذکور به غیر از مناطق اطراف امامزاده سید علاالدین حسین مابقی مکان ها دارای امنیت و در شرایط مطلوبی برای گردشگران می باشند.
از راهکارها ی مهم تاثیر گذاربر ایجاد امنیت در توسعه گردشگری شهر شیراز که پیشنهاد شده می توان به افزایش ایستگاه های پلیس، افزایش نورپردازی فضاهای عمومی و گردشگری و تشکیل پلیس گردشگری، متشکل از مجموعه ای از نیروهای کارآمد، آموزش دیده، مسلط به زبان انگلیسی و افرادی که تخصص خاص مربوط به امور اطلاعاتی را دیده اند وآشنا به مناطق جذب گردشگری باشند، تا از بروز خشونت و جرم علیه گردشگران، کشف سریع جرم، کنترل هرچه بیشتر جهانگردان در خصوص عدم ارتکاب به جرائم سوء امنیتی فعالیت کنند، اشاره کرد.
مقدمه:
امنیت شاخص ترین عامل گسترش صنعت جهانگردی است بازنگری در ارتباط ارگانیک صنعت توریسم و امنیت ملی یک ضرورت است. امنیت در معنای گسترده یکی از مهمترین مسائلی است که در میزان تقاضای گردشگران خارجی برای سفر به ایران و هر کشور دیگر تاثیر گذار است. همگام با گسترش صنعت جهانگردی در برهه کنونی ارتباطات ارگانیک این صنعت با مولفه هایی چون امنیت داخلی و ملی، صنایع حمل و نقل، خدمات، رسانه، جامعه و ... وارد فاز جدیدی شده است. امروزه یکی از فضاهای گردشگری که مورد توجه گردشگران قرار گرفته است، فضاهای عمومی شهر است.
گردشگری دارای ماهیت دوگانه است، به این معنا که از یک سو شهر به معنای اصلی ترین مبدا گردشگران به شمار می آید و دوم این که شهر به عنوان مقصد گردشگری مد نظر دارد و در واقع، هدف از ورود گردشگر به فضای شهری، یعنی شهر بعنوان مقصد گردشگری است و به قصد بازدید از جاذبه های گردشگری شهر وارد فضای آن می شود - راهنمایی، 1386 ، . - 20
هم اکنون صنعت گردشگری اهمیت فراوانی برای جوامع توسعه یافته و در حال توسعه دارد مزایای صنعت گردشگری که اهمیت و ارزش آن انکار ناپذیر است را می توان با توجه به چشم انداز های مختلف و ابعاد و زوایای آن را بررسی کرد که البته جهانگردی بیشتر پدیده ای سیاسی است. یکی از مواردی که می بایست در گردشگری قویا مورد تاکید قرار گیرد امنیت می باشد، آسایش، راحتی و امنیت از مسائل بسیار مهمی است که گردشگران را به نقاط مختلف دنیا جلب می کند - ابرار،. - 1385
گسترش شهرنشینی از علل مهم شکل گیری گردشگری قلمداد می گردد و تکامل و تراکم شهرها، تگناها و محدودیت های خاصی را برای ساکنانش به وجود آورده و ادامه چنین روندی باعث می گردد که انسانها به دنبال گریزگاهی باشند که خود را برای مدتی از معضلات دست و پاگیر زندگی شهری رها ساخته و زمانی را به تفریح و تفرج و ترمیم قوای تحلیل رفته اختصاص دهند.
ساکنان شهرها به دلایل متعدد از جمله یکنواختی فیزیکی و فضایی شهرها با بافت نامتجانس و نامانوس طبیعی آنها و نیز انواع افسار گسیختگی ها و فشارهای روحی و روانی و آلودگی های صوتی و زیست محیطی به اتخاذ تصمیماتی در زمینه گذران اوقات فراغت وادار می گردند - کارگر،1386، . - 5 امنیت و گردشگری در تعامل دوجانبه هم می توانند تاثیر افزایشی بر هم داشته باشند و هم تاثیر کاهشی. طی سال های گذشته، صنعت گردشگری به دلیل کاهش رشد ایمنی و امنیت، به شدت تحت تاثیر این دو عامل قرار گرفته است.
از سویی پنج عامل جرم، تروریسم، ایمنی و بهداشت، غذا، مباحث مرتبط با سلامتی و و حوادث و بلایای طبیعی به عنوان عوامل تاثیر گذار بر صنعت گردشگری در هزاره جدید شناخته می شوند. توجه به این مباحث پس از حوادث تروریستی یازده سپتامبر و در میان ده مبحث مهم گردشگری بین المللی مطرح شده است - منسفلد، 1388 ، . - 348
امنیت و گردشگری، پارامتر های یک معادله هستند که نسبتی مستقیم با هم دارند. در واقع همانطور که یکی از عوامل مهم توسعه گردشگری وجود امنیت است، اصولا تا امنیت برقرار نباشد، سفری شکل نخواهد گرفت و سخن گفتن از گردشگری، بیهوده خواهد بود. با این وجود صنعت گردشگری و مقوله امنیت ارتباط تنگاتنگی با هم دارند، لذا ملاک امنیت در گردشگری، احساس امنیت توسط گردشگران است.
جهانگردی از مهمترین فعالیت های انسان معاصر است که همراه با به وجود آوردن تغییراتی شگرف در سیمای زمین، تحولاتی بنیادی در شرایط اقتصادی و فرهنگی و اداب و رسوم به وجود اورده است. بررسی وضعیت نواحی و سرزمین هایی که همه ساله و در فصل های مختلف مورد بازدید جهانگردان قرار می گیرند نشان می دهد تغییرات ناشی از جهانگردی در انها بسیار چشمگیر تر و مهم تر از تغییراتی است که ناشی از گسترش سایر فعالیت های اقتصادی است - محلاتی1380، . - 20
در مجموع یکی از مهمترین عواملی که می تواند باعث افول صنعت توریسم در هر کشوری شود، فقدان امنیت در آن کشور است. ناگفته پیداست با افزایش امنیت در کشور در هر بعد مرزی و داخلی بر میزان تمایل جهانگردان افزوده خواهد شد - فائقی، . - 1390 البته لازم به ذکر است که یکی از مسائل قابل توجه در دامن زدن به این بی امنی ها که بر وجهه بین المللی ایران نیز تاثیر منفی گذارده است، تبلیغات سو رسانه های بیگانه در خصوص فقدان امنیت برای گردشگران در ایران است.
این مساله باعث شده که کشورمان علی رغم توانایی های بسیار بالا، و جاذبه های گردشگری، نسبت به سایر کشورها در سطح بین المللی، وضعیت رضایت بخشی نداشته باشد. براساس بررسی های به عمل آمده، ثابت شده است که سیاست ایران در زمینه گردشگری در سطح جهانی، ضعیف بوده و پدیده جهانی شدن، این ضعف را نمایان تر ساخته است - تولایی،2006 ، . - 7
به طور کلی ملاک امنیت در گردشگری، احساس امنیت توسط گردشگران است. در این پژوهش درصدد هستیم ضمن بررسی عناصر تاثیر گذار بر امنیت درک شده - ایستگاه های پلیس و نورپردازی - توسط گردشگران، راهکار های مناسبی برای افزایش نظم و امنیت در سطح کلی و جزئی ارائه که پیرو آن می توانیم شاهد افزایش توسعه گردشگری در کشورمان و به خصوص در شهرمان، شیراز باشیم.