بخشی از مقاله

من از ریاست محترم جلسه اجازه میخواهم که ابیاتی از غزلی از حافظ را بخوانم که دربردارنده همه عناصر فرهنگ اسلامی و ایرانی است.

سالها پیروي مذهب رندان کردم    تا به فتواي خرد حرص به زندان کردم

من به سر منزل عنقا نه به خود بردم    راه قطع این مرحله با مرغ سلیمان کردم

از خلاف آمد عادت به طلب کام      که من کسب جمعیت از آن زلف پریشان کردم

سایهاي بر دل ریشم فکن اي گنج مراد      که من این خانه به سوداي تو ویران کردم

دارم از لطف ازل جنت فردوس طمع      گرچه دربانی میخانه فراوان کردم

این که پیرانه سرم صحبت یوسف بنواخت    اجر صبري ست که در کلبه احزان کردم

گر به دیوان غزل صدر نشینم چه عجب     سالها بندگی صاحب دیوان کردم

صبح خیزي و سلامت طلبی چون حافظ     هرچه کردم همه از دولت قرآن کردم

وظیفه دارم از همه حضار گرامی سپاسگزاري کنم؛ استادان محترم بنده به ویژه استاد معظم جناب آقاي دکتر اکرمی، جناب آقاي دکتر آیینهوند که هم استاد ادب درس و هم ادب نفس بنده بودند همچنین واقعاً بر خودم واجب میدانم که از استاد فرزانه جناب آقاي دکتر گلشنی به دلیل خدمت شاید کم همتایی که به علوم انسانی این کشور کردهاند انصافاً سپاسگزاري کنم.همان طور که اعلام فرمودند گروه ما گروه زبان و ادبیات فارسی است.

قبل از اینکه گزارش این گروه را عرض کنم بد نیست بگویم از جمله اتفاقات خوبی که در این کشور رخ داده ظرفیتهاي بسیار استثنایی و ویژهاي است که برنامه چهارم توسعه براي علوم انسانی قائل شد. بند 49 و در بسیاري از بندها که فرصت نیست بخوانم، واقعاً فرصت قانونی و دقیقی براي علوم انسانی قائل شده است. با توجه به اینکه برخی از نمایندگان محترم مجلس هم تشریف دارند، مخصوصاً جناب آقاي حجتالاسلام والمسلمین مصباحی و دوستان دیگر من خواهشمندم حالا که فرصت و امکان قانونی هست این حق براي علوم انسانی احقاق شود.

گروه زبان و ادبیات فارسی متشکل است از نزدیک به بیست تن از استادان طراز اول سراسر کشور بود. ما تأمل داشتیم که از همان ابتدا از استادان طراز اول کشور بهرهمند شویم و هم توزیع جغرافیایی منطقی در سطح ملی و نه در تهران داشته باشیم. به همین دلیل وقتی سراغ داوران گروه میرویم که صد و چهل نفر از استادان مبرز دانشگاههاي سراسر کشورند همین منطق را پی گرفتیم. چرا؟ براي اینکه یک اصل راهبردي و بسیار مهم را مطمح نظر داشتیم.

شرط کارآمدي و کارایی کار در مقبولیت دانشگاهی است. مخاطب ما باید ما را بپذیرد. وگرنه هر کوششی ولو شبانهروزي غیر اثر بخش خواهد بود. در طول این چند سال گروه به لطف الهی موفق شد صد و بیست جلسه هدفمند داشته باشد و به دلیل اینکه ما از استادان سراسر کشور دعوت میکردیم و از فرصت استفاده بهینه میکردیم جلسات ما حدود پنج ساعت بود.

اولین کاري که گروه کرد، شناسایی و احصاي منابع و مĤخذ موجود بود. بعد به ترتیب منابع مکمل و گاه جانشین را پیشنهاد کرد و بعضاً هم به خلق منبع درسی اقدام کرد. خوشبختانه برخی از کارهاي انجام نشده در حوزه ادبیات فارسی به دست استادان محترم گروه از زمین برداشته و به مقصد مطلوب رسانده شد. ما هفتاد سال بود که یک اثر جامع درباره یکی از مهمترین منابع درسی چون منابع حماسی نداشتیم.

اگر تعریف ارسطو را قبول داشته باشیم مخصوصاً در ژئوپلتیک ایران بیش از یک سوم منابع درسی ایران را تشکیل میدهد و این کار به لطف خدا تألیف شد و الان به ثمر رسید و در دو جلد منتشر شد. در بسیاري از دانشگاهها جزء منابع اصلی درسی هست. از میان هفتصد منبع احصاء شده سیصدو هشتاد اثر تهیه و دویست و سی و یک اثر براي نقد و بررسی در اختیار داوران دانشمند قرار گرفته و حدود صد و شصت اثر تاکنون داوري شد و صد و سی و پنج اثر از آن تا به مرحله بازبینی و صد و هفده اثر تعیین تکلیف شد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید