بخشی از مقاله
چکیده
هپاتوزون ها انگل هایی داخل سلولی هستند که عمدتا از طریق کنه ها منتقل میشوند. هپاتوزون کنیس گسترش جهانی داشته و در اروپای جنوبی،آفریقا و آسیا به ویژه در خاورمیانه و اقیانوس هند که ناقلین آن آنزئوتیک هستند، دیده میشود و معمولا در میزبان واسط سگ دارای علایم عمومی تحت بالینی است و گاهی هم به طور تصادفی در گسترش های خونی سگ های سالم دیده میشود. برخی مروزوایت های هپاتوزون با آلوده کردن نوتروفیل ها و مونوسیت های خون تبدیل به گامتوسیت میشوند، که مشاهده این گامتوسیت ها به شکل بیضی کشیده با یک هسته مرکزی بازوفیل در گسترش خونی ارزش تشخیصی دارد.
در این مطالعه به گزارش آلودگی دو کیس اول به علت بی اشتهایی، کاهش وزن و اسهال خونی ارجاع داده شده بود قلاده سگ به انگل هپاتوزون کنیس پرداخته میشود. که داده های آزمایشگاهی این کیس حاکی از وجود انحراف به چپ دژنراتیو، تغییرات توکسیک و حضورگامتوسیت انگل در %27 نوتروفیل های شمارش شده بود و کیت پارووویروس بیمار نیز مثبت اعلام شد. کیس دوم هیچگونه علائم بالینی غیرطبیعی مبنی بر وجود بیماری عفونی نداشته و جهت انجام بررسی پیش از عمل جراحی به بیمارستان ارجاع داده شده بود که وجود انگل به طور تصادفی در گسترش خونی این حیوان دیده شد.
مقدمه
هپاتوزون ها انگل هایی داخل سلولی هستند که عمدتا از طریق کنه ها منتقل میشوند. تاکنون 300 گونه هپاتوزون شناخته شده که 46 مورد از آن در پستانداران مشاهده شده است. دو گونه هپاتوزون آمریکانوم و هپاتوزون کنیس در سگ ها بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته اند. هپاتوزون آمریکانوم که پاتوژنیسیته شدیدتری دارد، معمولا در آمریکا دیده شده و سبب بروز علایم بالینی شدید همچون تب، ضعف شدید، کاهش وزن، درد، سختی عضلانی، ترشحات چشمی و حتی فلجی میشود. روش تشخیص این گونه از طریق مشاهده ارگانیسم در نمونه بیوپسی عضله است.
هپاتوزون کنیس گسترش جهانی داشته و در اروپای جنوبی، آفریقا و آسیا به ویژه در خاورمیانه و اقیانوس هند که ناقلین آن آنزئوتیک هستند، دیده میشود و معمولا دارای علایم عمومی تحت بالینی است. ناقل اصلی هپاتوزون کنیس، کنه قهوه ای سگ - ریپیسفالوس - میباشد که در فصول گرم فعالیت زیادی داشته و سبب بروز بیشتر آلودگی در این فصول میشود . - 1 -
این انگل دارای یک میزبان اصلی - بی مهرگان خونخوار مانند کنه، شپش و ساس - و یک میزبان واسط - مهره داران - است. انگل در میزبان واسط مهره دار - سگ - سیر تکاملی کوکسیدیایی،شیزوگونی و گامتوگونی خود را سپری کرده و مراحل جنسی و اسپورولاسیون را در میزبان اصلی بی مهره - کنه - میگذراند. ورود انگل به میزبان واسط از دو طریق بلع کنه حاوی اووسیست اسپوروله و یا تلقیح پوستی گامونت ها توسط کنه رخ می دهد - . - 2-1
در فرم رایج - بلع اوسیست اسپوروله - ،اسپوروزوایت در روده سگ آزاد شده و سپس از طریق جریان خون و یا لنف برای طی کردن مرحله شیزوگونی به کبد،طحال ،عقده های لنفاوی و مغزاستخوان میرود. برخی مروزوایت ها با آلوده کردن نوتروفیل ها و مونوسیت های خون تبدیل به گامتوسیت میشوند. مشاهده گامتوسیت ها به شکل بیضی کشیده با یک هسته مرکزی بازوفیل در گسترش خونی ارزش تشخیصی دارد - . - 1
روش کار
کیس شماره :1 یک قلاده سگ 2 ساله ماده غیرواکسینه با نژاد بومی ایرانی به علت اسهال خونی ، ضعف و بی اشتهایی به بیمارستان ارجاع داده شد و پس از معاینات اولیه و مثبت شدن کیت پارواویروس ، نمونه خون برای ارزیابی بیشتر به ازمایشگاه فرستاده شد و برای بررسی هماتولوژیک به دستگاه سل کانتر داده شد. گسترش خونی تهیه و رنگ آمیزی گیمسا انجام شد، سپس با لنز x100 مورد بررسی میکروسکوپیک قرار گرفت. کیس شماره :2 یک قلاده تریر 1 ساله ماده واکسینه که در حیاط منزل نگهداری میشد. جهت انجام ازمایش cbc پیش از عمل جراحی به بیمارستان ارجاع داده شد و مطابق روشی که ذکر شده مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج
کیس شماره : 1 داده های آزمایشگاهی حاکی از وجود کمخونی جبران پذیر ملایم ،ترومبوسایتوپنی،نحراف به چپ دژنراتیو و تغییرات توکسیک بود و گامتوسیت هپاتوزون در %27 از نوتروفیل های شمارش شده،مشاهده شد. همچنین کیت پارووویروس بیمار نیز مثبت اعلام شد.