بخشی از مقاله
چکیده
بیماری فلاپی کید سیندروم دارای مشخصه ضعف، حالت خواب آلودگی، عدم یا کاهش مکیدن شیر، زمینگیری افزایش بزاق، اتساع شیردان در سن سه تا چهارده روز می باشد. پس از مراجعه ی دو بزغاله ی تلف شده و دو بزغاله ی بیمار به کلینیک و گرفتن تاریخچه ی قبل از مرگ و ابتلا، به صورتی که بزغاله ها دارای ضعف در تونوسیته ی عضلانی، اسهال، کم خوراکی در شیر و بی حال بودند.
این بیماری می تواند به وسیله ی مدیریت مناسب گله و ایجاد بهداشت محیطی مناسب برای گله کنترل شود، بدین صورت که به وسیله ی خوراندن آغوز به نوزادان و جداکردن نوزادان از مادرانشان وخوراندن شیر به صورت دستی و یا دوشیدن شیر مادران قبل از اینکه بزغاله را کنار مادر قرار دهیم که این اعمال میتواند از دریافت زیادی شیر در بزغاله ها جلوگیری به عمل آورد و این بیماری را کنترل کند.که نشان می دهد در این منطقه شیوع آلودگی در سگ ها نسبت به بسیاری از مناطق دیگر کمتر بوده و آندمیک محسوب نمی شود.
مقدمه
فلاپی کید سیندروم یک بیماری متابولیک تازه شناخته شده می باشد.گزارشات در مورد ابتلا در گله ها کم می باشند. فلاپی کید سیندروم با اسیدوز متابولیک حاصل از تجمع دی لاکتیک اسیدوزیس ارتباط مستقیمی دارد - 6 - که علائم ایجاد شده به وسیله ی جذب دی لاکتیک اسید تظاهر میابد. ولی به طور شفاف، منشا اسیدوز دی لاکتیک مشخص نمی باشد. مشخصه این بیماری ضعف، حالت خواب آلودگی، عدم مکیدن شیر، زمینگیری . - 1 - افزایش بزاق، اتساع شیردان در سن سه تا چهارده روز می باشد . - 4 - علائم کالبدگشایی بزغاله ها پس از مرگ، وجود شیر به همراه شیر لخته شده درون شیردان و تنگی دریچه ی پیلور می باشد.
برروی سطح مخاط شیردان به دلیل فساد ناشی از وجود اسید لاکتیک ممکن نقاط پتشی مشاهده گردد . - 7 - این بیماری به دلیل کاهش تونوسیته ی عضلانی در بزغاله ها اسم فلاپی کید سیندروم را به آن نسبت داده اند . - 12 - اولین گزارش فلاپی کید سیندروم - بدون دهیدریشن - در کانادا در سال 1987 ثبت گردید . - 14 - از فاکتورهای مستعد کننده ی بزغاله ها به این بیماری خوردن بیش از حد شیر طی دو هفته ی اول پس از تولد می باشد . - 2 - این بیماری می تواند با بیماری دهان آبکی - 5'10 - ، کریپتوسپوریدیوم - 9 - و کلستریدیوم تیپ آ - 2 - قابل اشتباه باشد.
مواد و روش کار
پس از مراجعه ی 2 بزغاله ی تلف شده و دو بزغاله ی بیمار به کلینیک و گرفتن تاریخچه ی قبل از مرگ و ابتلا، به صورتی که بزغاله ها دارای ضعف در تونوسیته ی عضلانی، اسهال، کم خوراکی در شیر، تورم در ناحیه ی شکم و و بی حال بودند که حتی علی رغم دریافت آغوز کافی در گله تلفات مشاهده می شد. دو بزغاله ی مبتلا پس از شروع درمان به وسیله ی سدیم بیکربنات و مایع درمانی به وسیله ی رینگر لاکتات و توصیه به قطع شیر به مدت 48 ساعت و جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری،توصیه به دوشیدن مادران قبل از مصرف شیر بزغاله ها شد.
بزغاله های مذکور پس از پیگیری های بعدی ، بهبودی سلامت خود را بدست آوردند. اما علائم کالبدگشایی دو بزغاله ی تلف شده بدین صورت گزارش شد که شیر لخته در شیردان و همینطور نقاط پتشی در شیردان یکی از بزغاله ها مشاهده گردید. که نتایج حاصل از کالبدگشایی تلفات این گله را ناشی از این بیماری نشان می داد.
بحث و نتیجه گیری
بیماری فلاپی کید سیندروم در یک دهه ی اخیر در امریکای شمالی واروپا ردیابی شده است بنابراین اطلاعات زیادی در مورد اتیولوژی و اپیدمیولوژی بیماری در دسترس نمی باشد. شیوع این بیماری در گله ها، سال به سال متفاوت می باشد . - 2 - طبق مطالعاتی میزان واگیری بزغاله ها از 10 تا 50 درصد - 12 - می باشد و میزان تلفات هم از 30 تا 50 درصد - 13 - است.
طی یک مطالعه با مقایسه ی بیماری رومینال درینکر در گوساله ها و فلاپی کید سیندروم، نشان داد که در بیماری رومینال درینکر دی لاکتیک اسیدو اسهال وجود دارد در حالی که در بیماری فلاپی کید سیندروم هیچ عامل پاتوژنی همچون باکتری یا ویروس دخالتی ندارد . - 3'8'11 - هدف از این مطالعه بررسی چگونگی مدیریت مناسب گله برای جلوگیری از ابتلا بزغاله ها به این بیماری می باشد، که بتوان تدابیر مناسبی را جهت کنترل محیطی در گله جهت به حداقل رساندن ابتلا بزغاله ها در گله به کار گرفت.
این بیماری می تواند به وسیله ی مدیریت مناسب گله و ایجاد بهداشت محیطی مناسب برای گله کنترل شود، بدین صورت که به وسیله ی خوراندن آغوز به نوزادان و جداکردن نوزادان از مادرانشان وخوراندن شیر به صورت دستی و یا دوشیدن شیر مادران قبل از اینکه بزغاله را کنار مادر قرار دهیم که این اعمال میتواند از دریافت زیادی شیر در بزغاله ها جلوگیری به عمل آورد و این بیماری را کنترل کند. برای جلوگیری از بیماری های ثانویه هم می توان از انتی میکروبیال ها استفاده نمود و همینطور به وسیله ی ضد عفونی محیط زندگی بزغاله ها آن ها را از معرض خطر ابتلا به بیماری های ثانویه خارج نمود.