بخشی از مقاله

چکیده

نقصان های مادرزادی قلبی در بره نادر می باشد. در بره شایع ترین نقصان مادرزادی ، نقصان دیواره ی بین بطنی می باشد. نقصان دیواره ی بین بطنی وجود یک میانبر یا یک سوراخ در دیواره ی بین دو بطن می باشد و محل آن معمولا در ناحیه ی پایه ای یا ریشه ای آئورت می باشد. بره های مبتلا به نقصان دیواره ی بین دو بطن، علائم کلینیکی نارسایی قلبی همچون مرمرقلبی را نشان میدهد.

در یک بره ی ارجاعی 4 روزه، به بیمارستان دانشکده ی دامپزشکی شیراز، باعلائم اسهال، بی حالی، دل دل زدن به دلیل اسیدوز و زمینگیری، پس از معاینه ی بالینی به طور تصادفی پی به صدای مرمر در سمت راست قلب برده شد. با توجه به علائم ذکر شده و اخذ تاریخچه و دریافت شیر زیادی بره، مشکوک به بیماری سندروم بره ی مست پی برده شد. پس از ارسال برای کالبدگشایی و بررسی لاشه، قلب با توجه به مرمر شنیده شده، مورد بررسی کامل قرار گرفت.

پس از مشاهده ی قلب، وجود یک سوراخ در دیواره ی دو بطن و همینطور PDA قابل ردیابی بود. به دلیل ژنتیکی بودن و مادرزادی بودن این بیماری، برای جلوگیری از انتقال آن به نسل های بعد، بایستی گاو و گوسفند را ضبح نمود تا از خسارات اقتصادی ناشی از افت تولید گوشت و شیر به حداقل خود برسد. همینطور در اسبها هم بایستی از زاد و ولدشان جلوگیری به عمل آورد.

مقدمه

نقصان های مادرزادی قلبی در بره ها نادر می باشد. در بره ها شایع ترین نقصان مادرزادی ، نقصان دیواره ی بین بطنی می باشد . - 11'17'18 - نقصان دیواره ی بین بطنی معمولا به همراه دیگر نقصان ها همچون ناهنجاری دریچه ی سه لتی و پولموناری و PDA میتواند رخ دهد. نقصان دیواره ی بین بطنی وجود یک میانبر یا یک سوراخ در دیواره ی بین دو بطن می باشد و محل آن معمولا در ناحیه ی پایه ای یا ریشه ای آئورت می باشد. این ضایعه باعث می شود که جهت حرکت خون از بطن چپ به سمت بطن راست از طریق این سوراخ ایجاد شده ی مادر زادی باشد، این جهت حرکت خون از بطن چپ به سمت بطن راست و عروق ریوی به دلیل قدرت بیشتر بطن چپ و قطور بودن دیواره ی آن ایجاد می شود.

ایجاد جریان خون زیادی در بطن راست، باعث افزایش فشار خون ریوی می شود - . - 3'10 همینطور حرکت خون از سمت چپ به سمت راست ایجاد افزایش حجم در عضله ی بطن و دهلیز چپ می کند. بره های مبتلا به نقصان دیواره ی بین دو بطن، علائم کلینیکی نارسایی قلبی همچون مرمرقلبی را نشان می دهند . - 13'14 - نقصان های مادرزادی ای که در انسان - - 6 و دام های کوچک - 8 - ایجاد جریان خون به صورت نامتعارف در یک ناحیه از قلب میکند، و باعث ابتلا به اندوکاردیت در آنها می شود، اما این مورد در دام های بزرگ هنوز قابل ردیابی نبوده است.

مواد و روش کار

در یک بره ی ارجاعی 4 روزه، به بیمارستان دانشکده ی دامپزشکی شیراز، باعلائم اسهال، بی حالی، دل دل زدن به دلیل اسیدوز و زمینگیری، پس از معاینه ی بالینی به طور تصادفی پی به صدای مرمر در سمت راست قلب برده شد. با توجه به علائم ذکر شده و اخذ تاریخچه و دریافت شیر زیادی بره، مشکوک به بیماری سندروم بره ی مست پی برده شد. که بعد از نیم ساعت حیوان به دلیل حاد شدن علائم ناشی از بیماری سندروم بره ی مست تلف شد.

پس از ارسال برای کالبدگشایی و بررسی لاشه، قلب با توجه به مرمر شنیده شده، مورد بررسی کامل قرار گرفت. پس از مشاهده ی قلب، وجود یک سوراخ در دیواره ی دو بطن و همینطور PDA قابل ردیابی بود - شکل شماره ی . - 1 همینطور در قسمت های دیگر لاشه، وجود شیر لخته شده در شیردان هم قابل مشاهده بود که علت مرگ دام بیماری سندروم بره ی مست تشخیص داده شد.

بحث و نتیجه گیری

نقصان دیواره ی بین بطنی یک نقصان مادرزادی می باشد که اتیولوژی آن در انسان، اسب، گاو وگوسفند هنوز تحت بررسی می باشد. نقصان دیواره ی بین دو بطن، یک ناهنجاری کروموزومی می باشد. فاکتور های ایجاد کننده ی ناهنجاری در طول آبستنی همچون الکل، میتواند ایجاد نقصان دیواره ی بین بطنی را بکند. در موارد نقصان دیواره ی بین بطنی میتوان یک مرمر پانسیستولیک را در سمت راست شنید. - 1'4'9'15 -

. در اکثر موارد نقصان دیواره ی بین بطنی، پنومونی مشاهده میشود که عفونت ریه به همراه نقصان دیواره ی بین بطنی باعث ادم ریه می شوند. در موارد نقصان دیواره ی بین بطنی، به صورت نامشخصی توانایی پاکسازی دستگاه تنفس به وسیله ی موکوس از کار می افتد. - . - 5'14'15 سرفه از علائم بیماری های قلبی در انسان و دام های کوچک - - 3'6 می باشد. در صورتی که در دام های بزرگ در اکثر موارد، مشکلات ریوی مشاهده میگردد. علائم نارسایی قلبی شامل پالس دار شدن نبض، ادم عمومی و سیانوز می باشد. در موارد نقصان های مادرزادی قلبی، اندوکاردیت باکتریایی در انسان و دام های کوچک به ثبت رسیده است 4 - و. - 7

در موارد نقصان دیواره ی بین بطنی به وسیله ی حرکت جریان خون از سوراخ ایجاد شده، اندوکاردیت ایجاد می شود. علت آن هم لوکالیزه شدن باکتری ها در اندوکارد می باشد - 4 - که در بز - - 12 و گاو نژاد هولشتاین - 1 - به ثبت رسیده است . در بیماری نقصان دیواره ی بین بطنی، خون می تواند به طور آزادانه بین دو بطن حرکت کند و علائم بالینی بیماری بستگی به اندازه ی سوراخ ایجاد شده دارد. همینطور می توان با ارزیابی سوراخ ایجاد شده به وسیله ی دستگاه اکوکاردیوگرافی، پیش آگهی حیوانات را مشخص نمود - 2'3'4'14'16 - که در گاو و گوسفند هر چه سوراخ بزرگتر باشد، حیوان از تولیدش که مهمترین آنها گوشت و شیر است، کاهش می یابد. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید