بخشی از مقاله

چکیده

یک قلاده سگ تریر یک و نیم ساله با تاریخچهای از بیحالی، بیاشتهایی، دیس یوری، درماتیت و تورم اطراف آلت تناسلی دو روز بعد از تصادف اتومبیل ارجاع داده شد. بر مبنای علایم بالینی، تشخیص پارگی یورترا مدنظر قرار گرفت که یورتروگرافی رتروگرید با ماده حاجب مثبت آن را تأیید کرد. جهت درمان کاتتر ادراری همراه با کیسه ارداری به شکل سیستم بسته کار گذاشته شد. درماتیت ناشی از ادرار سوختگی با تجویز آنتی بیوتیک وسیع الطیف به شکل سیستمیک و داروهای موضعی درمان شد. بعد از گذشت یک هفته، با طبیعی شدن جریان ادراری، سوند برداشته شد. در این زمان، پوست ناحیه درگیر نیزکاملاً حالت طبیعی خود را بازیافت.

مقدمه 

پارگی یورترا در سگها و گربهها به شکل غیر معمول رخ میدهد 1 - ،2و. - 3 این عارضه ممکن است همراه با گرفتاریهای تهدید کننده زندگی و نیز سلولیت اورمیک ناشی از نشت ادرار باشد . - 4 - ویژگی رژنراتیو یورترا قابل توجه است و اگر تداوم مخاط برقرار باشد و نشت ادراری وجود نداشته باشدالتیام، سریعاً اتفاق میافتد 5 - و. - 6 ضربه خارجی، کاتتر گذاری، شکستگی لگن، انسداد یورترا ناشی از سنگ و پلاگ و    تومور میتوانند منجر به صدمه به یورترا شوند 7 - و. - 8 موقعیت، شدت و مدت زمان آسیب، علایم بالینی را تحت تأثیر قرار میدهند.

آسیب قسمتهای قدامی یورترا میتواند منجر به احتباس و تجمع ادرار در حفره صفاقی و یا فضای رتروپریتونئوم شود و عواقب سیستمیک وخیم و    اختلالات متابولیک همزمان را به دنبال داشته باشد . - 6 - هماچوری، دیس یوری، الیگوری یا آنوری ممکن است مشاهده شود . - 9 - کبودی و تورم پوست و بافتهای زیر جلدی علامت اولیهای از آسیب قسمتهای خلفی یورترا است که اگر تحت درمان قرار نگیرد، نکروز ناحیه را به همراه خواهد داشت و در این موارد علایم سیستمیک کمتری مشاهده میشود.

پارگی یورترا از طریق یورتروگرافی رتروگرید با ماده حاجب مثبت قابل تشخیص خواهد بود 5 - و. - 9 پس از تصحیح اختلالات آب، الکترولیتها و اسید و باز، انتخابهای درمانی شامل التیام ثانویه یورترا از طریق کار گذاشتن کاتتر ادراری یا سیستوستومی تیوب، آناستموز و یورتروستومی است 7 - و. - 8 پارگی یورترا و التیام ثانویه با کار گذاری کاتتر ادراری در یک قلاده سگ در اینجا گزارش شده است.

روش کار

یک قلاده سگ تریر یک و نیم ساله با وزن تقریبی 7 کیلوگرم به بیمارستان آموزشی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان با تاریخچهای از بیحالی، بیاشتهایی، دیس یوری، درماتیت و تورم اطراف آلت تناسلی ارجاع داده شد. سگ دو روز قبل از مراجعه، سابقهای از تصادف با اتومبیل داشت. در ملامسه، مثانه سفت و دردناک بود و حیوان در دفع ادرار مشکل داشت.

به همین منظور سیستوسنتز انجام و حجم زیادی ادرار خونی از مثانه تخلیه شد. یافتههای آزمایشگاهی نشاندهنده لکوسیتوز ملایم به همراه انحراف به چپ و کم خونی بود. پروفایل بیوشیمیایی نیز ازتمی ملایم را نشان میداد. شکستگی لگن در رادیوگرافی ساده مشاهده شد و یورتروگرافی رتروگرید با ماده حاجب پارگی یورترا را تأیید کرد.

تجمع ادرار و ادرار سوختگی منجر به کبودی و سوختگی ناحیه اطراف آلت تناسلی شده بود. جهت التیام ثانویه یورترا، کاتتر ادراری - فولی کاتتر سایز 10کار - گذاشته و مثانه با نرمال سالین کاملاً شستشو داده شد. بعد از باد کردن بالن، کاتتر با کمک بخیه به پوست ناحیه فیکس و به کیسه ادراری متصل شد. در رابطه با شکستگی لگن استراحت مطلق توصیه شد. مایع درمانی و تجویز سیستمیک آمپی سیلین h”َkg×q×mgًٍ“ انجام شد. پماد تریامسینولون ان ان نیز به شکل موضعی هر 12 ساعت تجویز شد. بعد از گذشت یک هفته از شروع درماندرماتیت ناحیه کاملاً برطرف شد. در این زمان، حیوان قادر به ادرار کردن به صورت طبیعی بود، بنابراین کاتتر ادراری برداشته شد.

بحث

پارگی یورترا در دامهای کوچک به شکل غیر معمول اتفاق میافتد. این عارضه اگر به شکل درستی درمان شود، به خودی خود تهدید کننده زندگی نیست . - 3 - در معرض قرارگیری ادرار با بافتهای آسیب دیده التیام را به تعویق میاندازد و منجر به شکل گیری فیبروز و تنگی خواهد شد . - 5 - در این گزارش، کار گذاری کاتتر ادراری جهت التیام ثانویه یورترا به دنبال پارگی در سگ تریر مورد استفاده قرار گرفت.

مشابه این کیس با سابقهای از تصادف اتومبیل، بیشترین علت ضایعات یورترا در حیوانات کوچک آسیبهای تروماتیک است . - 5 - در مطابقت با این حیوان نر، آسیبهای یورترا بیشتر در حیوانات نر مشاهده میشود که به علت آناتومی یورترا - بلندتر و قابل دسترس بودن - و رفتارهای ولگردی آنها میباشد 6 - و. - 9 در مطالعهای گذشته نگر که توسط آدیسون - 2014 - بر روی 63 گربه مبتلا به پارگی یورترا انجام شد، اکثریت حیوانات مبتلا نر بودند.

همانند آنچه که در اینجا گزارش شد، استرنگوری، دیس یوری، الیگوری یا آنوری معمولترین علایم بالینی گزارش شده است. سلولیت یورمیک با علایم کبودی، التهاب و تورم نیز یکی از علایم معمول است که پیامدی از نشت ادراری میباشد . - 5 - مشابه یافتههای ما، اکثریت موارد پارگیهای تروماتیک یورترا در سگ همراه با شکستگی لگن میباشد . - 5 -

تا این زمان، روشهای مختلفی برای آسیبهای یورترا توسعه یافته است. درمان میتواند محافظه کارانه یا از طریق جراحی باشد. کار گذاری کاتتر ادراری، تغییر مسیر ادراری از طریق پوست و یورتروستومی انتخابهای متفاوت درمانی هستند . - 10 - انتخاب بهترین روش درمانی با بسیاری از عوامل مانند وضعیت بیمار، موقعیت و میزان پارگی تحت تأثیر قرار میگیرد . - 6 -

یکی از سادهترین، راحتترین و ارزانترین روش، کار گذاشتن کاتتر ادراری جهت اجازه دادن به التیام ثانویه یورترا است. استفاده از سیستوستومی تیوب به طور معمول همراه با عفونتهای ثانویه و دیگر گرفتاریهایی از جمله در آمدن تیوب از محل خود است . - 11 - در مطالعه بک - 2007 - برداشت ناخواسته تیوب به عنوان شایعترین گرفتاری کارگذاری سیستوستومی تیوب مطرح شده است.

یورتروستومی نیز به عنوان انتخاب درمانی دیگر با گرفتاریهایی چون عفونتهای عود کننده ادراری، شکل گیری تنگی و بی اختیاری ادراری همراه است و همچنین در حیوانات بسیار کوچک قابل انجام نخواهد بود . - 5 - در این موارد، در صورتی که ادرار در معرض بافت اپیتلیال قرار نگیرد و تداوم مخاط وجود داشته باشد، التیام در عرض یک هفته صورت میپذیرد، همان طور که در این حیوان نیز این حالت مشاهده شد و کاتتر فولی بعد از گذشت 7 روز از کار گذاری برداشت شد. حیوان در این زمان قادر به دفع ادرار به شکل طبیعی بود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید