بخشی از مقاله
مقدمه
از مشکلات عمده اي که در ارتباط با دام هاي ایران وجود دارد مسئله سقط جنین و مرگ و میر نوزادان می باشد که باعث شده است تولیدات دامی بسیار کمتر از پتانسیل عظیم آن باشد، چرا که با توجه به جمعیت بالاي آن، این توان وجود دارد که سهم بیشتري در تولیدات دامی داشته باشند. در این مقاله وقوع سقط جنین با دو عامل لیستریا و سالمونلا در کنار کلامیدوفیلا آبورتوس در دو گله در استان فارس گزارش شده است.
روش کار
بعد از گزارش وقوع سقط جنین در دو گله گوسفند و بز، نمونه هاي بافتی و سرمی از جنین هاي سقط شده و دام هاي سقط کرده اخذ و با روشهاي کشت، الایزا وReal-Time PCR بررسی شدند.
نتایج
در گله ي اول از ترشحات 7 راس دام سقط کرده و جنین هاي سقط شده، دو جرم کلامیدوفیلا آبورتوس و سالمونلا جدا سازي گردید همچنین 18 دام داراي پادتن بر علیه کلامیدوفیلا آبورتوس بودند . - %54/5 - درگله ي دوم در کشت میکروبی و آزمون مولکولی از 5 دام، دو جرم لیستریا مونوسیتوژنز و کلامیدوفیلا آبورتوس جدا سازي گردید و 8 راس دام داراي پادتن بر علیه کلامیدوفیلا آبورتوس بودند . - %47 -
بحث
از مشکلات بزرگ در سیستم گوسفند داري ایران آن است که نظام مراقبت فعال در مورد بیماري هاي آن وجود ندارد و در بسیاري موارد از جمله مسئله سقط جنین، سیستم مراقبت غیر فعال نیز از چابکی لازم براي تشخیص و کنترل عوامل برخوردار نیست. با توجه به اینکه کشور ما به لحاظ موقعیت جغرافیایی و عدم وجود برنامه هاي کنترلی سقط جنین در دام ها، به لحاظ بسیاري عوامل عفونی آندمیک می باشد، مسئله سقط جنین در اثر عوامل دوگانه نیز لازم است مورد توجه قرار گیرد. پرداخت تک عاملی به عوامل سقط جنین و ورود به کانون هاي سقط جنین با توسل به آزمون هاي مربوط به یک جرم، اشتباه غالبی است که می تواند ما را در کشف مشکل اصلی گمراه سازد.
مقدمه
صنعت پرورش دام اهلی علاوه بر اهمیت اقتصادي، از نظر اجتماعی و سیاسی نیز قابل توجه است. حدود %70 از زمین هاي کشاورزي به پرورش دام هاي اهلی اختصاص داده می شود. و در این بین، پرورش نشخوارکنندگان از اهمیت ویژه اي برخوردار است. این اهمیت از لحاظ تولید شیر و گوشت و تا حدي نیز تولید پشم می باشد.
خسارت هایی که از بین رفتن آبستنی در مراحل مختلف آن به دام هاي کشور وارد می سازد بسیار چشمگیر است، بنابراین سقط جنین می تواند باعث کاهش سود و ایجاد خسارات اقتصادي فراوان گردد.
ارزش اقتصادي دام بر پایه دو صنعت اقتصادي تولید و تولید مثل استوار است. بدیهی است تولید مثل مقدم بر تولید و بیش از آن مورد توجه می باشد زیرا تا مادامیکه تولید مثل نباشد، تولید هم میسر نخواهد بود، لذا مسائل تولید مثلی همیشه موضوع مهمی بوده و عناوین تحقیقاتی فراوانی را در دنیا به خود اختصاص داده است - . - 3
از مشکلات عمده اي که در ارتباط با دام هاي ایران وجود دارد مسئله سقط جنین و مرگ و میر نوزادان می باشد که باعث شده است تولیدات دامی بسیار کمتر از پتانسیل عظیم آن باشد، چرا که با توجه به جمعیت بالاي آن، این توان وجود دارد که سهم بیشتري در تولیدات دامی داشته باشند.
مطالعات مختلف به اهمیت عوامل مختلف در ایجاد سقط جنین اشاره کرده اند لیکن با توجه به بومی بودن بسیاري اجرام مولد سقط جنین در ایران لازم است که نقش همکاري عوامل مختلف در این پدیده نیز بررسی شود. در این مقاله وقوع سقط جنین با دو عامل لیستریا و سالمونلا در کنار کلامیدوفیلا آبورتوس در دو گله در استان فارس گزارش شده است.
مواد و روش کار
گله ي اول:گله اي در مراتع عشایري کرگرمون در شهرستان استهبان که شامل 600 راس بز بود که از اواخر اسفند 1389 سقط هاي طوفانی در این گله شروع شده بود. در مجموع 90 راس از 120 بز آبستن در این گله در 2-3 هفته آخر آبستنی سقط کرده بودند. 33 نمونه سرمی از دام ها اخذ شد.
گله ي دوم:گله اي شامل 100 راس گوسفند و 10 راس بز در روستاي تنگ ایج شهرستان فسا که در فاصله ماه هاي اسفند تا اردیبهشت تعداد 11 راس از مجموع 70 راس میش آبستن آن سقط کرده بودند.گله مذکور به تازگی تعدادي گوسفند هاي نژاد هاي غیر بومی ایران مربوط به کشورهاي همسایه را خریداري کرده بود که بعد از آن، سقط ها در این گله شروع شده بود. 17 نمونه سرمی از دام ها اخذ شد.
نمونه هاي تهیه شده از جنین هاي سقط شده: محتویات شیردان، بافت هاي کبد، طحال و ریه
نمونه هاي تهیه شده از دام هاي سقط کرده: سرم، جفت و سوآب ترشحات چشم و واژن
نمونه هاي بافتی و ترشحات اخذ شده در محیط هاي کشت عمومی و اختصاصی از قبیل سلنیت اف، پالکام آگار، بروسلا آگار، ایندول، ژلوز خوندار، مک کانکی، ام آر، وي پی، سیمون سیترات جهت بررسی حضور میکروب هاي هوازي و بیهوازي کشت داده شدند.
سرم هاي اخذ شده به لحاظ حضور پادتن بر علیه بروسلا، با استفاده از آزمون هاي رزبنگال و رایت و بر علیه کلامیدوفیلا آبورتوس با استفاده از آزمون الایزا مورد آزمون قرار گرفتند.